FCSB

Premiera: S-a aflat oficial cati bani a investit Gigi Becali in baza Ghencea

CSA Steaua Bucuresti, clubul Ministerului Apararii Nationale (MApn), a facut marti dimineata publica suma pe care Gigi Becali, patronul Stelei, a investit-o in baaz si Stadionul Ghencea, pe durata sederii sale acolo. Becali doreste sa isi ia inapoi tot ceea ce a cumparat, dar Armata se opune. Tot marti, CSA Steaua a publicat si modul in care a fost evaluata marca Steaua si cum Becali va fi obligat sa plateasca daune de 36 de milioane de euro.

Conform unui comunicat de presa al CSA Steaua Bucuresti, Becali a platit suma de 2.000.000 de euro pentru a moderniza baza Ghencea. Mai exact 1.281.505,1o euro ca lucrari prevazute in contractul cu Armata, plus 816.491,56 de euro suplimetar pentru ca stadionul sa fie adus la standardele UEFA. Este pentru prima oara cand aceasta suma este facuta publica. Becali vorbise despre milioane investite, dar niciodata nu s-a stiut cat. Pana acum.

Armata a mai primit si 6.000 de euro chirie pentru stadion, in total 220.000 de euro, dintre care o jumatate s-au dus la stat, iar jumatate la CSA Steaua Bucuresti.

[news-119448]

Gigi Becali a cerut ca tot ce a investit in baza Ghencea sa poata lua inapoi, de la nocturna, la sisteme de supraveghere video si infrastructura de la tribuna oficiala "din care ar mai trebui sa ramana doar scaunele", conform spuselor lui Becali. Acesta a inaintat si o plangere penala pentru a-si putea recupera investitia.

Numai ca Armata se opune, afirmand ca lucrarile au fost realizate in baza unor contracte. Iata mai jos comunicatul MApN, in care se vede exact cum s-au desfasurat lucrurile pe durata sederii lui Gigi Becali in Ghencea.

"In data de 23.11.2005 S.C. Fotbal Club ”Steaua Bucuresti” S.A. a solicitat reinnoirea contractului de inchiriere. In urma negocierilor s-a convenit incheierea actului aditional nr.1, prin care S.C. Fotbal Club ”Steaua Bucuresti” S.A. se obliga sa execute lucrarile de investitii in valoare de 250.000 Euro pina la data de 01.08.2006.

Prin actul aditional nr.2, S.C. Fotbal Club ”Steaua Bucuresti” S.A. se obliga sa achite o chirie lunara de6.000 Euro si sa execute lucrari de investitii in valoare de 300.000 Euro, pana la data de 07.01.2008.

Valoarea totala a chiriei incasata de catre C.S.A. “Steaua Bucuresti” in baza contractului de inchiriere (inclusiv actele aditionale) a fost de  222.000 Euro. Din acesta suma, doar o cota de 50% a fost utilizata de C.S.A. ”Steaua Bucuresti” ca venituri proprii, diferenta fiind virata la bugetul statului.

Potrivit clauzelor contractuale, valoarea lucrarilor de investitii executate in cadrul contractului a fost de minim 550.000 Euro. In urma finalizarii lucrarilor, valoarea acestora a fost de  1.281.505,10 Euro.

In afara prevederilor contractuale, chiriasul a mai efectuat si alte lucrari suplimentare pentru aducerea stadionului la standardele solicitate de catre UEFA, in valoare de 816.491,56 Euro.

In urma lucrarilor efectuate de catre chirias, Stadionul Ghencea a fost adus la standarde europene, asa cum rezulta din avizul de referinta al UEFA, stadionul Ghencea a fost primul din tara clasificat la categoria a 3-a, care poate organiza atit meciuri UEFA cit si internationale.

Conform prevederilor contractuale aferente perioadei 2004-2010, toate investitiile efectuate de societatea comerciala in stadionul de fotbal pentru aducerea acestuia la standardele U.E.F.A. si F.R.F. au intrat in patrimoniul statului.

Pentru perioada ianuarie 2008 – decembrie 2009, stadionul de fotbal si anexele aferente au fost folosite de catre S.C. F.C. ”Steaua Bucuresti” S.A. cu o plata a chiriei de 6.000 Euro/luna, in baza tacitei relocatiuni, deoarece in aceasta perioada era in derulare procedura de inchiriere.

In perioada ianuarie 2010 – august 2011, stadionul de fotbal si anexele acestuia au fost folosite de catre S.C. F.C. ”Steaua Bucuresti” S.A., in baza unui contract de inchiriere, dar, incepand cu luna martie, S.C. F.C. ”Steaua Bucuresti” S.A.  nu a mai achitat contravaloarea chiriei stabilite, contractul fiind declarat reziliat  „pentru neindeplinirea obligatiei de plata a chiriei pe timp de doua luni consecutiv, contractul de inchiriere se considera reziliat de plin drept fara somatie si fara a apela la instantele judecatoresti, iar chiriasul pierde depozitul de garantie, datorand eventuale daune in completare”.

Cu adresa nr. 1411 din 17.05.2010,  S.C. F.C. ”Steaua Bucuresti S.A.” a solicitat denuntarea unilaterala, retroactiva, a contractului de inchiriere, incepand cu data de 01.03.2010", scrie CSA Steaua.



Premiera: S-a aflat oficial cati bani a investit Gigi Becali in baza Ghencea