FCSB

A murit Helmut Duckadam la 65 de ani

Sursă foto: https://www.facebook.com/FCSBOfficial/

Helmut Duckadam a încetat din viață la 65 de ani. Fostul mare portar al Stelei fusese operat pe cord deschis în urmă cu doar câteva luni. Duckadam a fost cel care a pus umărul decisiv în cadrul celei mai mari performanțe din istoria fotbalului românesc, Cupa Campionilor Europeni din 1986, câștigate de Steaua. Ultima sa paradă a adus trofeul la București.

El a fost internat în noaptea de luni spre marți (1-2 decembrie 2024), la spitalul Militar din București. Se confrunta cu mai multe probleme de sănătate. A decedat pe 2 decembrie, conform lui Marcel Pușcaș, un fost jucător de fotbal. 

Cauza decesului nu a fost comunicată încă oficial. Neoficial, Adrian Bumbescu (fost jucător de fotbal din generația lui Duckadam)  a declarat că fostul portar af fi făcut septicemie, o infecție puternică deseori letală, ce poate surveni pe fond de imunitate scăzută. Din alte surse neoficiale, ar fi suferit un infarct. 

În urmă cu doar câteva luni suferise o intervenție pe cord deschis, peste care Helmut Duckadam trecuse cu bine, conform informațiilor inițiale. „Durează recuperarea… e grea de tot, dar asta e. Totul a fost în parametri, acum vedem mai departe”, a spus Helmut Duckadam după invervenția din septembrie. El fusese operat de aortă dilatată, dar i se înlocuise și o valvă cardiacă, totul fiind considerat o reușită.

A fost de două ori căsătorit și divorțat ulterior. Avea o fetiță, dar trăia singur într-o casă de lângă București, în zona Domnești de lângă Ghencea.

Cum a fost convins să se vaccineze; „Mi-a fost frică să nu îl fac”

Duckadam s-a injectat în 2021 cu a două doză de vaccin ARNm și declara atunci pentru Digi24, într-un material video aflat în partea de jos a paginii.

"Unora le e frică de vaccin, dar mie mi-a fost frică să nu-l fac. Și l-am făcut. Acum a fost întrebarea pentru echipa națională. Eu cred că, pe undeva, ar trebui convinși, sau chiar obligați să facă vaccinul cei de la echipa națională. Pentru că s-a văzut că, în țări mai democratice ca România, un jucător din NBA a fost suspendat o lună de zile, fără salariu, și nu mai face parte din lot. Sunt niște reguli. Înainte de emisiune, am primit un mesaj de la un prieten, care a spus că, de la 30 noiembrie (n.r. 2021), dacă nu ai ambele vaccinuri, nu mai poți să ieși din Canada. Nici cetățenii canadieni, nici rezidenții. Ce-i mai bine, nu știu”, povestea el.

Din declarație se observă că el nu descria beneficiile pentru sănătate (oricum inexistente), ci măsurile de limitare a libertății personale din acea vreme, cele prin care autoritățile i-au convins pe mulți prin presiune și șantaj să se injecteze ca să nu își piardă locurile de muncă, colaborările, posibilitatea de a intra în magazine sau călători internațional. 

Eroul de la Sevilla

Duckadam a fost cel mai mare portar din istoria României și singurul care a apărat 4 lovituri consecutive de departajare din istoria fotbalului. S-a întâmplat chiar  în finala Cupei Campionilor Europeni la Fotbal (actuala Champions League), în 1986.

Pe 7 mai 1986, Steaua câștiga Cupa Campionilor Europeni, după finala istorică decisă la penaltyuri, contra Barcelonei. La o săptămână de la acel fericit eveniment, steliștii au prezentat trofeul, pe stadionul 23 August, în fața a 70.000 de spectatori, veniți să urmărească partida cu Progresul Vulcan București, din sferturile de finală ale Cupei României.

 

El a fost primul și singurul portar al Stelei care a transformat o lovitură de la 11 metri într-un meci oficial.

O viață plină de operații

El a suferit la mână  5 operații. Apoi și-a pus o proteză la genunchi. De 38 de ani, lua zilnic în jur de 20 de pastile.

„Eu, de 40 de ani încoace, iau 18-22 de pastile pe zi. Am 4 operații pe artere, iar ultima a fost pe cord deschis. (...) Dar, oricum, eu cheltuiesc între 5.000 și 8.000 de euro, anual, pe medicamente”, declara acesta

A suferit de un anevrism la mână din anul 1986, dar a jucat așa în marea finală de la Sevilla.

Problema de la brațul drept l-a determinat să iasă definitiv din fotbalul de performanță la vârsta de 27 de ani.

La 3 ani de la finala de la Sevilla, în anul 1989, Duckadam s-a reîntors pe teren, pentru ultimele două sezoane, la divizionara B, Vagonul Arad. În total are 133 de apariții în divizia A, 13 în Cupa României și 9 în Cupa Campionilor Europeni.

Cum a apărat cele 4 penaltyuri

Publicația Gazeta Sporturilor a centralizat explicațiile lui Duckadam despre modul în care s-a jucat finala de la Sevilla din 1986, în care Steaua a învins-o pe FC Barcelona la loviturile de departajare.

Duckadam a povestit pas cu pas cum a văzut acel moment tensionat, terminat din partea sa cu un record de Guiness Book: primul portar din istorie care a apărat 4 penaltyuri la rând.



A murit Helmut Duckadam la 65 de ani