Liga 1

Steaua, amendata de Jandarmerie pentru mai multe abateri la meciul cu Rapid

FC Steaua a primit mai multe amenzi din partea Jandarmeriei Capitalei, valoarea totala fiind de 127.000 de lei, pentru "mai multe abateri de la prevederile legale în vigoare", cu ocazia meciului cu Rapid, disputat, luni, pe Arena Nationala, se arata într-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.

Conform comunicatului, "Jandarmeria Capitalei a constatat mai multe abateri de la prevederile legale în vigoare, savârsite de catre clubul organizator, de firma de paza si de catre unii dintre suporteri".

Astfel, în urma celor constatate, Jandarmeria Capitalei a luat urmatoarele masuri: "Clubul organizator va fi sanctionat pentru nerespectarea prevederilor art. 10 din Legea 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive cu completarile si modificarile aduse de legea 10/2012 care reglementeaza obligatiile organizatorului de competitii sau jocuri sportive, dupa cum urmeaza:

      - pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, care prevede obligatia "sa nu permita folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenta, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participantilor la competitiile sau jocurile sportive"; cu amenda în valoare de 40.000 de lei.

    - pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligatia "sa interzica afisarea în arena sportiva a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta, indiferent pe ce suport ar fi inscriptionat"; cu amenda în valoare de 35.000 de lei.

    - pentru nerespectarea alin. 1 lit. t, care prevede obligatia "sa asigure amplasarea, la punctele de acces în incinta arenei sportive, a unor dispozitive metalice rotative/turnichete prevazute cu sistem de contorizare, în vederea efectuarii unui control riguros al accesului"; cu amenda în valoare de 12.000 de lei.

    - pentru nerespectarea alin. 2 lit. a, care prevede obligatia "sa efectueze la intrarea în arena sportiva un control riguros al persoanelor si al bagajelor acestora, având ca scop împiedicarea introducerii în stadion a unor obiecte sau materiale de genul celor prevazute la lit. b) sau la alin. (1) lit. r)"; cu amenda în valoare de 5.000 de lei.

    - pentru nerespectarea alin. 2 lit. b, care prevede obligatia "sa nu permita accesul persoanelor carora le-a fost interzisa intrarea la asemenea genuri de manifestari, al persoanelor care se afla în stare vadita de ebrietate sau se afla, în mod evident, sub influenta substantelor halucinogene, al persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice, arme si munitii de orice fel, faclii, torte, artificii, petarde, materiale explozive, incendiare sau fumigene, dispozitive pentru socuri electrice, substante toxice, halucinogene, iritant lacrimogene ori paralizante, recipiente, corpuri contondente, cutite, pumnale, sisuri, castete ori alte asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, împungere ori lovire, precum si al persoanelor care au asupra lor mijloace de publicitate vizuala de genul celor prevazute la alin. (1) lit. r)"; cu amenda în valoare de 35.000 de lei".

Jandarmeria Capitalei a mai anuntat ca firma de paza va fi sanctionata cu amenda în valoare de 500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 27 alin 1 - "nerespectarea de catre personalul de ordine si siguranta, în incinta arenelor sportive, a obligatiilor prevazute în planurile de actiune" din Legea 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive cu completarile si modificarile aduse de legea 10/2012.

De asemenea, pe timpul conducerii la stadion a suporterilor echipei oaspete si pe timpul accesului în arena sportiva, au fost constatate mai multe încalcari ale legii, fiind luate urmatoarele masuri:

    - "Unei persoane i-au fost întocmite actele premergatoare începerii urmaririi penale pentru savârsirea unei fapte susceptibile a fi infractiunea de detinerea si folosirea de materiale pirotehnice. Aceasta fapta este prevazuta de art. 29 alin 4 din Legea 126/1995, coroborat cu art. 35 alin 2 din Legea 4/2008 si se pedepseste cu închisoarea de la 2 ani la 5 ani si interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la un an la 3 ani".

    - "Asupra unei persoane a fost gasit un box metalic si i-au fost întocmite actele premergatoare începerii urmaririi penale pentru savârsirea unei fapte susceptibile a fi infractiunea de port fara drept de arma alba în locuri publice Aceasta fapta este prevazuta de art. 2, alin 1, din Legea 61/1991, coroborat cu art. 33, alin 1, din Legea 4/2008 si se pedepseste cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani si interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la un an la 3 ani".

    - "Un suporter care a afisat în arena sportiva un banner ce continea simboluri fasciste, a fost identificat cu ajutorul camerelor de supraveghere si i-au fost întocmite actele necesare începerii urmaririi penale pentru savârsirea unei fapte susceptibile a fi infractiunea de utilizarea în arena sportiva a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe, raspândirea ori detinerea, în vederea raspândirii, de asemenea simboluri în arena sportiva. Aceasta fapta este prevazuta de art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savârsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 107/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, iar autorul ei risca interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la un an la 3 ani".

Au mai fost aplicate 10 sanctiuni contraventionale, în valoare totala de 4450 lei, pentru comercializarea de bilete la suprapret, proferare de injurii la adresa fortelor de ordine si provocare si participare la scandal în locuri publice.

Echipa Steaua Bucuresti a învins, luni, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formatia Rapid Bucuresti, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Nationala, printr-un gol marcat în minutul 90+6 si revine pe primul loc al clasamentului. Clubul Steaua a primit, marti, o penalitate financiara de 20.000 de lei si din partea Comisiei de Disciplina a LPF, în urma incidentelor de la partida cu Rapid Bucuresti.



Steaua, amendata de Jandarmerie pentru mai multe abateri la meciul cu Rapid