Liga 1

Start intr-un nou sezon de Liga 1 si favoritele la titlu

Editia cu numarul 101 a Ligii 1 Betano porneste la drum, vineri seara, cu meciul dintre CFR Cluj si FC Botosani. Va fi al patrulea sezon consecutiv cu playoff/playout intr-un format de 14 competitoare.

CFR Cluj a schimbat antrenorul imediat dupa finalul sezonului precedent si incearca apararea titlului cu Edi Iordanescu in locul lui Dan Petrescu. Echipa din Gruia a debutat cu dreptul prin castigarea Supercupei, aratand ca in mare si-a pastrat aceeasi structura de echipa. A plecat Kevin Boli dintre titulari, iar la capitolul sosiri ardelenii se lauda cu italianul De Lucca, croatul Males si maghiarul Lang. Alaturi de acestia au ramas experimentatii Deac, Culio si Hoban, plus tinerii Ionita, Costache si Mailat. Pe langa Liga 1, CFR Cluj incearca accederea in grupele unei competitii europene, iar primul obstacol sunt suedezii de la Malmo. Va fi interesant de vazut cum se vor descurca clujenii pe doua fronturi, ceea ce in sezonul trecut nu s-a intamplat.

Echipa standard: Arlauskis - Manea, Vinicius, Lang, Camora - Males, Hoban, Culio - Deac, Tucudean, De Lucca.

FCSB a avut una dintre cele mai linistite perioade pe piata transferurilor. In afara lui Morutan si Qaka deja acontati dinaintea finalului sezonului precedent, la echipa lui Gigi Becali nu a mai venit niciun jucator nou. Cuvantul de ordine la FCSB a devenit disciplina, iar patronul i-a sacrificat pe Budescu (transferat in Arabia Saudita) si pe Alibec (lasat in afara lotului) pentru a asigura linistea la echipa. In continuare se merge pe mana lui Nicolae Dica, tehnician care a schimbat sistemul din 4-2-3-1 in 4-3-3, insa acesta nu a scapat de presiune, una si mai mare acum dupa ratarea titlului. Calificarea in grupele Europa League si castigarea campionatului sunt obiectivele la FCSB.

Echipa standard: Balgradean - R.Benzar, Planic, Balasa, Momcilovic - Popescu, Pintilii, Teixeira - Man, Fl.Tanase, Coman.

Craiova abordeaza noul sezon cu o noua denumire oficiala. De la CSU Craiova echipa din Banie care activeaza in Liga 1 a devenit U Craiova 1948 CS. Devis Mangia a ramas antrenor dupa un sezon incheiat cu trofeu, Cupa Romaniei, dar peste vara oltenii au pierdut doua piese extrem de importante: Alexandru Baluta si Gustavo. In locul acestora a venit doar Alexandru Cicaldau de la Viitorul, jucator care in Supercupa pierduta chiar pe teren propriu cu CFR Cluj a aratat ca mai are pana sa-si fi gasit locul pe teren la Craiova. Oltenii se bucura in continuare de sustinerea unui public numeros si patimas, dar si de o prezenta in Europa League (turul 3 preliminar), desi o scadere in rezultate i-ar putea determina pe multi sa intoarca armele si sa priveasca spre cealalta U Craiova din oras, echipa lui Adrian Mititelu promovata in Liga 3.

Echipa standard: Pigliacelli - Popa, Kelic, Tiago - Martic, Mateiu, Zlatinski, Bancu - Cicaldau, Glavina, Mitrita.

Viitorul a fost prima echipa care a debutat in noul sezon al cupelor europene si, fata de celelalte competitoare din Liga 1, are avantajul de a fi disputat deja doua meciuri oficiale pana la startul sezonului intern. Echipa lui Gheorghe Hagi a bifat prima calificare din scurta istorie europeana, iar fostul mare international pare dispus mai oricand sa mearga pe mana tinerilor promovati la propria academie. Asa l-am vazut debutand in Europa pe Alexi Pitu la doar 16 ani si o luna, in timp ce linia ofensiva propusa de Viitorul in acest sezon este una formata din jucatori sub 20 ani! Obiectivul anuntat de Hagi este clasarea pe un loc in playoff la finalul sezonului regular.

Echipa standard: Cojocaru - Lima, Tiru, Mladen, De Nooijer - Achim, Baluta, Vana - I.Hagi, Dragus, Matan.

Dinamo a incasat 9 goluri in ultimele doua amicale din Polonia, dar antrenorul Florin Bratu s-a declarat multumit de felul in care s-au pregatit jucatorii sai peste vara. Cu acelasi buget de austeritate prin care a obisnuit in ultimele sezoane, Dinamo porneste la drum cu un lot subtire numeric si valoric. Au disparut din peisaj jucatori precum Nemec, Palic, Torje, Maric, Romera sau Nica si singura achizitie importanta a “cainilor” este a croatului Gomelt, fostul jucator de la CFR Cluj. A ramas la echipa panamezul Penedo, singurul jucator din Liga 1 prezent la Cupa Mondiala, si cel mai bine platit fotbalist din lot alaturi de Dan Nistor. Comparativ cu rivala istorica FCSB, Dinamo plateste de cinci ori mai putini bani pe salarii, dar probabil banii vor conta mai putin in derby-ul programat devreme, in etapa a 2-a. Are vreo sansa Dinamo la titlu? Multi ar spune ca mai degraba obiectivul realist pentru alb-rosii ar fi prezenta in playoff, de unde “cainii” au lipsit in premiera sezonul precedent.

Echipa standard: Penedo - Popescu, Katsikas, Olteanu - Handa, Mahlangu, Nistor - Sorescu, Popa, Salomao.

La capitolul necunoscute le avem pe Sepsi, Voluntari, Hermannstadt sau Dunarea Calarasi, echipe care au transferat aproape cate un 11 intreg schimband complet liniile ca la hochei. Sunt echipe care in mod normal, alaturi de Gaz Metan si Concordia Chiajna, au drept obiectiv ramanerea in Liga 1.

Toate meciurile din Liga 1 Betano vor fi live text pe onlinesport.ro



Start intr-un nou sezon de Liga 1 si favoritele la titlu