Liga 1

Start de sezon in Liga 1. Vedeti cele mai importante recorduri si date statistice

O noua editie de Liga 1 porneste la drum, vineri, intr-un format cu totul nou. Pentru prima data in istoria de 98 de editii esalonul de elita al fotbalului romanesc va numara doar 14 echipe, care la final se vor duela intr-un sistem playoff si playout pentru ordinea in clasament.

Steaua, campioana sezonului precedent, este echipa cu cele mai multe editii pe prima scena, aceasta fiind a 68-a prezenta.

Tot Steaua detine si recordul pentru cele mai multe titluri (26), fiind urmata de Dinamo (17), echipa din Stefan cel Mare evoluand pentru a 67-a editie in Liga 1.

De numele lui Ionel Danciulescu, jucator care a imbracat tricoul celor doua rivale bucurestene, Dinamo si Steaua, se leaga si recordul de meciuri disputate in Liga 1: 515. Regretatul Costica Stefanescu ocupa locul doi in aceasta ierarhie, cu 490 de meciuri.

Un fost dinamost detine prima pozitie in topul marcatorilor din toate timpurile. Este vorba de Dudu Georgescu, gheata de aur a Romaniei cu 252 de goluri. Danciulescu il urmeaza, cu 214 reusite.

Marele Nicolae Dobrin ramane in continuare cel mai tanar debutant din Liga 1. La doar 14 ani, 10 luni si 5 zile cel supranumit “Gascanul” isi facea aparitia pe teren intr-un meci Stiinta Cluj-Dinamo Pitesti, scor 5-1, pe 1 iulie 1962. Acesta este urmat de Rares Lazar de la Vaslui (15 ani, o luna si 17 zile) in sezonul 2013-2014 si de Ianis Hagi, care si-a facut intrarea in Liga 1 intr-un meci cu FC Botosani la 16 ani si o luna.

Stelistul Marius Lacatus este lider la capitolul titluri obtinute in Liga 1, 10 la numar. “Fiara” din Ghencea este urmat de o lista care ii cuprinde pe Mircea Lucescu, Tudorel Stoica, Adrian Bumbescu si Dumitru Stangaciu, fiecare cu cate 7.

Format

Cele 14 echipe angrenate la start vor juca fiecare cu fiecare, in sistem tur-retur, ca si pana acum intr-un asa zis sezon regulat intins pe durata a 26 de etape.

Dupa incheierea sezonului regulat echipele vor fi impartite in doua: formatiile de la 1-6 in clasament vor disputa 10 etape de playoff, in timp ce echipele de la 7-14 vor disputa 14 etape de playout pentru evitarea retrogradarii.

Locurile 13 si 14 retrogradeaza direct in Liga 2, iar echipa de pe locul 12 joaca un baraj cu o formatie din al doilea esalon, care va fi decisa in urma unui alt baraj intre ocupantele locurilor secunde din cele doua serii.

Echipele de pe locurile 12, 13 si 14 trebuie sa fi acumulat cel putin 15 puncte la finalul campionatului pentru a nu primi penalizari in sezonul imediat urmator.

Dupa incheierea sezonului regulat punctele vor fi injumatatite pentru toate echipele si rotunjite spre valoarea mai mare.

Drepturi de televizare si miza europeana

In ceea ce priveste drepturile de televizare banii au ramas la fel pentru acest sezon: 27 de milioane pentru 14 echipe. Cu alte cuvinte, vor fi mai multi bani tinand cont ca inaintea schimbarii sistemului competitional aceeasi suma era repartizata la 18 formatii.

Astfel, campioana Romaniei va primi undeva la 4 milioane de euro, in timp ce o nou-promovata va incasa cel putin 1.2 milioane, bani care in mare parte asigura existenta in Liga 1.

Pe langa miza financiara, noul sezon propune si o miza sportiva importanta: Romania revine cu doua echipe in Champions League. Campioana va merge direct in turul 3 preliminar, adica la doar patru meciuri distanta de grupe si nu la sase ca in prezent, iar ocupanta locului secund va debuta in turul 2 preliminar.

Echipele de pe locurile trei si patru vor juca in Europa League, la fel ca si castigatoarea Cupei Romaniei. Daca aceasta va fi una dintre echipele de pe locurile 1-4, atunci in Europa League va participa formatia clasata pe cinci in campionat si nu finalista Cupei Romaniei, asa cum era pana acum.

Liga 1 la televizor

Daca sezonul trecut majoritatea microbistilor din Romania au inceput campionat cu ochii in soare, la propriu si la figurat, nu foarte multi avand posibilitatea accesarii posturilor Look TV, de aceasta data oferta este foarte variata si acopera practic 99% din piata.

Meciurile vor fi tansmise pe toate cele trei mari retele de cablu (RCS-RDS, Telekom si UPC) prin posturile Digi Sport, Dolce Sport si Look TV.

Mai nou, cu putine ore inaintea startului de sezon, Antena 1 a cumparat de la Intel Sky Broadcasting, prima optiune a fiecarei etape. Astfel, derby-ul fiecarei runde va putea fi vizionat pe patru canale la alegere.

Toate meciurile fiecarei etape vor fi LIVE TEXT pe onlinesport.ro asa cum v-am obisnuit in buna traditie a ultimilor ani.



Start de sezon in Liga 1. Vedeti cele mai importante recorduri si date statistice