Liga 1

Simplu pentru toata lumea: Cum vor fi impartite drepturile de televizare

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a vorbit marti seara despre situatia drepturilor de televizare, modul de impartire si costuri. Dragomir a anuntat ca exista posibilitatea ca primele etape din sezonul 2011/2012 sa nu fie televizate, deoarece patronii aflati in pericol de retrogradare tergiverseaza licitatia. Seful Ligii a explicat apoi modul in care drepturile tv vor fi impartite din sezonul urmator. Desi explicatiile lui au fost pe alocuri incoerente si complicate, iata mai jos modul simplu in care se vor putea difuza la televizor partidele Ligii 1, avand si un exemplu concret. Schimbarea fata de sezoanele anterioare este ca televiziunile vor putea cumpara pachete. Iata cum se vor imparti pachetele si ce inseamna un "pachet", dar si modul in care se pot cumpara si cum afecteaa acest lucru telespectatorul.
Cititi si: Calcule, LPF vrea totul sau nimic

Vor exista noua pachete, dintre care unul, cel cu numarul 9, a fost deja acontat de TVR, in schimbul sumei de 10,5 milioane de euro, pe trei ani (pe motivul ca TVR are cea mai larga audienta).

Pentru celelalte opt pachete se va licita. Un pachet inseamna dreptul de a difuza un meci pe etapa.  Pentru primele sapte se va incepe de la 4.200.000 de euro, in timp ce al optulea va porni de la 3.600.000 de euro (acesta nu are meciul considerat al doilea ca importanta). In cazul in care o televiziune va cumpara un pachet, in fiecare saptamana va transmite cate un meci. Va fi un sistem de rotatie, astfel ca fiecare televiziune va primi saptamanal cate o optiune. Astfel, exista posibilitatea ca derbiul etapei sa fie difuzat de opt televiziuni, cate una in fiecare saptamana, daca vor exista opt castigatoare diferite ale pachetelor. Totusi, fiecare televiziune poate cumpara oricate pachete doreste, astfel ca ipoteza ca fiecare televiziune sa cumpere cate un pachet este putin probabila.

Cate pachete, atatea meciuri la tv

Daca se va cumpara doar un singur pachet (in afara de cel al TVR care ramane indiferent de ce ar fi), atunci din fiecare etapa se vor difuza doua meciuri: unul din partea celui care a luat pachetul, iar al doilea al TVR.

Ulterior publicarii acestui articol, TVR a negat prin Cosmin Cernat faptul ca TVR si-a asigurat deja pachetul 9.

Daca se vor lua doua pachete (TVR il are din oficiu pe al treillea) se vor difuza doua meciuri pe etapa, plus al treilea la TVR. Si asa mai departe.

Acum, dupa ce s-a inteles ce inseamna pachete si meciuri, mai jos e afla modul in care pachetele/meciurile se vor distribui in functie de televiziuni.

Exemplul 1: cate un pachet (meci) per televiziune

Spre exemplu, daca Digi Sport ar cumpara pachetul cu numarul unu, Dolce Sport pachetul cu numarul doi, Sport.ro pachetul cu numarul trei, o programare ar arata astfel:

In prima etapa, Digi Sport va da optiunea numarul unu (derbiul), Dolce Sport optiunea numarul doi, iar Sport.ro optiunea cu numarul trei.

In etapa a doua, Dolce Sport va primi optiunea cu numarul unu (derbiul), Sport.Ro optiunea cu numarul doi, iar Digi Sport optiunea cu numarul noua (cel mai putin interesant meci).

In etapa a treia, Sport.ro va da optiunea numarul unu (derbiul), Digi Sport optiunea cu numarul opt, iar Dolce Sport optiunea cu numarul noua (cel mai putin interesant meci.

In cazul TVR, castigatoarea pachetului cu numarul noua, rotatia este aceeasi, numai ca televiziunea publica nu va primi niciodata optiunea cu numarul unu (derbiul).

In cazul pachetului cu numarul opt, rotatia este aceeasi, numai ca nu cuprinde si optiunea numarul doi.

Exemplul 2: mai multe pachete (meciuri) per televiziune

Mai exista si situatia in care un post tv ar cumpara mai multe pachete. In acest caz, va avea posibilitatea sa difuzeze mai multe meciuri pe etapa.

Daca Digi Sport ar cumpara pachetele 1, 2 si 3, programarea pe etape ar arata astfel:

Etapa 1: Digi Sport va da optiunile 1, 2 si 3

Etapa 2: Digi Sport va da optiunile 1, 2 si 9

Etapa 3: Digi Sport va da optiunile 1, 8 si 9

Etapa 4: Digi Sport va da optiunile 7, 8 si 9

Etapa 5: Digi Sport va da optiunile 6, 7 si 8

Suma de pornire: 36,5 milioane euro pe sezon

Dumitru Dragomir a anuntat ca suma minima pe care o va obtine in cazul in care se vor  vinde toate pachetele va fi de 36,5 milioane de euro: 7x4.2 milioane euro + 3.6 milioane euro (pachetul opt) + 3.5 milioane euro (pachetul TVR-ului).

Suma cu care s-au vandut drepturile TV in sezonul precedent a fost de 28 de milioane de euro pe an.

In cazul un pachet nu se va vinde, meciul aferent lui in fiecare saptamana nu va fi transmis.

In urma cu trei ani, suma de pornire a licitatiei a fost 10 milioane de euro. Licitatia s-a oprit la 28 de milioane de euro (suma aproape s-a triplat), iar din acest motiv Dragomir debordeaza de optimism. Seful Ligii spera in acelasi scenariu, din dorinta de a castiga peste 200 de milioane de euro.

Dumitru Dragomir, despre vanzarea drepturilor TV

Despre cati bani vor primi echipele:
"Campioana va lua, estimativ, 4.700.000 de euro pe an. Nou-promovatele o sa 1.700.000, fata de 900 de mii cat este acum"

Despre ce oferte a primit:
"A venit un consortiu din Italia si Germania care mi-a cerut sa-i vindem caietul de sarcini. Vor veni la licitatie! Am stat doua ore de vorba cu ei, le-am spus ca este o licitatie deschisa"

Despre cati bani vrea sa obtina:
"Vreau ca licitatia sa inceapa de la suma totala de 36,5 milioane de euro. Ar fi cu opt milioane de euro mai mult decat am obtinut la precedenta licitatie. Pachetele 1-7 ar porni de la 4.200.000 de euro pe an, iar pachetul opt de la 3.600.000 de euro. Pentru pachetul 9 ne-am inteles deja cu TVR pentru 3,5 milioane pe an. Sub sumele astea nu vindem. Daca nu se cumpara, nu se dau meciurile la TV"

Despre cum se vor stabili optiunile:
"Liga este cea care stabileste meciurile si optiunile. Televiziunile isi aleg doar orele"

Despre modul in care vor fi impartite drepturile TV:
"Consiliul Concurentei a vrut pachete egale si sa dam un pachet Free To Air, catre TVR. Oricum faceam, nu imi ieseau pachetele egale. Asa ca faceam taca-paca pe Ipad. Pana la urma am facut un desfasurator si am descoperit ceva unic. Pot sa fac noua pachete cu optiuni egale. Pachetului opt o sa-i lipseasca o optiune, iar la pachetul noua va lipsi o optiune jumatate. Pachetul noua are optiunile doi, trei, patru, cinci, sase, sapte, opt si noua.

Pachetul unu are optiunea unu, doi, trei, patru, cinci, sase, sapte, opt si noua. Le transmite pe toate. Pachetul doi are la fel. Restul pachetelor la fel. Diferenta este ca cel care are pachetul unu va da in aceasta saptamana prima optiune, iar cel care are pachetul cu numarul doi o va da duminica viitoare. Televiziunile pot cumpara cate pachete vor, cu exceptia celui cu numarul noua, pe care il va cumpara TVR. Dau bani pentu asta. Suma pe care o obtinem nu ne multumeste, dar nu avem ce face. TVR-ul ne dau in total 10 milioane si jumatate de euro, plus TVA, pe trei ani si va avea toate optiunile, mai putin pe prima. Fiecare televiziune poate lua cate pachete vrea si va da meciurile aferente. Daca o televiziune cumpara un pachet, da un meci pe etapa, in functie de ce optiune ii revine in acea saptamana"

Despre data la care va avea loc licitatia:
"Nu se stie data. Daca se amana si luni o decizie, se va stabili in luna iunie sau iulie. Si ce daca incepe campionatul pana atunci? Pana in iulie, nu va transmite nimeni fotbal, daca o tinem tot asa"

Despre scandalul de la Adunarea Generala: "Cea mai mare galagie la Adunarea Generala au facut-o Siman si Mititelu. Siman e aproape retrogradat, iar Mititelu are mari probleme cu licenta. Unii spun ca fac lucrul asta intentionat, ca sa ii incurce pe ceilalti"

Despre jignirile adresate lui Argaseala
: "Ii cer scuze. M-am exprimat gresit cand i-am spus ca nu are dupa ce sa bea apa. Ma refeream la faptul ca facem galagie pentru bani, desi nu avem dupa ce bea apa"

Sursa declaratiilor: Digi Sport



Simplu pentru toata lumea: Cum vor fi impartite drepturile de televizare