Liga 1

Romania ramane cu patru echipe in cupele europene

Federatia Romana de Fotbal a anuntat, luni, numarul de echipe pe care tara noastra le va avea in editia viitoare a cupelor europene. Ocupanta a locului 18 in clasamentul coeficientilor UEFA, Romania va participa cu o echipa in Liga Campionilor si alte trei in Europa League.

Prin prisma locului 18 ocupat in clasamentul coeficientilor UEFA, Romania va avea dreptul sa inscrie in proxima editie a cupelor europene UEFA patru echipe (campioana in UEFA Champions League, vicecampioana, locul 3 si castigatoarea Cupei Romaniei-Timisoreana in UEFA Europa League), dar asta nu inseamna ca locul 4 la finele stagiunii competitionale 2013-2014 a campionatului Ligii I va avea asigurat locul in UEFA Europa League.

Este ultimul sezon competitional cand, in cazul in care castigatoarea Cupei Romaniei-Timisoreana va cuceri si titlul de campioana, calificandu-se implicit in UEFA Champions League, finalista Cupei va trece in UEFA Europa League, urmand sa ocupe pozitia rezervata ocupantei locului 3. Pe cale de consecinta, vicecampioana va avansa in locul castigatoarei Cupei.

Daca finala Cupei Romaniei va fi adjudecata de o echipa care va incheia campionatul sub locul 3, ocupanta locului 4 nu va avea drept de acces in UEL.

In cazul in care Cupa va fi castigata de echipa care va incheia actualul sezon competitional pe locurile 2 sau 3, ocupanta locului 4 va intra in UEL, urmand sa preia pozitia locului 3.

Campioana va intra in intrecere in al doilea tur preliminar al UEFA Champions League, jocuri tur-retur, programate in zilele de 15/16 si, respectiv, 22/23 iulie a.c. Urmatoarele tururi de calificare se vor disputa la 29/30 iulie si 5/6 august a.c. (turul al III-lea) si, respectiv, 19/20 si 26/27 august a.c. (play-off-ul).

Vicecampioana si ocupanta locului 3 (sau, in cazul aplicarii regulii echipei care ar izbuti eventul, ocupanta locului 3 si finalista Cupei/sau ocupanta locului 4 si una dintre echipele de pe locurile 2 sau 3, daca una dintre acestea doua din urma va cuceri Cupa) vor demara competitia in al doilea tur preliminar al UEFA Europa League (meciuri: pe 17 si 24 iulie).

Tragerea la sorti a partidelor din primele doua tururi de calificare este prevazuta pentru ziua de 23 iunie a.c.

Castigatoarea Cupei (sau, in cazul aplicarii regulii echipei care ar castiga eventul, vicecampioana) va intra in competitie in al treilea tur preliminar al UEFA Europa League, jocurile urmand sa aiba loc pe 31 iulie si 7 august a.c.

Tragerea la sorti a tuturor partidelor din acest al treilea tur de calificare (UCL si UEL) se va desfasura la data de 18 iulie a.c., in timp ce tragerea la sorti a intalnirilor din play-off (21 si 28 august a.c. in UEL) e prevazuta pentru ziua de 8 august a.c.

Noutate privind sezonul competitional 2015-2016

Incepand cu sezonul competitional 2015-2016 al cupelor europene UEFA, in cazul in care castigatoarea Cupei se va califica in UEFA Champions League, echipa cel mai bine clasata (dar neeligibila conform pozitionarii din campionat) se va califica in UEL in locul finalistei Cupei.

Deci, in cazul de mai sus, finalista Cupei nu va mai avea acces in UEL.

Sursa: FRF.ro



Romania ramane cu patru echipe in cupele europene