Liga 1

Record de stadioane cu nocturna in Liga 1

Sezonul care va debuta la 26 iulie ar putea fi primul din istoria de 91 de ani a primei divizii din Romania in care toate cele 18 echipe ar dispune de nocturna, in cazul in care gruparile FC Brasov, Otelul Galati si Gaz Metan Medias vor finaliza lucrarile pentru realizarea instalatiilor.

Primul meci de fotbal disputat in Romania sub lumina reflectoarelor a avut loc in urma cu 75 de ani, la data de 13 septembrie 1933, pe arena "Romcomit", intre CFR Bucuresti si Ujpest Budapesta, scor 2-3.

Dupa Stadionul Romcomit din Bucuresti, demolat in anul 1934 din ordinul Regelui Carol al II-lea pentru a fi construit actualul complex studentesc de langa Facultatea de Drept, urmatoarea arena care a beneficiat de instalatie de nocturna a fost cea a formatiei Farul Constanta. Nocturna de pe stadionul Farul a fost ridicata in anul 1970, insa a fost folosita pentru putin timp. Aceasta a fost repornita dupa lucrarile de modernizare la care a fost supusa arena constanteana in anul 1999.

In 1976, s-a decis montarea unei instalatii de nocturna si la fostul stadion 23 August, arena demolata de curand pentru a face loc uneia moderne.

In 1991, stadionul Steaua, club subordonat la acea data Ministerului Apararii Nationale, a fost primul care a beneficiat de o instalatie de iluminare dupa 1989. Aceasta arena a gazduit multe dintre meciurile echipei nationale din ultimii 17 ani.

In 1995, au fost finalizate lucrarile la arena Cotroceni, apartinand Bancii Nationale a Romaniei, noul stadion - primul construit in intregime dupa Revolutie - avand o nocturna 1.675 de lucsi.

In ultimii ani, ritmul de realizare a unor asemenea instalatii a crescut. La inceputul sezonului trecut, zece echipe dispuneau de nocturna: CFR Cluj (inaugurata in 2007), FC Timisoara (2003), Dinamo (2003), Rapid (2000), Steaua (1991), Ceahlaul Piatra Neamt (2006), Dacia Mioveni (2006), Farul Constanta (1970), Universitatea Craiova (2002) si Politehnica Iasi (2006). Ulterior, in timpul sezonului 2007/2008, formatiile Unirea Urziceni, Pandurii Targu Jiu, UTA Arad si FC Vaslui si-au finalizat lucrarile pentru realizarea acestor instalatii.

In prezent, in Romania exista 22 de stadioane de fotbal dotate cu instalatii de nocturna, dintre care 15 in Liga I, 6 in Liga a II-a si unul in Liga a III-a, apartinand formatiei Electrosid Titu.

In esaloanele inferioare, sapte formatii au stadioanele dotate cu instalatie de nocturna: Ceahlaul Piatra Neamt, UTA Arad si Dacia Mioveni (toate trei retrogradate din primul esalon la finalul sezonului 2007/2008), FCM Bacau, Progresul Bucuresti si FC CSM Ploiesti, in Liga a II-a. Formatia de liga a treia Electrosid Titu a inaugurat nocturna in octombrie 2007, cu ocazia unui meci amical disputat in compania echipei Rapid, pierdut cu 1-3.

In acest moment, 13 echipe din Liga I dispun de instalatie de nocturna: CFR Cluj, Steaua, Rapid, Dinamo, Unirea Urziceni, FC Timisoara, FC Vaslui, Universitatea Craiova, Poli Iasi, Pandurii Targu Jiu, Farul Constanta, Gloria Buzau, FC Arges. CS Otopeni va disputa disputa meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Astra din Ploiesti.

Gloria Buzau este ultima echipa care si-a inaugurat nocturna in meciul disputat, miercuri, in compania formatiei Universitatea Craiova.

A 15-a formatie care va beneficia de instalatie de nocturna va fi Gloria Bistrita, lucrarile urmand a se finaliza in cursul lunii iulie, in timp ce oficialii cluburilor Otelul Galati si FC Brasov au precizat ca amenajarea instalatiilor va fi gata in luna noiembrie.

Nou promovata in prima liga, Gaz Metan Medias, este singura echipa care nu a demarat inca lucrarile la instalatia de nocturna. "In aceasta vara sigur nu vom demara lucrarile. Am trimis contractul pentru nocturna si cred ca ori in vacanta de iarna, ori cand se va termina campionatul vom incepe construirea ei. Lucrarile vor dura cam patru luni", a spus managerul clubului ardelean, Iosif Biro.

Directorul Departamentului de Licentiere din cadrul FRF, Viorel Duru, se declara multumit de aceasta situatie si precizeaza ca detinerea unei instatiii de iluminat devine obligatorie pentru cluburile din Liga I din sezonul 2009/2010. "Acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Avem nevoie de nocturne pentru ca si clima e din ce in ce mai calda. A fost si o hotarare a Comitetului Executiv al FRF care a decis ca toate echipele din Liga I sa dispuna de nocturna, aplicabilitatea sa fiind insa din sezonul 2009/2010", a declarat Duru, agentiei Mediafax.

La Stadionul Tineretului din Brasov se monteaza deja doi stalpi de nocturna. "FC Brasov a inceput deja lucrarile la nocturna si pana la sfarsitul lunii noiembrie va fi gata, doi dintre stalpi erau in curs de montare. Isi construiesc si o peluza acum, va fi un stadion cochet", a completat Duru.

Viorel Duru considera ca gruparile din prima liga trebuie sa investeasca acum pentru asigurarea securitatii jucatorilor si a spectatorilor. "Trebuie investiti in continuare bani pentru asigurarea jucatorilor si a spectatorilor. Mai trebuie investiti multi bani in turnicheti si in eliberarea biletelor electronice", a adaugat Duru.

MediafaxRecord de stadioane cu nocturna in Liga 1