Liga 1

Razvan Burleanu si Alin Petrache, primii "astroturfi" din sportul romanesc

Razvan Burleanu si Alin Petrache au intrat in peisaj si au jucat in maniere similare, castigand pozitii pe care aparent nu aveau ce cauta. Pozand ca niste candidati independenti, aparent simpatici, aparent inteligenti si putin naivi ei se incadreaza in termenul de astroturfing, noile tehnologii politice.

Punctul de vulnerabilitate al actualei clase politice dar si a "oamenilor de sport" consta in faptul ca majoritatea „animalelor politice” ce populeaza peisajul mediatic si coridoarele puterii au o biografie „complicata”, adica au participat la diverse afaceri dubioase, au avut legaturi suspecte, au semnat contracte suspecte, au colaborat cu diverse organizatii cu caracter formal sau informal etc.

Tehnica este cum sa-i extragi din obscuritate si sa ii transformi in papusi politice.

Primul candidat astroturf in Romania a fost Nicusor Dan. La fel si el aparent independent, aparent simpatic, aparent inteligent si putin naiv el a captat publicul nesofisticat.  A lucrat pe mediul online mult, cu blog, mesaje si asa mai departe, atragand voturi si atentie. Se intampla in 2012.

La cativa ani distanta a intrat in scena Razvan Burleanu. Si-a facut blog, a trimis mailuri. Dupa ce a castigat nu mai dai de el. Alin Petrache acelasi tipar: uitati-va ca si-a reactivat blogul, a dat si el mailuri cu pareri si articole. Ambii cu lucrat in teritoriu in fata alegatorilor nesofisticati si i-au convins. Sunt elementele cheie de astroturfing. Si ei, ca personaje alese, dar si strategiile lor. E drept, Petrache era mai cunoscut decat Burleanu - un anonim pana lunile trecute.

Dupa mine, si ei sunt doi astroturfi, la fel ca Nicusor Dan, personaje mai mult sau mai putin extrase din obscuritate si transformate in papusi politice. Cum sa ia Petrache fata lui Belu, o somitate internationala de care Romania ar fi beneficiat in mod evident peste hotare? Doar fiind un astroturf, in pas cu noile tehnologii politice lansate in anul 2012 cu Nicusor Dan, in Romania.

Publicul nesofisticat a votat in majoritate cu Burleanu si Petrache, pe tiparul tehnologiei politice definite mai sus. Ultimul s-a mirat inclusiv de distanta cu care a castigat. Sa nu uitam si Burleanu cate voturi a avut.

Nu spun ca ei sunt buni sau rai sau ca vor face bine, rau sau nimic. Trebuie privit insa la esenta, pentru a se intelege de ce si cum au venit ei acolo.

Am vrut sa scriu despre fenomenul astroturf sesizat din prima la alegerile FRF, insa am zis ca e cam devreme. A venit al doilea, iar tendinta e clara si merita subliniata.



Razvan Burleanu si Alin Petrache, primii "astroturfi" din sportul romanesc