Liga 1

Razboi al declaratiilor pe axa FRF-LPF dupa numirea lui Daum la nationala

Comitetul Executiv care l-a validat pe Christoph Daum la conducerea tehnica a echipei nationale a Romaniei a aprins scanteia unui conflict mocnit intre FRF si LPF, cele doua organisme care gestioneaza fotbalul romanesc.

Din cei 14 membri ai Comitetului Executiv la Casa Fotbalului au fost prezenti doar opt, adica la limita cat sa valideze sedinta in care Christoph Daum a fost propus si votat ca noul ca selectioner al Romaniei.

Razvan Burleanu i-a acuzat pe mai multi conducatori ai fotbalului romanesc de organizarea unui puci si arata cu degetul spre LPF, al carui presedinte Gino Iorgulescu a absentat de asemenea de la Comitetul Executiv de joi.

Presedintele FRF l-a acuzat pe Iorgulescu in conferinta de presa ca da dovada de lasitate si ca face jocurile lui Gigi Becali, cel mai aprig contestatar al lui Burleanu.

LPF a raspuns, vineri, prin intermediul unui comunicat de presa pe care il redam mai jos in integralitate:

Conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal tine sa-si precizeze, pentru opinia publica si pentru intreaga familie a fotbalului romanesc, in cele ce urmeaza, punctele de vedere in legatura cu ceea ce s-a petrecut in ultimele zile. E datoria noastra si responsabilitatea pe care ne-am asumat-o fata de cei care ne-au ales, dar mai ales fata de oamenii care au construit in zeci de ani istoria si performantele acestui sport.

Fotbalul romanesc nu a inceput odata cu noi si nici macar odata cu actuala conducere a FRF. Mari fotbalisti, incepand cu Generatia Guadalajara si pana la Generatia de Aur, nume mari ale fotbalului de altadata si ale celui de azi merita sa afle adevarul, macar si pentru simplul fapt ca Romania le datoreaza enorm.

Milioane de oameni au fost facuti fericiti de performantele echipei nationale formata din fotbalisti care astazi sunt indepartati de la orice decizie care priveste partea sportiva a conducerii acestui fenomen.

De aceea credem ca era normal ca, in primul rand, oamenii de fotbal sa fie ascultati in problemele esentiale ale activitatii lor, iar in ceea ce priveste numirea unui nou selectioner, macar cu titlu informativ, daca experienta si competenta lor nu meritau ceva mai mult. Concret, presedintele LPF, Gino Iorgulescu, a fost de acord ca Razvan Burleanu, presedintele FRF, sa negocieze cu viitorul antrenor al echipei nationale, in acest sens imputernicindu-l pe acesta prin semnarea hotararii Comitetului de Urgenta al FRF din data de 1 iulie 2016. Este normal ca presedintele FRF, Razvan Burleanu, sa-si asume numirea antrenorului si rezultatele viitoare ale echipei nationale, care speram sa fie exceptionale. Urmand ca propunerea de antrenor si conditiile contractuale sa fie aprobate de Comitetul Executiv al FRF.

Precizam insa ca atacurile si insinuarile pe aceasta tema ale presedintelui FRF sunt ridicole si lipsite de substanta. Gino Iorgulescu nu avea si nu are cum sa respinga numirea unui selectioner strain, din moment ce in intreaga sa activitate a promovat nu doar jucatori de alta nationalitate, ci si antrenori ca Walter Zenga, Roberto Landi sau Cristiano Bergodi. Absenta presedintelui LPF, a celorlalti reprezentanti ai Ligii 1 Orange din Comitetul Executiv din data de 7 iulie 2016 nu are nicio legatura cu oficializarea domnului Christoph Daum pe banca echipei nationale.  Acestuia ii uram din suflet mult succes, pentru ca succesul e sinonim cu succesul nationalei Romaniei. Speram sa fie o alegere fericita si ne bucuram pentru prezenta sa in fotbalul romanesc!

Revenind la absenta reprezentantilor LPF din ultima sedinta a Comitetului Executiv, tinem sa subliniem ca a fost un act de protest fata de refuzul constant si inexplicabil cu care conducerea FRF a intampinat cererile fotbalului profesionist din Romania. Presedintele LPF, Gino Iorgulescu, a tinut cont in luarea acestei decizii de acordul scris a noua cluburi care i-au cerut o astfel de pozitie. Aceleasi cluburi au solicitat transformarea obligativitatii folosirii unui jucator sub 21 de ani pe tot parcursul disputarii Campionatului National Liga 1 Orange intr-o regula optionala, pentru ca, intr-adevar, cele mai multe cluburi nu sunt inca pregatite sa sustina acest proiect al FRF. Mai mult, presedintele Gino Iorgulescu a oferit Comitetului Executiv, in numele cluburilor, 10 la suta din drepturile tv ale fiecarui an competitional pentru un fond financiar care sa recompenseze cluburile care vor folosi jucatori sub 21 de ani, in functie de minutele jucate de acestia. E vorba de o suma de aproximativ 2.750.000 de euro, din care fiecarui club intrat in acest program i-ar fi revenit in jur de 200.000  de euro.

Conducerea FRF a respins aceasta propunere, insistand pe ideea obligativitatii prezentei in teren, pe toata durata partidei, a cel putin unui jucator sub 21 de ani. Conducerea FRF nu a inteles si nu intelege care sunt rigorile fotbalului profesionist, impunand dictatorial o regula care nu exista nicaieri in Europa, care e discriminatorie, care impiedica echipele sa-si foloseasca cel mai bun ”unsprezece” din lotul de care dispun. Masura afecteaza toate echipele, dar mai ales reprezentantele noastre in cupele europene. Nu se poate evolua cu gandul ca ai pe banca jucatori mai buni si nu ii poti folosi! Nu se poate juca asteptandu-te in fiecare clipa sa pregatesti o schimbare si sa fi obligat sa faci alta, pentru a avea in teren mereu acel jucator sub 21 de ani!

Revenind la ceea ce s-a intamplat in sedinta Comitetului Executiv din 7 iulie, subliniem ca nu a fost decat o forma de protest a noastra fata de modul in care sunt desconsiderate cluburile din Liga 1 Orange! Nu putem ridica mana fara sa stim ce votam, asa cum isi doreste presedintele FRF, care a instituit aceasta practica in CEx. Acele vremuri ar fi trebuit sa fie apuse demult, mai ales cand vorbim de tineri ca Razvan Burleanu, ales in fruntea FRF tocmai pentru ca si dansul le-a acuzat. Vedem insa ca doar declarativ!

Presedintele LPF. Gino Iorgulescu, a fost acuzat de lasitate. Amuzant, nu-i asa? Pentru ca lasitate este sa obligi membrii CEx sa voteze in gol, lasitate e sa te astepti ca noi sa ridicam mana fara a fi prezentat contractul noului selectioner. Gino Iorgulescu si-a respectat mandatul primit de la cluburi. Daca ar fi fost doar trei cluburi, sa zicem, care s-ar fi opus regulii obligativitatii folosirii unui jucator sub 21 de ani, atunci presedintele LPF ar fi fost obligat sa tina cont de majoritatea care si-ar fi dorit ceea ce-si doreste FRF. Nu e insa cazul.

Presedintele Gino Iorgulescu respecta presedintii si finantatorii celor 14 cluburi si mandatul pe care acestia i l-au incredintat.

FRF vorbeste de reforme. Dar reformele din fotbalul romanesc au plecat de la pozitia LPF fata de jucatorii tineri, Gino Iorgulescu impunand folosirea fotbalistilor sub 21 de ani la ligile a doua si a treia. Tot LPF a impus regula lotului de 25 de jucatori la Liga 1 Orange, tot LPF a instituit obligativitatea celor opt fotbalisti formati la nivel national in lot.

Gino Iorgulescu a fost acuzat ca a transformat sediul LPF in sediul clubului Steaua. Grava si urata acuzatie! Informam conducerea FRF, desi suntem convinsi ca stie acest lucru, ca sediul Lgii Profesioniste e sediul Stelei in aceeasi masura in care este si al tuturor celorlalte 13 echipe din Liga 1 Orange.

Gino Iorgulescu a avut si are in permanenta usa deschisa pentru toti reprezentantii acestor cluburi, fara a face vreo diferenta intre ele. De altfel, daca tot se agita falsa problema a cetateniei selectionerului, sa spunem ca si ceilalti reprezentanti ai LPF in CEx au lucrat sau lucreaza cu antrenori straini. Valeriu Argaseala i-a avut pe banca Stelei pe Walter Zenga, Oleg Protasov sau Cristiano Bergodi, iar Florin Prunea a reusit sa se califice in cupele europene cu CSMS Iasi avandu-l ca tehnician pe Nicolo Napoli.

Liga 1 Orange este principalul rezervor de fotbalisti pentru echipa nationala, avand 16 in preliminarii, iar la recentul turneu final din Franta al CE jucand nu mai putin de sapte ”tricolori” legitimati la echipe din primul esalon.

Razvan Burleanu trebuie sa realizeze, alaturi de Gino Iorgulescu, Programul National de pregatire si perfectionare a jucatorilor tineri. Trebuie insa sa definim care sunt conditiile de infrastructura si calificare de personal, sa identificam sursele de finantare, sa definim ce asteptam de la un jucator sub 21 de ani. Poate domnul Razvan Burleanu vrea sa desfiinteze Liga 1! Fortandu-ne la masuri aberante, sa ajungem ca dintr-un exces de autoritate, caracteristic altor vremuri, sa stricam si echilibrul cluburilor, al comunitatilor pe care le reprezinta, precum si comunicarea dintre antrenorii echipelor de Liga 1 si selectioner.

Ce democratie invoca domnul Burleanu cand ii retine in birou pe membrii CEx pentru a le spune ce sa voteze, cand ii cheama la cine mai mult sau mai putin de taina, cand nu prezinta documente, dar invoca transparenta? A apus vremea  cand una se spunea si alta se facea. LPF invita la un dialog prin care sa gandim ce e de facut in fotbal, cum reformam acest sport si nu la exercitii de imagine, la care Razvan Burleanu poate ca exceleaza.

Atacul la adresa presei, acuzata ca ne e complice, e alta uriasa gafa a presedintelui Burleanu. Presa e independenta si nu avem niciun dubiu asupra impartialitatii ei. Cand insa esti subiectul ei critic, constant, trebuie sa te gandesti daca nu cumva greseala e la tine. Cand conduci trebuie sa-ti asumi! Nu sunt de vina altii cand esecul se aseaza alaturi de tine tot mai confortabil.



Razboi al declaratiilor pe axa FRF-LPF dupa numirea lui Daum la nationala