Liga 1

Ponta ii pune pile lui Gica Popescu pentru gratiere, Basescu refuza

Premierul Victor Ponta afirma ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre gratierea lui Gica Popescu, spunandu-i ca avizul Ministerului Justitiei ar fi favorabil, dar ca seful statului i-a spus ca va respinge propunerea, indiferent de aviz, scrie joi Mediafax.

"Despre gratieri am avut o discutie cu presedintele Basescu, in doi ani si jumatate de cand sunt prim-ministru, o singura data despre un caz, despre cazul Gica Popescu. Am spus: «Domnul presedinte, daca dumneavoastra ati fi de acord, eu am vorbit cu ministrul Justitiei si avizul ar fi favorabil, pozitiv». Deci, intr-un fel i-am zis, ne cearta pe noi presa basista. Mi-a zis: «Nu, orice aviz imi dati, voi respinge». In rest, nu am discutat niciodata despre acest subiect cu presedintele Basescu si am semnat ca prim-ministru un singur decret de gratiere, in urma cu o luna parca a fost, cu acea femeie care avea foarte multi copii", a spus Ponta.

El a amintit ca procedura de gratiere necesita un aviz din partea Ministerul Justitiei si contrasemnatura premierului, dar "dreptul final" ii apartine presedintelui.

In 4 martie, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv la inchisoare cu executare pe toti cei opt oameni din fotbal judecati in dosarul transferurilor, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, la acel moment candidat la sefia Federatiei Romane de Fotbal, primind o condamnare de trei ani, o luna si zece zile.

Ce este gratierea

Potrivit Legii 546/2002, gratierea este masura de clementa luata de presedintele Romaniei, ce consta in inlaturarea, in total sau in parte, a executarii pedepsei aplicate de instanta ori in comutarea acesteia in una mai usoara. Gratierea individuala se acorda la cerere sau din oficiu, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Cererea de gratiere individuala se adreseaza presedintelui si poate fi facuta de persoana condamnata, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de sotul persoanei condamnate, ascendentii, descendentii, fratii, surorile ori copiii acestora, precum si de aceleasi rude ale sotului persoanei condamnate.



Ponta ii pune pile lui Gica Popescu pentru gratiere, Basescu refuza