Liga 1

LPF propune schimbarea sistemului competitional

Liga Profesionista de Fotbal propune modificarea actualului sistem competitional prin implimentarea modelului danez si inversarea numarului de echipe din playoff si playout.

LPF a luat în discuție sistemul competițional, propus de firma olandeză Hypercube, pentru Liga I, după modelul danez, analizând aspectele pozitive și negative care decurg din această schimbare.

Sistemul competițional danez se desfășoară în mai multe faze, după cum urmează:

Faza I – sezonul regulat în care fiecare echipă joacă 2 meciuri, acasă și în deplasare, cu celelalte echipe participante la competiție. Această fază cuprinde 26 de etape a câte 7 jocuri fiecare.

Faza a II-a – cuprinde sezonul playoff și playout. În playoff vor participa echipele clasate pe locurile 1-6 la finalul sezonului regulat, în timp ce în playout vor participa echipele clasate pe locurile 7-14 la finalul sezonului regulat. Aceste echipe vor fi împărțite în două grupe a câte 4 echipe.

Faza a III-a – cuprinde jocurile de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League și jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării.

În cadrul acestui sistem, nu intervin modificări semnificative asupra playoffului, cu toate că în faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League va fi implicată și o echipă din playoff.

Implementarea sistemului competițional danez presupune schimbarea sistemului de disputare a playoutului, care va avea 6 etape, în loc de 14 etape așa cum se dispută în actualul sistem competițional. Echipele din playout vor fi împărțite în două grupe predefinite: locurile 7, 10, 11, 14 alcătuiesc o grupă (A), iar locurile 8, 9, 12 și 13 alcătuiesc cealaltă grupă (B).

Echipele clasate pe primele două locuri din fiecare grupă (A și B) se vor califica în faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League. Această fază cuprinde următoarele jocuri care se vor disputa în sistem tur-retur:

- echipa clasată pe locul 1 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 2 din grupa B;

- echipa clasată pe locul 2 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 1 din grupa B;

- câștigătoarele celor două meciuri de mai sus, joacă între ele pentru accederea în cadrul ultimului meci din această fază;

Câștigătoarea meciului de mai sus, va disputa un singur joc cu echipa clasată pe ultimul loc de Europa League din playoff (de exemplu, pentru sezonul 2018 – 2019 locul 3 din playoff).

Tot în faza a III-a se vor disputa și jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării, în sistem tur-retur, după cum urmează:

- echipa clasată pe locul 3 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 4 din grupa B;

- echipa clasată pe locul 4 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 3 din grupa B;

Echipele care pierd meciurile de mai sus, vor retrograda în Liga 2, în timp ce echipele câștigătoare vor juca un alt meci, în sistem tur-retur, pentru menținerea în Liga I. Echipa câștigătoare a acestui joc va rămâne în Liga I, în timp ce echipa care pierde acest joc va disputa un meci de baraj, tot în două manșe, pentru evitarea retrogradării, cu ocupanta locului 3 din Liga 2.

Având în vedere propunerea Hypercube de restructurare a competiției Liga I după modelul danez, precum și modificarea actualului sistem prin inversarea numărului de echipe în playoff (8 echipe) și playout (6 echipe), LPF invită suporterii, cluburile și presa la un dialog pe această temă. LPF propune schimbarea sistemului competitional