Liga 1

Istoria fotbalului romanesc (5). Epurarea echipelor istorice si aparitia formatiilor departamantale (Steaua si Dinamo)

Prefacerile politice din Romania la sfarsitului celui De-Al Doilea Razboi Mondial nu au ramas fara ecou in viata fotbalului.

Episodul anterior: Istoria fotbalului romanesc (4). Fotbal in vremea razboiului si dominatia Rapidului

Echipele istorice din perioada interbelica au platit pretul de a fi facut parte dintr-o alta randuiala social-politica si au fost desfiintate sau redenumite, in cel mai fericit caz.

Un rol determinant in acest proces l-a avut Organizatia Sportului Popular (OSP), singurul organ investit de noua putere politica de la Bucuresti de a conduce miscarea sportiva de masa si de performanta.

Acest OSP a pus cruce echipelor care au scris istorie in interbelic, incepand cu Chinezul Timisoara (1946), Carmen Bucuresti (1947), Ripensia Timisoara (1948), Unirea Tricolor (1948), Gloria Arad (1949) sau Venus Bucuresti (1949).

Redam dintr-un ziar al acelor vremuri (Sportul Popular) decizia OSP care a dus la destiintarea echipei Carmen.

Biroul Executiv Permanent al OSP a constatat la 20 august 1947 ”ca gruparea Carmen din Bucuresti nu s-a incadrat in principiile calauzitoare prevazute in legea si regulamentele OSP adoptand din contra o atitudine provocatoare atat cu ocazia jocurilor sustinute, cat si prin comportarea pe care conducatorii gruparii au manifestat-o in toate ocaziile prin incitari la actiuni cu caracter sovin si antidemocratic”.

Ne putem lesne imagina ca randurile de mai sus s-au aplicat intocmai, la litera, si in cazul celorlalte echipe epurate pe linie politica de noua ”democratie populara” instalata pas cu pas in Romania dupa 23 august 1944 si concretizata intr-un adevarat regim dictatorial dupa abdicarea fortata a Regelui Mihai la 30 decembrie 1947.

Pe acest fond peisajul fotbalistic a fost populat de noi echipe cum ar fi Industria Textila Arad (1945), ASA Bucuresti (7 iunie 1947), echipa care in editia de campionat 1947/1948 a luat locul celor de la Carmen Bucuresti, Dinamo Bucuresti sau Stiinta Craiova (1948).

In cazul celor de la Dinamo, aparitia noului club a rezultat dintr-o asa zisa fuziune a echipelor traditionale Unirea Tricolor si Ciocanul Bucuresti cu o grupare anonima AS Politia apartinand la momentul respectiv de Ministerul Afacerilor Interne, organul represiv central in anii de inceput ai comunismului romanesc.

Fuziunea s-a facut printr-un act de asa numita ”sindicalizare”, astfel ca Ciocanul a devenit Dinamo A, iar Unirea Tricolor Dinamo B.



Istoria fotbalului romanesc (5). Epurarea echipelor istorice si aparitia formatiilor departamantale (Steaua si Dinamo)