Liga 1

Istoria fotbalului romanesc (4). Fotbal in vremea razboiului si dominatia Rapidului

Sursă foto: fcrapid.ro

Efervescenta vietii sociale si politice din perioada 1939-1944 n-a ocolit nici fotbalul, care asa cum vom vedea mai jos a continuat in pofida razboiului mondial.
Episodul anterior: Istoria fotbalului romanesc (3). Perioada interbelica

Romania a intrat in Al Doilea Razboi Mondial de partea puterilor Axei in iunie 1941, an in care Divizia A a fost inlocuita cu  o competitie inedita cu zece serii dupa criterii regionale.

Prima editie a fost castigata in mai 1942 de Rapid Bucuresti. Giulestenii aveau sa marcheze in acelasi an un record care a ramas in picioare pana in zilele noastre prin castigare a sase editii la rand in Cupa Romaniei!

Abia in anul 1944 pe fondul razboiului au fost suspendate competitiile fotbalistice interne in primele opt luni.

Ulterior, dupa aparitia comunistilor in peisajul romanesc la varful puterii, au inceput primele forme de reorganizare si a sportului.

De retinut ca in perioada conflagratiei mondiale competitia interna din Romania s-a numit ”Campionatul de Rasboiu”, o competitie neoficiala castigata de FC Craiova in 1942/1943 si de Rapid Bucuresti in sezonul 1943/1944. In fiecare an la intrecere au participat cate 12 echipe.

Aceasta dupa ce in sezonul 1940/1941 campionatul intern a fost inlocuit cu o competitie nerecunoscuta oficial si care a purtat numele de ”Cupa Basarabiei”. Competitia a fost organizata pe zece grupe regionale, primele clasate participand apoi la turneul final eliminatoriu.

Rapid Bucuresti s-a impus in finaila cu CFR Tr.Severin, scor 2-1 (2-0). Au marcat pentru giulesteni Radu Florian din penaly in minutul 11 si Baratky in minutul 21. Golul severinenilor a fost reusit de Felecan II cu 12 minute inaintea finaluui.

Rapid a castigat si Cupa Romaniei in acel an 1941 dupa 7-1 in finala cu Universitatea Cluj-Sibiu ajungand, asa cum aminteam mai sus, la sase trofee cucerite la rand.



Istoria fotbalului romanesc (4). Fotbal in vremea razboiului si dominatia Rapidului