Gloria Bistrita

A fost Jean Padureanu cel mai important lansator de fotbalisti din Romania?

Sursă foto: Agerpres

Jean Padureanu, cunoscut de multi drept unul dintre initatorii „reciprocitatii” in campionatul intern, a adus in fotbalul mare nume importante de jucatori.

Supranumit „Lordul” pentru faptul ca era un tip corect, Padureanu a murit sarac, spre deosebire de patronii recenti din Liga 1, toti plini de bani. Padureanu este cunoscut de multi pentru mult discutatul sistem de schimb de puncte, numit „reciprocitate”. Gloria Bistrita, echipa sa, ceda puncte catre cateva nume serioase din fotbal, precum Steaua, Dinamo si inca alte cateva, iar acestea se revansau oferind punctele inapoi, Gloria fiind avanataja de arbitri in meciuri cu echipe din afara „cercului” de incredere. Astfel, Gloria ramanea in primul esalon, Steaua, Dinamo si altele aveau asigurate puncte importante, iar echipele din afara „cercului” aveau de tras sa nu retrogradeze sau nu aveau acces la primele locuri.

Citește și: A murit „Lordul” Jean Pădureanu

Insa, lasand la o parte folclorul, pentru ca nimeni nu a dovenit nimic in acest sens, numele lui Jean Padureanu este legat de cariere importante ale jucatorilor din Romania. Pe cei mai importanti patru dintre ei vi-i prezentam mai jos, trei fiind descoperiti si incepand fotbalul la juniori chiar la Gloria lui Jean Padureanu.

Ciprian Tatarusanu

Tatarusanu a ajuns la Steaua in anul 2008, adus de la Gloria, in schimbul a 1,5 milioane de euro, o suma record in Romania la acea vreme. Un om de valoare, Tatusanu a ajuns apoi la Fiorentina si este titular la echipa nationala. Inainte de Gloria, Tatarusanu mai jucase trei ani la Juventus Bucureti, fara sa il remarce nimeni.

Gabi Balint

Balint a fost unul dintre juniorii de perspectiva de la Gloria Bistrita. Padureanu venise ca presedinte de club in anul 1964, iar sub conducerea sa Gabi Balint s-a transferat la Steaua in anul 1980, acolo unde a jucat pana in anul 1990. Din 1982 a jucat 34 de partide la echipa nationala, acolo unde a facut parte din „Generatia de Aur”.

Viorel Moldovan

Prolificul international roman, parte a Generatiei de Aur (70 de partide, 25 de goluri) a pornit de la Gloria Bistrita, la juniori, in anul 1988. In 1989 facea pasul la seniori in cadrul aceluiasi club, acolo unde a jucat pana in 1993, an in care s-a transferat la Dinamo, inainte de a face pasul la cluburi din strainatate.

Lucian Sanmartean

Sanmartean a inceput in 1987 la juniori la Gloria Bistrita. Intre 1998 si 1993 a jucat la echipa mare a Bistritei, plecand direct in strainatate, la Panathinaikos, in Grecia.

In 2008 a revenit la Gloria, pentru ca apoi sa isi relanseze cariera la Vaslui si Steaua si pentru a mai prinde un contract bine platit, in 2015, in tarile arabe. A jucat 20 de partide la echipa nationala, din 2002 si pana in prezent, fiind considerat unul dintre cei mai talentati conducatori de joc pe care i-a avut Romania vreodata.



A fost Jean Padureanu cel mai important lansator de fotbalisti din Romania?