Farul Constanta

Farul este o variantă mult mai bună față de FCSB pentru România. O analiză de strategie Hagi vs FCSB

Sursă foto: https://www.facebook.com/farulconstanta/

Știu că eu fiind din București, iar FCSB având peste patru milioane de suporteri mulți o să întrebe dacă am băut gaz scriind aceste rânduri. Dar, în ultimele 24 de ore, cam aceasta este părerea mea decantată, fără nici un fel de părtinire, așa cum v-am obișnuit în tot ceea ce scriu.

Farul merită mai mult decât orice echipă din Liga 1 să reprezinte România, atât pe plan intern ca să fie un model pentru societate în general, dar și pe plan extern pentru fotbalul românesc, pentru a evolua pe scena deschisă din prelimiminariile din Liga Campionilor sau Europa League.

Motivul pentru care merita Farul este unul singur: eforturile pe care Gheorghe Hagi le-a făcut acolo. De la energia lui lăsată ani și ani, de la experiența lui, de la modelul lui de a fi și a vorbi pentru cine are urechi de ascultat ca să ajungă cineva în viață - până la multe altele care nu se știu și nu se vor ști niciodată- s-au tradus în performanță. Jucătorii exportați în alte țări stau mărturie a valorii. Nu mai vorbesc despre efortul financiar de la început, dar și de presiunile financiare de pe toată durata derulării proiectului.

Nici un alt club din România nu a mai oferit jucători în transferuri externe, în ultimii zece ani, la cluburi din Europa de Vest, precum Hagi. Dacă nu ar fi vândut atât de mulți jucători ca să aibă fonduri, Farul ar fi câștigat de mult timp campionatul.

Cât s-a chinuit Hagi, cât a investit pe câmpurile de la Ovidiu, a făcut Viitorul, după aceea i-a convins pe cei din cercurile de interese să preia Farul. Câți bani a riscat și a investit, câți sponsori a adus doar prin numele lui ca să aibă spațiu de mișcare. Fără să știu, pot fi aproape sigur că efortul a fost uriaș, atât de mare încât nimeni nu a fost în stare să ajungă pas cu pas, pe corecte, până la ceva similar. Nu va reuși nici Șucu la Rapid și nici alții. De ce? Simplu, pentru că nu au un Hagi.

Revenind la tema articolului, sunt cifrele de la care a pornit ideea. Aici este pagina Farulului de transferuri, aici cea a lui FCSB. Le puteți deschide pe amândouă sau să luați de bun ce am găsit eu acolo și vă dau mai jos.

Farul are un plus de peste 3 milioane de euro obținute din transferuri în sezonul 2022/2023. Ce înseamă asta? A crescut jucători de valoare pe care i-a vândut altora, în timp ce nu a plătit să aducă pe nimeni. În timp ce nici un club din România nu vinde jucători în Europa de Vest din cauza lipsei de încredere la nivel de valoare și mentalitate, Hagi an de an a venit cu garanția numelui său și a produselor sale, inclusiv cu fiul său nu a dat greș. Sezonul acesta l-a dat pe Pitu la Bordeaux cu 2 milioane de euro. Și a mai obținut peste 1,5 milioane de euro vâzând inclusiv  către FCSB și CFR Cluj, a făcut bani pe spinarea lor și le-a luat și titlul.

Ce a făcut FCSB în același sezon 2022/2023? L-a dat pe Tănase la Al Jazira (noroc și un club slab, dar cu bani, Tănase nu ar fi plecat și nu ar fi făcut față la un club din Europa de Vest), iar restul jucătorilor au fost dați ca transferuri libere, nu i-a cumpărat nimeni! Nimeni nu a fost interesat de jucătorii FCSB.

În același timp, la capitolul veniri, Farul a luat gratis absolut toți jucătorii, pentru că Hagi a văzut potențial și crede că îi poate duce la un alt nivel, în timp ce FCSB a investit aproximativ 5 milioane de euro pentru a aduce jucători.

Așadar, pe lângă brandul Hagi, pe lângă fosta legendă Hagi, a venit și Hagi nu doar ca antrenor, ci și ca manager al unui business de fotbal. A arătat pas cu pas că are o viziune care a adus un titlu de campionat.

La partea de viziune, puțini în România sunt cei care au cu adevărat așa ceva. Viziune vine din experiență, din muncă, din cunoștințe, dar și la fel ca în sport, din talent - în orice domeniu.

Iar în România astfel de oameni sunt puțini. Nu se învață la școală cum să ai viziune. Se învață educație sexuală, adică LGBTQ.

În România sunt rari oamenii cu strategie, pricepere, proiecte corecte în care bani corecți sunt puși pentru performanță. Vorbesc despre orice domeniu, nu doar sport. Hagi este unul dintre acești oameni puțini și a ajuns unde merita din plin, dacă nu merită și mai mult.

De aceea, mi se pare corect că Farul a luat un titlu și este un motiv rar ca toată România să se bucure pentru modul în care Hagi a răzbit cu toate greutățile nu doar ca jucător, dar, iată, ca om de viziune în sport și afaceri, într-o Românie în care toți știm, tot ce e bun e retezat de băieți ca să aibă doar ei loc. Iată că unii, totuși, pot.

Iar acum este un moment bun ca Hagi să își facă și mai mult cunoscută povestea sa.

Vadim Cușnarencu



Farul este o variantă mult mai bună față de FCSB pentru România. O analiză de strategie Hagi vs FCSB