Liga 1

Dosarul transferului: istoricul unui proces de peste trei ani

Tribunalul Bucuresti a finalizat, marti, dezbaterile în dosarul transferurilor de jucatori, la trei ani si patru luni de la începerea procesului, urmând sa decida daca îi va condamna sau achita pe inculpatii din acest caz, nume sonore din lumea fotbalului românesc.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis în judecata, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu, Cristian Borcea, în legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului si de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, în perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (împrumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, în Republica Populara Chineza, realizat în luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

La termenul de luni, 21 februarie 2012, ultimuil, care a început cu o întârziere de doua ore si jumatate, au fost prezenti toti cei opt inculpati, agentii de fotbalisti Ioan si Victor Becali, actionatul majoritar al FC Rapid, George Copos, presedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, fostul actionar dinamovist Gigi Netoiu, fostul impresar Gica Popescu si fostul presedinte al cluburilor Otelul Galati si Steaua, Mihai Stoica.

Avocatii au cerut acordarea unui nou termen, solicitând o expertiza financiar-contabila a transferurilor si audierea a înca doi martori, oficiali ai clubului Glatasaray Istanbul. Instanta a respins cererea avocatilor si a decis sa judece în continuare.

Instanta a audiat la termenul de luni doi martori, Gheorghe Plugaru, care si-a mentinut declaratia anterioara, data în faza urmaririi penale, în fata procurorilor anticoruptie si Justin Stefan, fost jurist al FRF.

Stefan a sustinut în fata instantei ca "pâna în 2008, în regulamentul FIFA, privind statutul si transferul jucatorilor nu era prevazuta nicio interdictie cu privire la detinearea unor drepturi cu continut economic, corelative unui transfer, de catre o terta persoana".

"În regulamentul FIFA, notiunea de drepturi federative nu este prevazuta, cuprinzând dreptul de ale legitima jucatori si de a beneficia de servicile acestora, notiune însa care se regaseste în Legea Sportului, fara a fi definita. În masura în care FRF elibereaza cartea verde, acest aspect înseamna ca a fost verificat si sunt în regula toate aspectele juridice legate de transfer. Compensatia de soladarite se plateste de catre clubul care a preluat jucatorul catre clubul la care a fost legitimat anterior. În perioada transferurilor din dosar, o agentie de impresariat putea intermedia în mod legal un transfer de jucator", a mai spus Stefan.

În momentul în care a mers sa semneze declaratia data în fata instantei, juristul FRF a observat ca una dintre afirmatiile sale era formulata altfel decât o spusese el. Justin a insistat ca declaratia sa sa fie reformulata, dar presedintele completului de judecata a refuzat, spunându-i ca daca nu este de acord sa se consemneze acest lucru.

MediafaxDosarul transferului: istoricul unui proces de peste trei ani