Liga 1

Document LPF: „Campionatul Național al Ligii I se va desfășura în 3 faze”

Sursă foto: lpf.ro

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) încearcă să explice faptul că termenul de „campionat” se referă doar la playoff, fiind contrazisă chiar de propriile documente, dar și de definiția din Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX). Onlinesport.ro a găsit documentul intern al LPF care explică în mod clar termenul de „campionat”, iar Liga alături de Federație fac dinsticția dintre „campionat” și „faze” (playoff, playout). Încurcătura provine nu de la Ligă, ci de la Federația Română de Fotbal - cea care a redactat Regulamentul interpretabil. 

Polemicile legate de înțelesul cuvântului „campionat” au pornit după ce Viitorul Constanța a câștigat Liga 1 la egalitate de puncte cu Steaua, iar titlul s-a acordat echipei din Constanța interpretându-se că termenul „campionat” din Regulamentele LPF se referă nu la întreg sezonul, ci doar la playoff. În playoff, Viitorul i-a fost superioară Stelei în meciurile directe (1 victorie și  un egal), dar pe ansamblul întregului sezon (sau mai pe românește în „campionat”) Steaua a fost echipa mai bună (2 victorii, 1 egal 1 înfrângere).

Regulamentele LPF indică faptul că departajarea în cazul egalității de puncte se face pe baza rezultatelor directe din „campionat”. 

Dar cum este definitit termenul de „campionat” în DEX? ”Competiție oficială organizată pe o probă sau pe o ramură de sport, pentru desemnarea celui mai bun sportiv sau a celei mai bune echipe. 2. Situația, calitatea de campion”. 

În cazul Ligii 1, „calitatea de campion” s-a decernat la finalul playoff-ului, dar playoff-ul a continuat sezonului regulat, un sezon regulat care nu a stabilit nici o „calitate de campion”. Nu au fost două competiții distincte. Sezonul regulat nu ar putea fi considerat „campionat”, din moment ce nu a acordat nimănui „calitatea de campion”. Cel puțin nu din punctul de vedere al limbii române.

LPF însăși descrie: campionat pe 3 faze

Ce scrie LPF în documentul „Măsuri pentru revitalizarea competiției”? Citat: „Campionatul Național al Ligii I se va desfășura în 3 faze:
• Faza 1 - Sezonul regular - sistem tur-retur;
• Faza a 2-a - Play-off (6 echipe) și Play-out (8 echipe) – sistem tur-retur;
• Faza a 3-a – Joc de baraj pentru promovare/evitarea retrogradării.”

Negru pe alb, este evident că un campionat cuprinde trei faze: sezonul regulat, plus playoff și playout. Este o descriere total în accepțiunea logicii și a limbii române. 

Totuși, ulterior LPF a eplicat faptul că Liga 1 are mai multe campionate, acestea fiind campionatul din sezonul regulat (care nu are practic nici un fel de campioană), urmat de alte campionate în playoff și playout. La final de playoff se desemnează campioana, iar la final de playout nu este nici o campioană.

Inclusiv FRF vorbește despre „faze”

În Articolul 29 din documentul „REGULAMENTUL DE ORGANIZARE A ACTIVITĂŢII FOTBALISTICE” aflat pe site-ul frf.ro se vorbește despre „campionatul Ligii I, Ligii a 2-a, Ligii a 3-a”, iar apoi se descrie sistemul de desfășurare vorbindu-se despre „faze” și se spune în mod clar că „echipa câștigătoare a campionatului este cea clasată pe locul 1 la finalul fazei playoff-ului”. Distincția între „campionat” și „fază” este mai mult decât clară.

Citat din ROAF al FRF, Art. 29:

Începând cu sezonul competițional 2015/2016 Campionatul Național „Liga I„ se va disputa între 14 echipe în sistem play off / play out după cum urmează:

a) Sezonul regular (faza I) - fiecare echipă va disputa câte un joc în sistem tur-retur cu celelalte echipe. La finalul sezonului regular se califică în faza play off primele 6 echipe clasate iar următoarele 8 echipe vor participa în faza play out;

b) Play-off (faza II): participă echipele clasate la finalul sezonului regular pe locurile 1 - 6. Fiecare echipă calificată în play-off va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe calificate în playoff.

Câștigătoarea campionatului este echipa clasată pe primul loc la finalul fazei play off-ului.



Document LPF: „Campionatul Național al Ligii I se va desfășura în 3 faze”