Liga 1

Cluburile din Bucuresti au votat impotriva infiintarii Cupei Ligii

Propunerea privind organizarea Cupei Ligii începând cu sezonul 2013/2014 si acordarea câstigatoarei acestei competitii un loc în Liga Europa a fost respinsa de Adunarea Generala a LPF de marti, cluburile mari, în special cele din Bucuresi, Steaua, Rapid si Dinamo, votând împotriva.

Si-au dorit însa înfiintarea Cupei Ligii gruparile mici care de obicei au mai putine meciuri într-un sezon si care au vazut în aceasta competitie o sansa de a obtine mai usor un loc în Liga Europa.

Presedintele Consiliului de Administratie al FC Steaua, Valeriu Argaseala, a explicat la finalul Adunarii Generale a LPF ca este imposibil sa se gaseasca loc în calendarul competitional actual pentru desfasurarea Cupei Ligii. "Noi am votat împotriva Cupei Ligii pentru ca trebuia mai întâi sa stabilim un regulament de desfasurare. Si apoi cred ca o competitie care nu are un calendar nu poate fi aprobat în detrimentului unui campionat care are deja programul stabilit. Se va vota din nou la iarna. Noi nu suntem de acord sa se dispute aceasta competitie. Uneori trebuie sa gasim loc pentru echipele care joaca în grupele Ligii Europa si atunci e practic imposibil sa gasesti data pentru Cupa Ligii. Trebuie foarte bine analizata, sa vedem care sunt riscurile si avantajele", a declarat Argaseala.

Ion Taban, presedintele Consiliului de Administratie al FC Rapid, a afirmat de asemenea ca organizarea Cupei Ligii implica si anumite costuri. "Noi am fost împotriva înfiintarii Cupei Ligii pentru ca deja calendarul este încarcat si se mai ia si ultimul loc de Liga Europa din campionat. De asemenea, se stie cum e cu banii... Dar nu e loc nici sa respiri în calendar", a adaugat Taban.

Din partea clubului Dinamo, la Adunarea Generala a LPF a fost prezent Nicolae Badea, acesta precizând ca "nu este momentul luarii unei decizii" privind înfiintarea Cupei Ligii. "Trebuie sa vedem pentru ca anul trecut am avut un anumit calendar si am jucat din trei în trei zile. Pe de alta parte ar însemna sacrificarea unui loc de cupa europeana din campionat. Sigur, Cupa Ligii e o competitie interesanta, dar trebuie vazute logistica si calendarul ei în asa fel încât sa nu se suprapuna. Pentru ca mai este vorba si de calendarul nationalei, de calendarul international al echipelor de club, de calendarul Cupei României si de campionat. Asa ca lucrurile nu sunt simple si nu cred ca e momentul unei asemenea decizii", a spus Badea.

De partea cealalta, presedinte al Consiliului Director al clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a mentionat ca o competitie precum Cupa Ligii ar fi folositoare pentru formarea tinerilor jucatori români. "Într-un an sau doi va iesi o restrictie în ceea ce priveste jucatorii straini. Si pentru asta trebuie sa pregatim jucatorii români. Iar pentru treaba asta Cupa Ligii este de minune. Trebuie luati jucatori de la tineret si din Divizia C si pregatiti pentru prima liga. Daca se va tine, Cupa Ligii va da rezultate", a adaugat oficialul bistritean.

Managerul clubului Universitatea Cluj, Ana Maria Prodan, a fost de asemenea pentru înfiintarea noii competitii. "Eu am fost de acord cu disputarea Cupei Ligii, dar n-am avut noroc. Eu am propus sa se discute putin, nu se poate decide de pe azi pe mâine. La iarna o sa vedem. Sunt multe posibilitati si trebuie gasita cea mai buna varianta", a mentionat Ana Maria Prodan.

Jucatorii români trebuie sa se obisnuiasca sa joace 60-70 de partide de-a lungul unui sezon competitional, este de parere managerul general al clubului Piatra Neamt, Gheorghe Chivorchian, care a votat în favoarea Cupei Ligii. "Cupa Ligii din punctul meu de vedere era interesanta pentru ca trebuie sa ne obisnuim si noi cu ritmul asta de meciuri, sâmbata - miercuri. Trebuie sa facem si noi un pas catre normalitate daca vrem sa ne comparam cu marile cluburi din strainatate. De aceea trebuie sa acceptam ca într-un sezon o echipa ar trebui sa joace 60-70 de meciuri oficiale. Cum celelelalte tari gasesc solutii pentru programarea unei astfel de competitii si noi trebuie sa gasim. Acum spunem ca e inutila si apoi o sa spunem ca jucatorul român nu e obisnuit sa joace doua meciuri pe samptamâna", a afirmat Chivorchian.

Adunarea Generala a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a respins, marti, cu noua voturi împotriva propunerea privind organizarea Cupei Ligii începând cu sezonul 2013/2014, a anuntat secretarul general al LPF, Valentin Alexandru într-o conferinta de presa. Conform propunerii supuse votului, echipa care ar câstiga Cupa Ligii ar primi dreptul sa participe în Liga Europa în locul formatiei clasate în Liga I pe ultimul loc eligibil.



Cluburile din Bucuresti au votat impotriva infiintarii Cupei Ligii