Liga 1

Am aflat cine devine campioană în România dacă se aplică modelul belgian!

Sursă foto: lpf.ro

Într-o explicație exclusivă oferită de un jurnalist de sport din Belgia, Onlinesport.ro a aflat cine va deveni campioană în România, dacă se va aplica corect modelul belgian după care a fost copiat în Liga  noul sistem de sezon regulat plus playoff/playout.

Am stat de vorbă cu jurnalistul belgian Jan Martynowski, de la prestigioasa publicație Nieuwsblad.be. I-am explicat situația din România, conform căreia Viitorul Constanța a fost desemnată campioană în dauna Stelei, luându-se în considerare Criteriul 2 de departajare la nivelul victoriilor directe din playoff, pentru că echipele terminaseră playoff-ul cu un număr egal de puncte, 44, iar Criteriul 1 - cel de rotunjire a punctelor din sezonul regulat - fusese egal. 

Întrebând cum se procedează în Belgia în cazul egalității de puncte la finalul playouff-ului și criterii se iau considerare pentru departajare, răspunsul a venit foarte tranșant. „Criteriile de departajare se bazează pe sezonul regulat, nu pe playoff”. Culmea, la acest moment, în Belgia, se poate întâmpla cu Anderlecht și Brugge la fel ca în cazul Viitorului și Stelei.

Privind și situația din Liga 1, s-a făcut brusc lumină. Este cât se poate de simplu și logic. Iată de ce.

Criteriul 1: Punctele pare sau impare sunt la fel și în România și în Belgia

La fel ca  în Belgia, în cazul unei egalități de puncte la final de playoff, Criteriul 1 este rotunjirea numărului de puncte de la finalul sezonul regulat: echipa care a termint sezonul regulat cu un numar par de puncte va fi clasata peste cea cu numar impar. Nu a fost cazul în România, pentru ca Steaua si Viitorul au beneficiat ambele de rotunjire, au avut ambele numar de puncte impar. Așa că s-a trecut la Criteriul 2.

„În ceea ce privește punctele impare, este exact situația de acum din Belgia”, ne-a explicat Jan Martynowski. „În acest sezon din Belgia. Anderlecht a terminat sezonul regulat cu 61 de puncte, iar Club Brugge cu 59. Ambele au puncte impare. De aceea, în cazul în care cele două termină playoff-ul la egalitate, nu se vor putea departaja pe rotunjira de puncte pare sau impare”.

Ce spune Criteriul 2 de departajare din Belgia?

Cele două echipe se departajează pe baza numărului de puncte din sezonul regulat”, ne-a explicat Jan Martynowski. „Cine a avut mai multe puncte în sezonul regulat, termină mai sus. De aceea, dacă Brugge vrea să câștige titlul va trebui să aibă mai multe puncte decât Anderlecht la final de playoff, altfel va fi dezavantajată din cauza punctelor din sezonul regulat, 59 față de cele 61 ale lui Anderlecht”. 

Dacă al doilea criteriu ar fi fost cel belgian (care și la ei este nou fiind aplicat din 2015/2016), atunci Viitorul ar fi campioană pentru că a terminat sezonul regulat cu 51 de puncte, iar Steaua cu 47.

 În România Criteriul 2 nu departajează pe baza punctelor, ci a meciurlor directe. Însă, meciurile directe ar trebui raportate, la fel ca și punctele de la Criteriul 1, tot la sezonul regulat, pentru a avea o practică unitară, ca în Belgia.

Nu se poate sări de la Criteriul 1 aplicat sezonului regulat la un Criteriu 2 raportat la playoff, așa cum a făcut Liga Profesionistă de Fotbal. La fel de ilogic este și ceea ce vrea Steaua, aplicarea unui Criteriu 2 bazat pe sezon regulat plus playoff!

La fel ca în Belgia, țara de unde am copiat, departajarea ar trebui să se facă doar pe baza fazei de sezon regulat. Și, cel mai probabil, așa se va face și la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, dacă la Federația Română nu se va decide astfel.este greu de crezut că la TAS termenul de „campionat” din Regulamentul FRF va fi interpretat drept „playoff”.

Din punctul nostru de vedere este simplu. Steaua a avut în sezonul regulat o victorie și un egal cu Viitorul. Calculați voi singuri campioana.

Suntem primii și singurii din România care am demonstrat acest lucru cu amănunte în premieră. Să vedem, bineînțeles, și dacă vom avea dreptate la TAS, o dreptate care nu rezonează ca logică nici cu LPF și nici cu Steaua, dar care oferă titlul de campioană Stelei.

Onlinesport: Vadim Cușnarencu



Am aflat cine devine campioană în România dacă se aplică modelul belgian!