Liga 1

A ramas ca in tren! LPF ameninta FRF cu proces la TAS pe tema arbitrajului video

Intrunirea care a avut loc, joi, la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal pe subiectul implementarii VAR in fotbalul romanesc a fost una informala si n-a adus nimic in plus care sa aduca Liga 1 mai aproape de momentul in care arbitrajul video va putea fi folosit.

Redam mai jos cateva dintre ideile principale ale conferintei de presa la care au participat Gino Iorgulescu (presedintele LPF), Justin Stefan (secretarul general al LPF) si Marius Avram (manager de proiect VAR).

“FRF a folosit fondurile de la FIFA pentru alte proiecte in loc de VAR. Am vazut tot felul de dezinformari in spatiul public. LPF nu si-a dorit sa conduca acest proiect si nu am impus FRF un manager de proiect in zona de formare a arbitrilor. LPF are sarcina de a furniza tehnologia si operarea VAR, iar FRF de a pregati arbitrii”, a declarat Justin Stefan.

Acesta a mai spus ca LPF are in momentul de fata patru masini VAR si ca partea de tehnologie este acoperita.

“Legea este foarte clara. Aceste cheltuieli trebuie suportate de FRF, iar delegarea arbitrilor se va face de catre CCA. Nu exista niciun interes din partea LPF sa aiba vreo ingerinta in aceasta activitate. Ne deranjeaza faptul ca pentru FRF arbitrajul video nu este o prioritate.

“Ne-am adresat FIFA pentru o mediere la nivel institutional, iar in masura in care nu vom ajunge la un numitor comun, vom ajunge la situatia ingrata de a cere ajutorul TAS. Vorbim aici de un refuz de a aplica regulile”, a mai spus secretarul general al LPF.

La randul sau, Gino Iorgulescu a spus ca va incerca sa mai aiba un dialog cu Razvan Burleanu in perioada urmatoare pentru deblocarea situatiei.

“Am tras concluzia ca trebuie sa mai facem un drum la FRF pentru o intalnire cu reprezentantul drepturilor TV si cu domnul Burleanu. Daca FRF nu va plati, ar insemna sa amanam implementarea VAR. Eu sper sa gaseasca bani. Au luat de la FIFA si UEFA pentru anumite proiecte. Poate au ramas niste bani pe care sa-i foloseasca, poate se imprumuta, nu stiu. Nu putem plati noi de la Liga pentru FRF.

“Cluburile au spus ca nu sunt de acord sa plateasca. Mai putin unul sau doua, iar la unul dintre ele probabil era acolo vocea Federatiei”, a mai spus Iorgulescu.

Presedintele LPF a comentat ironic si faptul ca trebuie sa se prezinte la discutia cu omologul sau din fruntea FRF.

“Ma prezint la dansul ca e mai mare decat mine in varsta. Ma duc, vedem daca putem debloca aceasta situatie. M-a sunat domnul Orlando Nicoara de la eAD (n.r. - compania care detine drepturile tv pentru meciurile de Liga 1) sa mergem impreuna, sa fie el moderator. Daca FRF nu plateste s-a discutat daca se poate sa mergem la TAS intr-un fel sau altul”, a mai declarat presedintele LPF.

Razvan Burleanu declarase anterior ca FRF va introduce VAR-ul la meciurile din Cupa Romaniei sezonul urmator.



A ramas ca in tren! LPF ameninta FRF cu proces la TAS pe tema arbitrajului video