Liga 1

A murit "Lordul" Jean Padureanu

Sursă foto: observatorbn.ro

Lumea fotbalului este mai saraca dupa incetarea din viata a lui Jean Padureanu, omul care s-a confundat practic cu istoria clubului Gloria Bistrita pe prima scena a sportului rege de la noi din tara.

Supranumit "Lordul", Padureanu a incetat din viata in noaptea de joi spre vineri la varsta de 80 de ani.

Suferea de cancer generalizat si in ultima vreme a fost internat la Sectia de Oncologie a Spitalului Judetean Bistrita. Acesta mai avea diabet, Alzheimer si probleme cu inima.

Padureanu a avut parte de un final trist si s-a stins din viata fara a-i mai cunoaste nici macar pe cei din familie.

Parintele Cooperativei

Istoria fotbalistica a lui Padureanu se confunda practic cu Gloria Bistrita, club la care a activat din 1958 si pana in 2013.

Cunoscut printre apropiati ca "Lordul" sau "Tata Jean", Padureanu este considerat unul dintre fondatorii Cooperativei, sistemul de aranjare a meciurilor din prima liga si stabilire a echipelor retrogradate.

Cooperativa a ramas mai mult o legenda in folclorul fotbalului romanesc, fara a exista vreodata dovezi concrete in acest sens.

Dosarul Transferurilor

Padureanu s-a numarat printre condamnatii la inchisoare in Dosarul Transferurilor, fiind gasit vinovat pentru declararea catre stat a unor sume mai mici in cazul transferurilor jucatorilor Ionel Ganea la Stuttgart si Lucian Sanmartean la Panathinaikos Atena.

A fost eliberat conditionat dupa un an si trei luni din cauza sanatatii precare. Fusese condamnat initial la 3 ani si patru luni de inchisoare.# Echipă J +/- P
1 FCSB 6 7 42
2 CFR Cluj 6 2 40
3 Craiova 6 1 34
4 Viitorul 6 2 30
5 Astra 5 -5 26
6 Poli Iasi 5 -7 21
# Echipă J +/- P
1 Dinamo 6 8 35
2 Botosani 6 1 29
3 Voluntari 6 -2 21
4 Sepsi 6 3 20
5 Concordia 6 -3 19
6 Gaz Metan 6 1 18
A murit "Lordul" Jean Padureanu