Liga 1

A murit "Lordul" Jean Padureanu

Sursă foto: observatorbn.ro

Lumea fotbalului este mai saraca dupa incetarea din viata a lui Jean Padureanu, omul care s-a confundat practic cu istoria clubului Gloria Bistrita pe prima scena a sportului rege de la noi din tara.

Supranumit "Lordul", Padureanu a incetat din viata in noaptea de joi spre vineri la varsta de 80 de ani.

Suferea de cancer generalizat si in ultima vreme a fost internat la Sectia de Oncologie a Spitalului Judetean Bistrita. Acesta mai avea diabet, Alzheimer si probleme cu inima.

Padureanu a avut parte de un final trist si s-a stins din viata fara a-i mai cunoaste nici macar pe cei din familie.

Parintele Cooperativei

Istoria fotbalistica a lui Padureanu se confunda practic cu Gloria Bistrita, club la care a activat din 1958 si pana in 2013.

Cunoscut printre apropiati ca "Lordul" sau "Tata Jean", Padureanu este considerat unul dintre fondatorii Cooperativei, sistemul de aranjare a meciurilor din prima liga si stabilire a echipelor retrogradate.

Cooperativa a ramas mai mult o legenda in folclorul fotbalului romanesc, fara a exista vreodata dovezi concrete in acest sens.

Dosarul Transferurilor

Padureanu s-a numarat printre condamnatii la inchisoare in Dosarul Transferurilor, fiind gasit vinovat pentru declararea catre stat a unor sume mai mici in cazul transferurilor jucatorilor Ionel Ganea la Stuttgart si Lucian Sanmartean la Panathinaikos Atena.

A fost eliberat conditionat dupa un an si trei luni din cauza sanatatii precare. Fusese condamnat initial la 3 ani si patru luni de inchisoare.



A murit "Lordul" Jean Padureanu