Liga 1

A ajuns VAR-ul in Romania, implementarea in Liga 1 mai dureaza

Sursă foto: twitter.com/

Nu mai putin de 50 de arbitri romani au inceput familiarizarea cu sistemul VAR, insa pana la introducerea efectiva a acestuia la partidele din Liga 1 va mai trece destul timp.

Despre implementarea VAR in Romania a vorbit Alexandru Deaconu, vicepresedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.

"Suntem in faza de pregatire offline a arbitrilor. Pregatirea teoretica am facut-o la Cheile Gradistei.

"Am primit toate echipamentele saptamana trecuta. Practic au fost instalate in birourile CCA si de luni am dat drumul pregatirii operatorilor video.

"Ei in acest moment se familiarizeaza cu sistemul, ce camere sa selecteze, pe ce butoane sa apese, cum sa comunice cu operatorii.

"Acest sistem ii va ajuta pe ei in situatiile in care apar greseli clare, evidente si astfel vor avea posibilitatea sa le corecteze.

"Procesul de implementare a VAR, practic noi am demarat procesul in octombrie 2019, a venit pandemia si am reluat la inceputul acestuia an. Au fost discutii si intr-un final am reusit sa aducem acest sistem in Romania.

"Noi avem nevoie de aproximativ 10 luni pentru pregatirea arbitrilor. Este o pregatire in serie si nu in paralel. Pentru a putea trece la urmatorul pas trebuie sa primim validarea FIFA. Acest program de pregatire necesita foarte mult timp. Avem 50 de arbitrii si fiecare arbitru trebuie sa stea cel putin o ora pentru familiarizarea cu sistemul", a declarat Alexandru Deaconu intr-o conferinta.

Oficialii fotbalului romanesc isi exprimasera dorinta ca VAR-ul sa fie introdus intr-o prima faza la partidele din faza playoff a campionatului recent inceput.

Acest lucru nu va fi insa posibil daca se respecta termenul anuntat de catre Deaconu, cele 10 luni de pregatire.



A ajuns VAR-ul in Romania, implementarea in Liga 1 mai dureaza