Fotbal International

Zece lucruri prin care Mondialul din Mexic 1970 a intrat in istorie

Cupa Mondiala din Mexic programata in 1970 a adunat la start crema fotbalului mondial.

(10) Cele 16 echipe au fost impartite in patru grupe si in total s-au disputat 32 de meciuri.
Printre formatiile participante s-a numarat si nationala Romaniei, tricolorii fiind repartizati in “groapa cu lei” de la Guadalajara, alaturi de Brazilia, Anglia si Cehoslovacia.

(9) Un Mondial mexican care a produs spectacol, iar marturie in acest sens stau si media de 2.97 goluri pe meci.

(8) In Mexic 70 pentru prima data au fost folosite cartonasele galbene si rosii la o editie a Cupei Mondiale. Acestea fusesera testate la Jocurile Olimpice de la Mexico City doi ani mai devreme. Astfel, pe 31 mai 1970, Evgheni Lovchev din selectionata URSS a intrat in istorie ca primul jucator avertizat cu galben la Cupa Mondiala.

(7) O alta premiera a fost televizarea meciurilor in culori. Spre exemplu, in Franta televizoarele color aveau sa apara trei ani mai tarziu. In Romania “micile ecrane” alb-negru inca erau un lux.

(6) Batalia Adidas contra Puma pentru echiparea lui Pele. In cele din urma legendarul numar 10 al Braziliei a imbracat echipamentul Puma, in timp ce Adidas s-a resemnat cu mingea turneului, Telstar.

(5) Meciurile s-au jucat la inaltime la propriu si la figurat. Toate stadioanele turneului final erau plasate la peste 1.500 de metri altitudine. Un factor important de luat in considerare pentru efortul depus de jucatori.

(4) Brazilia a castigat competitia si datorita pregatirii speciale la inaltime, una inceputa cu multe luni inaintea turneului final. Nu mai putin de trei luni de pregatire pentru selectionata Carioca.

(3) Mondialul din 1970 a fost primul in care s-a pus accentul pe inlocuirile de ordin tactic. De asemenea in premiera au fost introduce inlocuirile, un concept testat inca din 1954 si folosit de campionatul englez in 1965, insa doar pentru cazurile de forta majora, cum ar fi accidentarile.

(2) Chiar daca la momentul respectiv existau deja in Italia, odata cu Mondialul din 1970 albumele de jucatori Panini au cunoscut o extindere la scara mondiala.

(1) Italia a ajuns pana in finala competitiei, in pofida neincrederii oficialilor de la Roma care au rezervat bilete de intoarcere dupa faza grupelor.



Zece lucruri prin care Mondialul din Mexic 1970 a intrat in istorie