Fotbal International

Va reusi Germania sa ramana singura tara cu fotbal?

Sursă foto: https://twitter.com/bundesliga_de

Bundesliga este singurul mare campionat de fotbal din Europa ramas pe baricade, dupa ce Premier League, Serie A, Ligue 1 si La Liga au oprit jocurile.

In Germania, desi sunt imbolnaviri de peste 50 de ori mau mari decat in Romania la aceata ora (2.300 in Germania, in jur de 50 in Romania), Bundesliga nu a fost inca suspendata.

Ce se afla in spatele acestei decizii?

Declaratia Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, a trecut destul de neobservata in presa mondiala transformata in numaratoare de cazuri de coronavirus si harti de zone blocate. Merkel a declarat ca "70% dintre noi vom face aceasta boala".

Germania, cu un sistem medical extins si avansat, pare cel putin la nivel declarativ ca isi permite sa infrunte coronavirusul fara sa taie aproape toate activitatile economic pe termen nelimitat, asa cum au facut-o aproape toate tarile europene importante, in sport si nu numai.

Victimele Covid-19 in majoritate sunt cauzate de lipsa paturilor dotate corespunzator in spital. Coreea de Sud a aratat, fiind pregatita de la SARS, ca a tinut rata de mortalitate la 0,4%, avand doar 50 de morti din peste 7.500 de imbolnaviri. Gripa normala are 0,1% sau 0,2%.

Criza coronavirusului, din cauza careia se suspenda pe termen nelimitat multe activitati, va genera o criza economica, asa cum scrie presa mondiala de specialitate.

Germania, daca isi asuma o rata de imbolnavire de 70% pe care stie ca o trata, vine cu o abordare sanatoasa de imbolnaviri asumate de gripa in cadrul majoritatii populatiei. Oricum nu poti fugi la nesfasrit de un virus. Iar viata econimica poate merge mai departe. 

Pana la urma, in cateva luni de acum inainte, ce ai alege: sa ramai fara job sau sa stai acasa 14 zile cu o raceala? O raceala pe care daca nu o iei acum oricum o poti lua la vara sau la iarna pana se va produce un vaccin controversat si care cu siguranta va starni multe discutii.

Iar virusurile tip corona sunt greu de pus intr-un vaccin, asa cum s-a demonstrat in cazurile SARS si MERS pentru care nici pana in ziua de azi nu exista unul.



Va reusi Germania sa ramana singura tara cu fotbal?