Fotbal International

Stadioanele viitorului! Cum arata cele mai noi arene de fotbal construite sau in proiectare

Fotbalul trece la urmatoarea generatie si se adapteaza din mers la noile tehnologii, iar stadioanele nu fac exceptie.

In anii urmatori harta fotbalului mondial se va imbunatati cu noi arene dintre cele mai spectaculoase.

Am vazut zilele trecute cum va arata viitorul stadion din Guangzhou, unde autoritatile locale chineze investesc 1.7 miliarde de dolari pentru un stadion de 110.000 de locuri.

Mai aproape de noi, pe Batranul Continent, vom avea un nou stadion in inima capitalei Spaniei. Este vorba de arena reconstruita a celor de la Real Madrid. Acesta va costa 525 milioane de euro si va avea o capacitate de 81.044 de locuri. Lucrarile oprite momentan din cauza crizei de coronavirus ar urma sa fie incheiate in august 2022. Noul stadion Santiago Bernabeu va beneficia de acoperis retractabil.

Un alt stadion aflat in plan este Eurostadionul din Bruxelles, arena prinsa in programul meciurilor de la EURO 2020. Conceput initial pentru o capacitate de 62.000 de locuri, noul stadion din capitala Belgiei a fost redus la 55.000 de locuri. Din lipsa fondurilor acest proiect a fost tras pe linie moarta si este plasat momentan in incertitudine, dupa ce clubul Anderlecht s-a retras din discutii.

FC Barcelona are de asemenea in plan modernizarea stadionului Nou Camp. Acesta ar urma sa aiba toate tribunele acoperite si nu doar oficiala cum este in prezent.

Roman Abramovic planuieste sa modernizeze stadionul Stamford Bridge pentru Chelsea FC. Noul stadion al londonezilor ar urma sa aiba 60.000 de locuri. In prezent arena celor de la Chelsea are o capacitate de 41.631 de locuri si a fost inaugurat in 1877. Recordul de spectatori a fost atins la un mci Chelsea – Arsenal pe 12 octombrie 1935, cand in tribune au fost prezenti 82.905 spectatori.

Oficialii echipei AC Milan au in plan construirea “Noului San Siro”, un proiect urias care, pe langa ridicarea unui stadion de fotbal, mai prevede si un intreg ansamblu de cladiri de birouri si chiar un centru comercial de tip Mall. Noul San Siro ar urma sa fie construit langa actuala arena emblematica a orasului Milano si va costa 800 milioane de euro. Timpul estimativ al finalizarii lucrarilor este 2022-2023.

Clubul AS Roma isi construieste propriul stadion in partea de sud-vest a orasului pe locul unui fost hipodrom. Noua arena va avea o capacitate de 52.000 de locuri care ar putea fi extinsa la 60.000 de locuri. Inspirat de constructia Colosseumului, stadionul Romei va fi deschis 365 de zile pe an. Proiectul este momentan paralizat de criza provocata de coronavirus.

Capitala Ungariei are o noua arena de fotbal gata functionala pentru a gazdui meciuri la EURO 2020. Noua casa a nationalei maghiare, Ferenc Puskas Stadium, are o capacitate de 68.000 de locuri si a fost inaugurat pe 15 noiembrie 2019 la un amical cu Uruguay. Patru meciuri de la EURO 2020 va gazdui noul stadion din Budapesta, la fel ca si Arena Nationala, trei din Grupa F (unde vor juca Franta si Portugalia, finalistele ultimei editii a Campionatului European) si una dintre optimile de finala. 610 milioane de euro a costat noul stadion din Budapesta, fiind mai scump decat Allianz Arena din Munchen si Emirates din Londra.



Stadioanele viitorului! Cum arata cele mai noi arene de fotbal construite sau in proiectare