Fotbal International

Greseli de arbitraj care au facut istorie in fotbal

Recent aprobata regula a arbitrajului video va scuti pe viitor sportul rege de erori impardonabile care în numeroase cazuri au influentat decisiv rezultatul unor meciuri si chiar directia pe care au luat-o trofeele puse în joc.

Astfel de erori nu apar în fiecare meci, însa atunci când au loc sunt regretabile si de evitat. Un astfel de caz intrat în istoria fotbalului s-a petrecut pe 30 iulie 1966 pe stadionul Wembley din Londra la finala Cupei Mondiale dintre Anglia si Germania de Vest.

Dupa 90 de minute meciul a intrat în prelungiri la scorul de 2-2 si la o centrare venita de pe dreapta englezul Geoff Hurst a reluat în forta. Mingea a lovit transversala si a cazut aproape de linia portii fara a intra însa în poarta.

Chiar si asa centralul elvetian Gottfried Dienst a acordat golul dupa ce s-a consultat cu asistentul sau. Anii au trecut si evidentele au ramas clare ca acea minge n-a trecut niciodata linia portii.

Anglia a câstigat atunci titlul mondial, de altfel singurul ramas în istoria Albionului.


Aproape jumatate de secol mai târziu cele doua echipe s-au confruntat din nou cu o faza similara. La Cupa Mondiala din 2010, în optimile de finala ale turneului din optimile de finala, Frank Lampard a sutat în forta si mingea a trecut un metru dincolo de linia portii germane.

Arbitrul uruguayan Jorge Larrionda a invalidat golul si astfel Germania a ramas la conducere cu 2-1, impunându-se pâna la urma cu 4-1. La 2-2 soarta meciului este posibil sa fi fost altfel.

Nationala României a trait un astfel de moment la Euro 96 în partida pierduta cu Bulgaria. Atunci Dorinel Munteanu a prins un sut în forta din afara careului, balonul a lovit transversala dupa care a trecut dincolo de linia portii. Dupa reluarile tv a fost gol clar, însa arbitrul danez Peter Mikkelsen a fost de o cu totul alta parere.



Greseli de arbitraj care au facut istorie in fotbal