Fotbal International

Fost castigator al Balonului de Aur aproape sa ajunga presedinte de tara

George Weah, unul dintre cei mai mari atacanti africani din toate timpurile, se lupta cu sanse mari in scrutinul prezidential din Liberia.

In varsta de 51 de ani, Weah a obtinut 39.4% din voturile valabil exprimate in primul tur al alegerilor prezidentiale organizate la 10 octombrie in Liberia.

Fostul mare atacant de la Paris Saint-Germain si AC Milan l-a devansat cu aproape 9 procente pe Joseph Boakai, vicepresedintele Liberiei in acest moment.

Cum niciunul dintre cei 20 de candidati inscrisi in cursa electorala nu au depasit pragul de 50%, primii doi clasati, adica Weah si Boakai, se vor duela in turul doi programat in luna noiembrie.

Peste 2.1 milioane de cetateni cu drept de vot au participat la scrutinul organizat pe 10 octombrie.

Liberia este cea mai veche republica africana, constituita in secolul 19 de fostii sclavi eliberati de pe plantatiile din America de Nord.

Macinata de ani intregi de razboi civil sangeros, Liberia a avut ultimul transfer democratic de putere in 1943.

In 2005 Liberia a devenit prima tara africana cu presedinte femeie, dupa ce Johnson Sirleaf (n.r. - castigatoare a Premiului Nobel pentru Pace) a fost aleasa in fruntea statului la capatul unei perioade de tranzitie post-conflict.

Realeasa pentru un nou mandat in 2011, Sirleaf a avut un rol determinant in procesul de refacere a tarii in urma puternicei epidemii de Ebola din anii 2014-2015.



Fost castigator al Balonului de Aur aproape sa ajunga presedinte de tara