Fotbal International

VIDEO: Fluminense a castigat centenarul clasicului brazilian “Fla-Flu”

Echipa Fluminense s-a impus la limita, duminica seara, în marele derby local cu Flamengo, scor 1-0, celebrând astfel cu un succes centenarul clasicului brazilian cunoscut sub numele de “Fla-Flu”.

Unicul gol al meciului a fost marcat de Fred în minutul 10 al unei partide care a contat pentru etapa a 8-a a campionatului Brasileirao Serie A. Vedeti mai jos rezumatul meciului disputat duminica-seara la Rio:

Brasileirao se disputa anual în formatul cu 20 de echipe si sistemul promovare/retrogradare începând din anul 1971.

Fluminene si Flamengo, doua dintre cele mai mari echipe rivale îsi disputa de un secol suprematia în Rio de Janeiro, prima confruntare având loc pe 7 iulie 1912.

De atunci si pâna în prezent s-au disputat nu mai putin de 391 de meciuri, raportul victorii-înfrângeri fiind favorabil celor de la Flamengo (139 la 124). Alte 128 de meciuri s-au încheiat la egalitate.

Locul predilect în care cele doua echipe si-au consumat derby-urile în marea majoritate a timpului a fost legendarul stadion Maracana. Nu de putine ori la derby-urile “Fla-Flu” au asistat peste 100.000 de spectatori.

Recordul în materie de asistenta a fost atins pe 12 decembrie 1963, când la un Flamengo-Fluminense încheiat 0-0 au asistat 194.603 spectatori.

De aceasta data derby-ul care a marcat centenarul “Fla-Flu” s-a disputat pe stadionul Olimpic Joao Havelange, arena de casa a celor de la Fluminense, si la meci au asistat aproape 50.000 de oameni.

Flamengo si Fluminense, o rivalitate nascuta din aceeasi pasiune. Istorie.

La început clubul Flamengo a fost unul de canotaj, dupa cum îi spune si denumirea oficiala: Clube de Regatas do Flamengo. Înfiintat in 1895, clubul Flamengo si-a adaugat sectia de fotbal abia în 1911 dupa ce un grup de suporteri ai lui Fluminense s-au detasat de acesta dupa o neîntelegeri cu oficialii clubului.

În doar doua decenii Flamengo a devenit clubul cu cea mai mare sustinere populara în Rio de Janeiro. Dupa unele surse popularitatea mare a clubului s-a datorat antrenamentelor efectuate în spatiile publice unde aveau acces toti brazilienii de rând.

Titlurile obtinute de Flamengo în anii 30 si 40 ai secolului XX au marcat si o importanta schimbare la nivelul perceptiei jucatorilor de culoare în societatea braziliana. Jucatori precum Domingos da Guia, Leonidas sau Zizinho au contribuit decisiv la succesul lui Flamengo într-o perioada în care negrii înca nu erau considerati “brazilieni” de majoritatea populatiei.

Pentru brazilieni lucrurile sunt simple. Flamengo este echipa paturii de jos a societatii, în timp ce Fluminense si Botafogo sunt recunoscute ca echipe ale oamenilor înstariti, toate acestea într-o Brazilie unde clivajul între bogati si saraci este poate cel mai accentuat din întreaga lume.



VIDEO: Fluminense a castigat centenarul clasicului brazilian “Fla-Flu”