Fotbal International

FIFA a platit milioane bune pentru hentul lui Thierry Henry

FIFA a platit catre Federatia Irlandeza de Fotbal 5 milioane de dolari pentru a opri actiunea legala dupa ce Franta a invins Irlanda la capatul unui meci controversat in playoff-ul pentru Cupa Mondiala 2010.

Oficialii irlandezi,credeau ca au un caz puternic contra FIFA, dupa hentul comis de Thierry Henry in meciul din 2009.

Seful Federatiei Irlandeze de Fotbal, John Delaney, a declarat vineri, conform BBC, ca o intelegere de comun acord a fost parafata pentru a renunta la caz, dupa ce Irlanda a ratat Cupa Mondiala 2010.

Totul vine in cadrul scandalului de coruptie din cadrul FIFA, in timp ce seful acestui for, Sepp Blatter, si-a anuntat demisia si va fi cel mai probabil anchetat pentru luate de mita, in cadrul unei actiuni legale pornite in SUA.

In meciul despre care a vorbit Delaney, Irlanda se afla la 16 minute de loviturile de departajare, pentru un loc la Cupa Mondiala 2010 din Africa de Sud. Numai ca Henry a comis un hent din care a trimis o pasa de gol lui William Gallas, iar acesta a inscris in prelungiri, in mansa a doua de la Paris. Gratie acelui gol, Franta a invins cu 2-1 si s-a dus la Cupa Mondiala.

Un purtator de cuvant al FIFA a confirmat plata de 5 milioane de dolari facuta de FIFA catre Irlanda, care a oprit scandalul si actiunea legala pornita de la hentul lui Henry. Numai ca FIFA a afirmat despre acea suma ca a fost platita pentru "constructia unui stadion in Irlanda". Cei de la FIFA spun ca Federatia Irlandeza urma sa plateasca inapoi acei bani, daca Irlanda se califica la Cupa Mondiala 2014 din Brazilia, ceea ce nu a reusit.

Federatia Irlandeza a afirmat joi ca acea suma a fost primita fara alte conditii si acea intelegere a fost realizata "dupa o analiza legala foarte atenta". Irlandezii spun ca "transferul apare in declaratiile noastre fiscale, care sunt auditate independent. Federatia a acceptat intelegerea cu FIFA legata de cazul Henry pentru a evita un proces legal lung si costisitor. Acea intelegere nu a influentat criticile noastre la adresa lui Sepp Blatter."



FIFA a platit milioane bune pentru hentul lui Thierry Henry