Fotbal International

Cele mai bune meciuri din istoria fotbalului (5). Cand Olanda lui Cruyff a devenit ”Portocala mecanica”

Sursă foto: fifa.com

Una dintre partidele de referinta din istoria fotbalului mondial a fost Olanda – Argentina la Cupa Mondiala din 1974.
Episodul anterior: Cele mai bune meciuri din istoria fotbalului (4). Finala Cupei Cupelor din 1979

Sa atingi perfectiunea in fotbal este un lucru aproape de neimaginat indiferent de epoca despre care vorbim, dar meciul din 26 iunie 1974 de la Gelsenkirchen se apropie de definitia perfectiunii in sportul rege.

Aceasta a fost ziua cand s-a nascut ceea ce a ramas in istorie cunoscut ca ”Portocala mecanica” cu referire la fotbalul total practic de Olanda lui Johan Cruyff la momentul respectiv.

Cronicarii acelor vremuri spun despre Olanda anului 1974 ca ar fi marcat si 20 de goluri intr-un meci daca ar fi avut nevoie de un asemenea golaveraj.

Un meci disputat in fata a 55.348 de spectatori care l-a avu in prim plan pe legendarul Johan Cruyff.

Acesta a deschis scorul in minutul 10 din pasa lui Wim van Hanegem si tot el a inchis tabela in minutul 90. Cruyff a pasa decisiv la reusita de 3-0 a lui Johnny Rep din minutul 73.

Pentru Olanda a mai inscris Ruud Krol in minutul 25.

Aproape jumatate din primul 11 al olandezilor era format din jucatori de la Ajax, alti trei proveneau de la Feyenoord si in afara lui Cruyff, jucatorul Barcelonei, celalalt ”stranier” din echipa batava a fost atacantul Rob Rensenbrink de la Anderlecht.

La Argentina a intrat in minutul 75 un anume Mario Kempes, pe atunci in varsta de 20 ani legitimat la Rosario Central. Acesta avea sa castige titlul mondial cu Argentina patru ani mai tarziu cucerind Gheata de Aur, Mingea de Aur si Balonul de Aur.

Caseta tehnica

Olanda: Joonbloed; Suurbier (Israel, 84'), Haan, Rijsbergen, Krol; Jansen, Neeskens, Van Hanegan; Rep, Cruyff, Resenbrink.

Argentina: Carnevali; Wolf (Glaría, 45'), Perfumo, Heredia, Sa; Balbuena, Telch, Squeo, Ayala, Yazalde,  Houseman (Kempes, 75').



Cele mai bune meciuri din istoria fotbalului (5). Cand Olanda lui Cruyff a devenit ”Portocala mecanica”