Fotbal European

UPDATE: Fotbalul european se pregateste de restart. Calendarul reluarii campionatelor!

Sursă foto: https://twitter.com/achtzehn99_en/

Odata cu ridicarea masurilor restrictive impuse in Europa pentru impiedicarea raspandirii noului virus gripal, toate tarile pregatesc reluarea competitiilor fotbalistice intrerupte in ultimele doua luni, anunta Reuters.

Va prezentam mai jos cum arata situatia la ora actuala in fiecare tara in parte.

Germania: Echipele se antreneaza inca din luna aprilie si cancelarul Angela Merkel a autorizat reluarea competitiei fotbalistice in prima liga, data urmand a fi stabilita de Liga Profesionista de Fotbal din Germania. Ar putea fi 15 sau 22 mai!

Italia: In cea mai afectata tara europeana de coronavirus inca nu se stie cand ar putea fi reluat fotbalul. Abia din aceasta saptamana echipele isi reiau antrenamentele individuale, urmand ca din 18 mai sa se pregateasca la comun. Pana in prezent nu exista un consens in vederea reluarii competitiei. Pe de-o parte Federatia, Liga si cluburile doresc reluarea fotbalului, iar de cealalta parte autoritatile statului prin vocea ministrului Sporturilor care descrie protocolul propus de Federatiei ca fiind “insuficient”.

Spania: Oficialii din La Liga au anunatat pe 4 mai ca in aceasta saptamana echipele din primele doua ligi vor relua antrenamentele urmand un protocol sanitar agreat cu Ministerului Sportului si autoritatile sanitare. Se spera reluarea fotbalului pe 12 iunie.

Anglia: Cele 20 de cluburi au discutat saptamana trecut mai multe planuri pentru reluarea antrenamentelor in aceasta luna si posibila restartare a campionatului de Premier League in iunie. Meciurile s-ar putea disputa pe stadioane neutre.

Franta: Sezonul a fost incheiat prematur si Paris Saint-Germain declarata campioana dupa disputarea a 28 dintre cele 38 de etape programate. Echipele retrogradate, Amiens si Toulouse, au anuntat ca vor contesta in justitie decizia autoritatilor fotbalistice.

Olanda: Autoritatile au decis incheierea prematura a sezonului pe 24 aprilie, dupa ce Guvernul a interzis adunarile publice pana in luna septembrie. Nu a fost acordat titlul in Eredivisie, iar primele cinci clasate la momentul intreruperii campionatului au primit permisiunea de a reprezenta tara in sezonul urmator al cupelor europene.

Portugalia: Primeira Liga va fi reluata pe 30 mai, data deja confirmata de autoritati. Toate echipele au revenit la antrenamente luni, 4 mai.

Elvetia: Guvernul a dat permisiunea echipelor de a se pregati incepand cu 11 mai si sa reia competitia din 8 iunie.

Austria: Una dintre primele tari care a permis reluarea antrenamentelor, insa reluarea competitiei ramane incerta. Aceasta dupa ce Liga a anuntat ca la propunerea sanitara venita din partea autoritatilor guvernamentale la aparitia unui singur caz de COVID-19 in cadrul unei echipe, intreaga echipa va trebui trimisa in carantina.

Suedia: Singura tara europeana care nu a impus o izolare totala pe modelul spaniol si italian este pregatita pentru reluarea fotbalului. Echipele se pregatesc deja si competitia ar putea reincepe in 14 iunie.

Polonia: Prima liga va fi reluata pe 29 mai.

Ungaria: Fotbalul va reveni pe 23 mai cu doua meciuri din Cupa si o partida de campionat.

Serbia: Echipele din primele doua divizii au reluat antrenamentele la 4 mai si Federatia a anuntat ca intrecerea va fi reluata pe 30 mai intr-un format modificat. Practic s-a renuntat la faza playoff si playout pentru scurtarea sezonului. Cupa Serbiei se reia din 3 iunie cu faza sferturilor, anunta L'Equipe.

Croatia: Formatiile din prima liga au revenit la antrenamente in 27 aprilie. Inca nu a fost decisa data reluarii competitiei.

Danemarca: Autoritatile au autorizat reluarea fotbalului pe 28 iunie.

Norvegia: Guvernul va anunta pe 7 mai daca si in ce conditii fotbalul va fi reluat in perioada urmatoare.

Finlanda: Echipele au primit permisiunea de a reveni la antrenamente.

Insulele Feroe: Campionatul va incepe la 9 mai, intr-unul dintre locurile cele mai sigure din Europa in perioada post pandemie.

Irlanda: Federatia de la Dublin asteapta acceptul autoritatilor pentru a permite reluarea antrenamentelor si eventuala repornire a competitiei in iunie.

Belgia: Prima tara care a abandonat definitiv sezonul competitional in curs, dar o confirmare a acestei hotarari inca nu a fost stabilita dupa patru incercari diferite. Astfel, ramane deschisa posibilitatea reluarii competitiei.

Turcia: Turcia a fost printre ultimele tari din Europa care a suspendat activitatea fotbalistica la 19 martie. Miercuri, 6 mai, Federatia a anuntat ca Super Liga va fi reluata pe 12 iunie!

Romania: Echipele sunt asteptate sa reia antrenamentele pe 15 mai, iar competitia de Liga 1 sa fie reluata pe 7 sau 14 iunie.

Bulgaria: Intrerupt la 13 martie din cauza pandemiei de coronavirus, campionatul vecinilor de la sud de Dunare ar putea fi reluat pe 5 sau 12 iunie, a anuntat Krasen Kralev, ministrul Sporturilor.

Albania: Fotbalul va reporni oficial pe 3 iunie cu portile inchise.UPDATE: Fotbalul european se pregateste de restart. Calendarul reluarii campionatelor!