Europa League

Villarreal castiga Europa League la loviturile de departajare in fata lui Manchester United. Portarul spaniol De Gea a ratat singura lovitura dintr-o serie interminabila!

Sursă foto: https://twitter.com/VillarrealCF

La prima aparitie intr-o finala europeana echipa spaniola Villarreal a pus mana pe trofeul Europa League cu un antrenor Unai Emery predestinat parca sa-si lase amprenta pe aceasta competitie. Villarreal va juca in Supercupa Europei si in grupele Champions League sezonul urmator. Manchester United rateaza sansa celui de-al doilea trofeu in Europa League.

Villarreal a deschis scorul in minutul 29 prin Gerard Moreno dupa o faza fixa. Acesta i-a luat fata lui Lindelof la o centrare din flancul stang si a marcat pentru 1-0 cu o reluare din cadere.

Un gol anuntat oarecum de prezenta mai activa in joc a celor de la Villarreal.

Cei de la Manchester United au intrat greoi in partida, fara a-si crea vreo ocazie notabila de gol in prima repriza.

Abia dupa primirea golului jucatorii pregatiti de Ole Gunnar Solskjaer au avut o rabufnire de orgoliu si s-au napustit spre poarta aparata de Rulli.

Partea secunda a adus de la cabine o echipa Manchester United complet schimbata din punctul de vedere al atitudinii in joc.

Presiunea vicecampioanei Angliei a dat rezultat pe tabela in minutul 55, cand Edison Cavani a restabilit egalitatea cu o reluare din sase metri.

Atacantul uruguayan a devenit doar al treilea jucator de 34 de ani sau mai in varsta care marcheaza pentru o echipa din Anglia intr-o finala europeana. Primul a fost Gary McAllister la 36 de ani pentru Liverpool in finala Cupei UEFA din 2001, iar al doilea Didier Drogba la 34 de ani pentru Chelsea in finala Champions League din 2012.

Manchester United a continuat sa domine in cautarea golului victoriei, insa cei de la Villarreal s-au aparat fara a avea fisuri si astfel la ultimul fluier al celor 90 de minute regulamentare tabela arata 1-1.

90 de minute in care Cavani a fost jucatorul lui United cu cele mai putine atingeri de balon (28), in conditiile in care coechipierul sau Mason Greenwood a avut 50 de atingeri.

Ca o curiozitate, Solskjaer n-a facut nicio modificare la United in timpul celor 90 de minute.

De cealalta parte, Unai Emery a efectuat nu mai putin de cinci inlocuiri la Villarreal, toate dupa minutul 60.

S-a intrat astfel in prelungiri, finala de la Gdansk fiind prima care a avut nevoie de timp suplimentar pentru stabilirea invingatoarei dupa sapte ani.

Ultima finala de Europa League cu prelungiri a fost cea dintre Sevilla si Benfica, cu Emery pe banca andaluzilor. Un meci castigat la 11 metri de Sevilla.

Abia in minutul 100 Solskjaer a efectuat prima modificare in garnitura lui United, cu Fred in locul lui McTominay.

Cum in prelungiri nu s-a mai marcat, partida a ajuns la loteria loviturilor de departajare unde drama era departe de a se fi consumat in totalitate.

A fost nevoie sa execute toti jucatorii, inclusiv portarii, pentru a avea o castigatoare a trofeului Europa League.

Argentinianul Rulli a marcat pentru 11-10 in poarta omologului sau David De Gea cu un sut in forta.

Portarul nationalei Spaniei a fost anticipat de Rulli si astfel Villarreal o invingea pe Manchester United dupa o serie de lovituri fara cusur de ambele parti.

De Gea n-a reusit sa apere nici macar o minge din ultimele 36 de lovituri de la punctul cu var!

Pentru Unai Emery, antrenorul lui Villarreal, este al patrulea trofeu in Europa League din cinci finale. Emery are trei trofee cu Sevilla (2014, 2015, 2016), o finala cu Arsenal (2019) si acum un nou trofeu cu Villarreal.

Emery devine antrenorul cu cele mai multe trofee castigate in Europa League (4), depasindu-l la acest capitol pe italianul Giovanni Trapattoni.



Villarreal castiga Europa League la loviturile de departajare in fata lui Manchester United. Portarul spaniol De Gea a ratat singura lovitura dintr-o serie interminabila!