Europa League

Sevilla rămâne regina balului în Europa League

Sursă foto: https://twitter.com/EuropaLeague

Nici măcar prezența lui Jose Mourinho, un specialist al finalelor europene, de cealaltă parte a terenului nu i-a oprit pe cei de la Sevilla să ducă mai departe tradiția. Echipa spaniolă a revenit de la 0-1 în finala cu AS Roma disputată la Budapesta și a obținut pentru al șaptelea trofeu din tot atâtea finale în Europa League. Meciul a fost live text aici.

Dybala a deschis scorul pentru AS Roma la doar al doilea șut pe poartă din meci pentru echipa lui Jose Mourinho, în minutul 34.

Un avantaj pe care echipa italiană l-a pierdut la zece minute după pauză, atunci când Mancini a deviat în propria poartă o centrare a andaluzilor de pe flancul drept.

Cum la finalul celor 90 de minute tabela arenei din Budapesta a arătat 1-1, al treilea 1-1 consecutiv în finala Europa League, meciul a intrat în prelungiri.

Mai mult s-a stat pe jos decât s-a jucat, iar din această cauză cele două tabere au fost aproape de o răfuială în toată regula pe marginea terenului.

Mourinho a fost actor principal, așa cum era de așteptat, portughezul de pe banca Romei alegându-se cu un cartonaș galben.

Roma a fost mai proaspată în cele 12 minute suplimentare acordate peste cele 120, fiind aproape de gol la reluarea lui Smalling după un corner. Mingea a căzut pe transversală și în cele din urmă centralul Anthony Taylor a fluierat finalul.

Loteria de la 11 metri

Totul s-a decis la loviturile de departajare, unde Sevilla s-a impus, cu 4-1.

Au marcat, în ordine, Ocampos, Lamela, Rakitic și Montiel, ultimul fiind pus de arbitru să repete execuția după ce ratase prima dată. VAR-ul a intervenit pentru că portarul Rui Patricio n-a rămas cu ambele picioare pe linia porții.

Campionul mondial cu naționala Argentinei n-a mai ratat și a adus trofeul pentru Sevilla, așa cum a făcut și în finala de la Doha, în decembrie 2022.

Pentru Roma a punctat doar Cristante, în timp ce Mancini și Ibanez au pierdut războiul psihologic cu portarul Bounou.

Premieră negativă pentru Mourinho

Este prima finală europeană pierdută de Jose Mourinho, tehnician care avea cinci reușite din cinci cu patru echipe diferite.

Pe lângă trofeul cucerit, al șaptelea din tot atâtea finale în Europa League, Sevilla va evolua în grupele Ligii Campionilor sezonul următor, fiind cap de serie la tragerea la sorți.

Echipa spaniolă va disputa și Supercupa Europei cu învingătoarea din Liga Campionilor.

Jesus Navas, fundașul dreapta al celor de la Sevilla, a devenit al doilea cel mai vârstnic jucător care ajunge în finala Europa League, la 37 de ani și 191 de zile. Recordul rămâne la David Weir, jucătorul lui Rangers care avea 38 ani și 4 zile la finala din 2008.

O afacere spaniolă

Este a patra finală de Europa League din ultimele șase câștigată de o echipă spaniolă, după Atletico Madrid în 2018, Sevilla în 2020 și Villarreal în 2021.

Caseta tehnică

Sevilla: Bounou – Jesus Navas (Montiel ’95), Bade, Gudelj (Marcao ‘120), Alex Telles (Rekik ’95) – Fernando (Jordan ‘120), Oliver Torres (Suso ’46), Rakitic – Ocampos, En-Nesyri, Bryan Gil (Lamela ’46). Antrenor: Jose Luis Mendilibar.

AS Roma: Rui Patricio – Mancini, Smalling, Ibanez – Zeki Celik (Zallewski ’91), Cristante, Matic (Bove ‘120), Spinazzola (Llorente ‘106) – Dybala (Wijnaldum ’68), Pellegrini (Al Shaarawy ‘106), Abraham (Belotti ’75). Antrenor: Jose Mourinho.



Sevilla rămâne regina balului în Europa League