Europa League

Prima consecinta pentru echipele romanesti in cupele europene dupa dezastrul din acest sezon

FCSB si CFR Cluj au ratat, joi seara, calificarea in grupele Europa League, iar viitorul echipelor romanesti in cupele europene se anunta din ce in ce mai cenusiu.

Romania ocupa locul 29 in ierarhia coeficientilor UEFA, dupa ce in acest sezon cele patru formatii angrenate in competitiile contintenalte au adunat impreuna doar 9.5 puncte.

Acelasi numar de puncte l-a obtinut pana acum si Luxemburg, tara care a ajuns in premiera cu o echipa in grupele Europa League, Dudelange.

Punctele obtinute de echipele din Romania:

FCSB - 4.5 puncte
CFR Cluj - 2.5 puncte
Viitorul - 2 puncte
Craiova - 0.5 puncte

Cele 9.5 puncte adunate se impart la numarul de participante si astfel rezulta 2.375 puncte, zestrea Romaniei in acest sezon competitional. Doar in sezonul 2015/2016, cand de asemenea n-am avut nicio echipa in grupe, Romania a avut un coeficient mai slab (2.250 puncte).

Prima consecinta a punctajului redus se va vedea inca din sezonul urmator al cupelor europene, cand echipele din Romania vor face cate un pas inapoi.

Astfel, campioana va incepe din primul tur preliminar al Ligii Campionilor, in timp ce ocupantele locurilor 2 si 3 din campionat vor debuta in primul tur al Europa League. Doar castigatoarea Cupei Romaniei scapa de primul tur si va intra in turul 2 preliminar al Europa League.

Exista loc si de mai rau, iar in sezonul 2019/2020 toate cele patru reprezentante ale Romaniei vor incepe competitia in primul tur preliminar indiferent de competitiei si de locul ocupat in intrecerea interna.



Prima consecinta pentru echipele romanesti in cupele europene dupa dezastrul din acest sezon