Europa League

Avancronica: Porto - Braga, finala de Liga Europa intre echipe din orase despartite de 47 de kilometri

Pentru a doua editie a Ligii Europa, cluburi din 53 de tari s-au înscris la startul competitiei, finala, programata miercuri la Dublin, urmând sa se dispute între doua echipe aflate în orase despartite de doar 47 de kilometri.

Liga Europa, denumita în trecut Cupa UEFA, programeaza pentru a opta oara o finala între doua echipe din aceeasi tara, de data aceasta distanta dintre cele doua orase de care apartin echipele, FC Porto si SC Braga, fiind cea mai mica din istoria competitiei.

Meciul de la Dublin este si prima finala de Cupa UEFA între echipe din Portugalia. În trecut, au mai fost programate patru finale de Cupa UEFA între formatii din Italia si câte un ultim act între echipe din Anglia, Germania si Spania.

Din punct de vedere al palmaresului si al formei din acest sezon, finala de la Dublin o are ca mare favorita pe FC Porto, dar Braga, dupa ce a eliminat-o în semifinalele competitiei pe o alta mare echipa a Portugaliei, Benfica Lisabona, spera sa-si încununeze cel mai bun sezon european cu un trofeu.

Palmaresul national si international al celor din Porto este net superior formatiei din Braga. FC Porto a câstigat Cupa Campionilor Europeni în 1986/1987 si Liga Campionilor în 2002/2003, Cupa UEFA în 2002/2003, Supercupa Europei în 1987 si Cupa Intercontinentala în 1987 si 2004. Pe plan intern, Porto are în palmares 25 de titluri nationale, 15 Cupe ale Portugaliei si 17 Supercupe. De partea cealalta, Sporting Braga, a câstigat Cupa UEFA Intertoto în 2008 si o Cupa a Portugaliei în 1965/1966. În campionat, cea mai buna clasare a reusit-o în sezonul 2009/2010, locul 2, mai reusind de trei ori sa ajunga în finala Cupei Portugaliei.

FC Porto a devenit în acest sezon doar a doua echipa din istoria Portugaliei care câstiga campionatul fara înfrângere, diferenta însa fata de locul al doilea, 21 de puncte distanta de Benfica Lisabona, fiind cea mai mare din istorie. Porto a încheiat sezonul în Portugalia cu 27 de victorii si trei rezultate de egalitate.

În acest sezon, FC Porto a reusit deja de doua ori sa o învinga pe Braga în campionat, 3-2 pe teren propriu si 2-0 în deplasare. Ultima victorie a celor din Braga în fata lui Porto dateaza din 19 septembrie 2009, scor 1-0 pe teren propriu, în campionat. Porto are 92 de victorii în campionat contra lui Braga, 22 de egaluri si 17 înfrângeri.

Sporting Braga a încheiat sezonul 2010/2011 pe pozitia a patra în campionatul Portugaliei, cu 46 de puncte, la 38 distanta fata de FC Porto. Braga s-a calificat astfel si pentru editia viitoare a Ligii Europa. Cele doua echipe s-au întâlnit de doua ori si în finala Cupei Portugaliei, de fiecare data câstigatoarea fiind FC Porto: 1-0 în 1977 si 3-1 în 1998.

FC Porto a ajuns în ultimul act al finalei Ligii Europa dupa un parcurs în care a fost învinsa de doua ori, de Sevilla, în returul saisprezecimilor, si de Villareal, în a doua mansa a semifinalelor. Porto a trecut în play-off de Genk, cu 7-2 la general, a obtinut cinci victorii si o remiza în grupa din care mai faceau parte Besiktas Istanbul, Austria Viena si TSKA Sofia, iar pâna în finala competitiei a mai depasit pe Sevilla, TSKA Moscova, Spartak Moscova si Villareal.

Sporting Braga a ajuns direct în saisprezecimile Ligii Europa dupa ce a terminat pe pozitia a treia grupa de Liga Campionilor cu Sahtior Donetk, Arsenal Londra si Partizan Belgrad. În Liga Europa, Braga a trecut de Lech Poznan, Liverpool, Dinamo Kiev si Benfica Lisabona. Cu doar trei victorii în aceasta editie de Liga Europa, Braga a reusit sa se califice în finala competitiei.

Andre Villas-Boas a fost numit antrenorul formatiei FC Porto la începutul sezonului. El ar putea deveni cel mai tânar antrenor care câstiga o finala a Ligii Europa, la 33 de ani. Villas-Boas a depasit un record detinut de Jose Mourinho, reusind 36 de meciuri fara înfrângere în toate competitiile cu FC Porto, actualul antrenor al formatiei Real Madrid având 33 de meciuri fara esec.

Domingos Paciencia este tehnicianul formatiei Sporting Braga din iunie 2009. Fost atacant al FC Porto între 1987-1997 si 1999-2001, Domingos Paciencia a fost golgheterul Portugaliei în 1996. Ca antrenor, el a mai pregatit Uniao Leiria si Academica, la începutul carierei fiind tehnicianul echipelor de tineret si de rezerve al FC Porto. În cazul unei victorii a formatiei Sporting Braga, Domingos Paciência, va deveni primul antrenor care învinge o echipa pe care a reprezentat-o ca jucator în Cupa UEFA.

Dintre jucatorii reprezentativi ai FC Porto în acest sezon, atacantul Radamel Falcao s-a remarcat cu un record al Ligii Europa, marcând de 16 ori în competitie. Columbianul, botezat dupa legendarul atacant brazilian Falcao, a marcat în total pentru Porto de 71 de ori în 84 de meciuri. Totusi, jucatorul care are cea mai mare cota de piata la Porto este atacantul brazilian Hulk. Pe numele sau adevarat Givanildo Vieira de Souza, brazilianul a primit porecla "Hulk" datorita asemanarii cu actorul Lou Ferrigno care l-a interpretat pe eroul de benzi desenate. Hulk are o clauza de reziliere de 100 de milioane de euro. La FC Porto evolueaza si Cristian Sapunaru, care continua astfel traditia ultimilor trei ani cu fundasi români în finalele europene. Cristian Chivu a câstigat Liga Campionilor sezonul trecut cu Internazionale Milano dupa o finala cu Bayern Munchen, iar Razvan Rat a cucerit Cupa UEFA cu Sahtior Donetk, trecând în ultimul act de Werder Bremen.

Braga are în componenta doi jucatori care n-au ratat niciun minut pe teren de când echipa a trecut în Liga Europa, portarul brazilian Artur si fundasul portughez Silvio. Alti cinci jucatori au fost prezenti la fiecare meci al formatiei antrenate de Domingos Paciencia: Mossoro, Leandro Salino, Alan, Hugo Viana si Lima. Atacantul Alan are în palmares si doua titluri de campion si o Cupa a portugaliei cu FC Porto, între 2005 si 2007.

FC Porto, echipa probabila: Helton - Sapunaru, Rolando, Maicon, Alvaro Pereira - Guarin, Fernando, Moutinho - Hulk, Falcao, Varela. Antrenor: Andre Villas-Boas.

Sporting Braga, echipa probabila: Artur - Garcia, Rodriguez, Paulao, Silvio - Alan, Vandinho, Custodio, Viana - Lima, Meyong. Antrenor: Domingos Paciencia.

Finala Ligii Europa va fi condusa de o brigada de arbitri din Spania, avându-l la centru pe Carlos Velasco Carballo. El va fi ajutat de asistentii Roberto Alonso Fernandez si Jesus Calvo Guadamuro, de asistentii suplimentari Carlos Clos Gomez si Antonio Rubinos Perez si de arbitrul David Fernandez Borbalan.

Finala Ligii Europa dintre FC Porto si Sporting Braga se va disputa miercuri, la Dublin, pe Aviva Stadium (Lansdowne Road), cu o capacitate de 51.700 de spectatori, de la ora 21.45

Mediafax


Avancronica: Porto - Braga, finala de Liga Europa intre echipe din orase despartite de 47 de kilometri