EURO2016

Portugalia, echipa care i-a pacalit pe toti. Secretul lusitan, explicat

Am asteptat semifinala pentru a deconspira secretul Portugaliei de la EURO 2016. Nu de alta, dar nu s-a prins nimeni de el, si nici nu as fi vrut pentru ca Portugalia merita titlul in Franta.

Portugalia a venit la EURO 2016 sa castige competitia, iar asta s-a vazut mai pregnant mai ales din faza finala. Insa totul s-a construit meci de meci, de la inceput.

S-a vazut in grupe cum a abordat meciurile. Fara riscuri, cu sanse minime sa primeasca gol si lovind punctual, scurt si la obiect. 

Criticata de unii pentru faptul ca nu a castigat nici un meci pana la semifinale in 90 de minute, Portugalia si-a vazut de treaba. Agenda ei la acest turneu este clara: un joc fara inflorituri, eficient si cu actiuni scurte de gol indreptate eventual spre Ronaldo. Adica total opus a ceea ce a jucat Portugalia de-a lungul istoriei, o strategie care turneu de turneu le-a anulat sansele sa obtina un titlu major.

Spre deosebire de toate turneele finale in care talentatele generatii lusitane au esuat (au esuat frumos, dar au esuat - uneori si cu ajutorul arbitrilor), actuala generatie a fost pusa la punct de Fernando Santos.

Santos a reusit performanta sa le scoata aerele si figurile latine din cap celor mai talentati jucatori de la EURO si sa ii puna sa joace pragmatic. Iar combinatia de tehnicitate mocnita cu pragmatism nu a dat gres, nu poate fi invinsa.

Portughezii au cei mai tehnici sportivi de la EURO, asta e clar. Isi pot depasi cu usurinta adversarii directi si o fac, dar apoi paseaza repede si nu se lanseaza in driblinguri inutile, in actiuni care sa ii descopere in aparare sau in pase gresite, fortate, fara sansa reale de continuare. Este un fel de reteta a Islandei, dar dusa la un cu totul alt nivel pentru ca exista alti jucatori pe teren, niste jucatori care stiu sa dribleze chiar daca sunt deghizati in fundasi.

Tehnica nemaipomenita a jucatorilor a fost inghidonata de Santos in sensul constructiv. Fara sa se complice inutil in aparare, cu un atac rezervat, dar extrem de taios si presant (portughezii au presat 11 jucatori din Tara Galilor in propriul careu cu un atac de doar 5-6 oameni), Portugalia a controlat din umbra toate meciurile.

Singurul moment in care s-a scapat jocul putin de sub control a fost in grupe, cu Ungaria, atunci cand doua goluri ale vecinilor nostri au fost marcate cu extrem de mult noroc, ambele deviate - ceea ce e foarte rar. Dar paguba a fost recuperata si meciul s-a terminat cum trebuia.

Asadar, Portugalia joaca un fotbal tehnic, mocnit, avand ca obiectiv castigarea trofeului. Daca meciul trebuie sa tina 120 de minute sau sa se joace la penalty-uri, nu este o problema. Portugalia nu se va grabi, pentru ca stie un lucru: matematic va avea sansele ei de gol in meci, pentru ca nu se poate altfel cu asemenea jucatori pe teren. Niciodata nu forteaza nota, daca se poate da gol bine, daca nu - nu, se joaca mai departe pana la 120 de minute. Iar cu Tara Galilor golurile au venit mai repede, pentru ca galezii i-au subestimat sau au crezut, intr-un soi de nebunie, ca pot juca de la egal la egal.

Portugalia a exersat in mod cert meciurile lungi, se bazeaza pe ele. Nu ajung in ele fortat, ci doar daca trebuie si ca sa nu se trezeasca eliminati inainte Meciul cu Croatia sta marturie, castigat destept in minutul 118. Cu Polonia lusitanii au castigat cu 5-4 la penalty-uri, dupa ce absolut toti jucatorii lui Santos au marcat. Acest lucru inseamna o pregatire speciala, o pregatire pe care ei se bazeaza si se vede asta din joc. Nu sunt deranjati de eventualele meciuri lungi. Iar in finala acest lucru se va sti si va fi o presiune suplimentara pe Germania sau Franta, o presiune care va fi in folosul Portugaliei. 

Iar Ronaldo, asa anatipatic cum e perceput de unii, fie prea plin de el, fie cu freza de cocalar, fie tinut in brate de baieti, este cel mai bun pe teren, cel mai talentat si probabil cel mai ambitios si muncitor pentru ca doar asa a ajuns acolo. 

Portughezii i-au pacalit pana in finala aproape pe toti. Iar in finala, cand ceilalti se vor trezi, ar putea sa fie prea tarziu.

Merita Portugalia sa castige EURO 2016? Cu siguranta, da. La fel cum meritau acum ceva ani si olandezii. Dar si olandezii, la fel ca portughezii, au cazut in capcana propriului joc frumos si au ramas ani de zile fara nimic. Insa greseala de a fi ametit de propriul joc frumos a fost remediata in 2016  de Santos. Si asta ar putea echivala cu un titlu european. 



Portugalia, echipa care i-a pacalit pe toti. Secretul lusitan, explicat