Echipa Nationala

UEFA a plasat Romania in urna a treia la tragerea la sorti pentru preliminariile EURO 2024

Sursă foto: twitter.com/

Frankfurt va gazdui in 9 octombrie, de la ora 13:00, tragerea la sorti pentru grupele de calificare la Campionatul European gazduit de Germania in 2024.

Romania a fost repartizata in a treia urna valorica, alaturi de Ucraina, Islanda, Norvegia, Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru, Suedia si Armenia.

Cele patru castigatoare ale grupelor din elita Ligii Natiunilor (Liga A) vor forma o urna speciala si vor fi repartizate in grupele preliminare de cate cinci formatii.

Vor fi create sapte grupe de cate cinci echipe si alte trei de cate sase echipe.

Urnele valorice au fost stabilite pe baza ierarhiei Ligii Natiunilor, sezonul 2022/23 si arata in felul urmator:

Câştigătoarele grupelor din Liga Natiunilor (A): Ţările de Jos, Croaţia, Spania, Italia;
Urna 1: Danemarca, Portugalia, Belgia, Ungaria, Elveţia, Polonia;
Urna 2: Franţa, Austria, Cehia, Anglia, Ţara Galilor, Israel, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Scoţia, Finlanda;
Urna 3: Ucraina, Islanda, Norvegia, Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru, România, Suedia, Armenia;
Urna 4: Georgia, Grecia, Turcia, Kazahstan, Luxemburg, Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe, Macedonia de Nord;
Urna 5: Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru, Belarus, Lituania, Gibraltar, Estonia, Letonia, Moldova, Malta;
Urna 6: Andorra, San Marino, Liechtenstein.

UEFA a impus si o serie de limitari ce tin de criteriul politic si geografic, dupa cum urmeaza:

- urmatoarele imperecheri nu vor fi posibile: Armenia - Azerbaidjan, Belarus - Ucraina, Gibraltar - Spania, Kosovo - Bosnia/Herţegovina, Kosovo - Serbia.

- nicio grupa nu va putea contine mai mult de doua echipe din urmatoarea lista: Belarus, Estonia, Insulele Feroe, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia.

Tragerea la sorti din 9 octombrie va debuta cu extragerea echipelor din Liga Natiunilor si prima urna valorica, urmand apoi la completarea grupelor pana la ultima urna valorica, a sasea.

Preliminariile EURO 2024 se vor desfasura in perioada martie - noiembrie 2023, proces de calificare in urma caruia 20 de echipe vor obtine biletele pentru turneul final. Se califica direct primele doua din fiecare grupa.

Germania este calificata din oficiu ca tara organizatoare, iar ultimele trei locuri vor fi ocupate in martie 2024 in urma barajelor din Liga Natiunilor.

O ruta pe care Romania nu o mai poate accesa precum s-a intamplat in cazul precedentului turneu final din cauza parcursului slab din Liga Natiunilor.

Tricolorii au incheiat pe ultimul loc intr-o grupa cu Bosnia, Muntenegru si Finlanda, retrogradand in Liga C.UEFA a plasat Romania in urna a treia la tragerea la sorti pentru preliminariile EURO 2024