Liga Natiunilor

Liga Natiunilor, competitia care poate duce Romania la Cupa Mondiala din 2022. Toate calculele hartiei!

Romania se afla in fata unui nou inceput din toate punctele de vedere. Un nou selectioner pe banca tehnica, o noua editie de Liga Natiunilor, una la finalul careia putem fi mai aproape de turneul final di Qatar.

Chiar daca pana la competitia din 2022 mai sunt multe obstacole de trecut, pentru Romania calificarea la turneul final incepe odata cu primul meci din Liga Natiunilor, partida cu Irlanda de Nord.

Ajunsa la a doua editie, Liga Natiunilor reuneste la start cele 55 de nationale din Europa grupate de UEFA in patru zone diferite determinate valoric si denumite “Ligi”.

Printr-o reorganizare dupa prima editie, Romania a fost avansata in Liga B, a doua urna valorica, dupa ce la prima aparitie in Liga Natiunilor tricolorii n-au reusit sa promoveze pe teren.

In realitate, locul doi obtinut in spatele Serbiei ne permite sa speram in continuare la un loc printre cele 24 de participante la EURO 2020, turneu final aniversar mutat in 2021 din cauza pandemiei de Covid-19.

Miza dubla

Plasata intr-o grupa cu Austria, Norvegia si Irlanda de Nord, pentru nationala Romaniei calculele sunt simple: castigarea grupei, ceea ce inseamna automat promovarea in Liga A, sau evitarea ultimului loc prin care ne-am intoarce in Liga C.

Apoi, Liga Natiunilor ofera o a doua sansa echipelor care rateaza calificarea directa la Cupa Mondiala din 2022 si aici lucrurile devin interesante pentru noi.

Grupele pentru preliminariile Cupei Mondiale vor fi trase la sorti in luna noiembrie, cand se va fi terminat Liga Natiunilor (17-18 noiembrie are loc ultima etapa). Vor fi zece grupe, iar castigatoarele merg direct la turneul final. Echipele clasate pe locurile secunde vor intra intr-un sistem de baraj.

Liga Natiunilor isi face aparitia in aceste baraje la fel cum se intampla si in cazul EURO 2020. Cele mai bune doua castigatoare de grupa din Liga Natiunilor care nu s-au clasat pe unul din primele doua locuri in grupa de calificare la Cupa Mondiala vor primi o a doua sansa. In cazul in care castigatoarea de grupa din Liga Natiunilor este calificata direct la Cupa Mondiala sau ocupa locul doi in grupa preliminara, echipa imediat clasata cu cel mai bun coeficient in ierarhia UEFA ii va lua locul.

Aceste doua echipe se vor alatura celor zece echipe clasate pe locul doi in grupele de calificare la Cupa Mondiala si vor disputa doua runde de baraj intr-o singura mansa pentru ultimele trei locuri dedicate Europei la turneul final din Qatar. In total vor fi asadar 13 echipe calificate din Europa la Cupa Mondiale, zece direct si alte trei in urma barajelor.

Cum Romania va fi, cel mai probabil, in a patra urna valorica la tragerea la sorti, sansele sa prindem unul din primele doua locuri in grupa preliminara sunt reduse.

In aceste conditii, un parcurs bun in Liga Natiunilor unde avem o grupa accesibila, ne permite sa visam la o eventuala calificare. Ar fi prima la o Cupa Mondiala dupa Franta 98!



Liga Natiunilor, competitia care poate duce Romania la Cupa Mondiala din 2022. Toate calculele hartiei!