Echipa Nationala

Liga Natiunilor confirmata de UEFA din 2018. Romania in penultima urna valorica

Sursă foto: twitter.com

UEFA a anuntat pe site-ul oficial formatul Ligii Natiunilor, competitia care va debuta in 2018 si care va inlocui meciurile amicale intre tari. Miza este una importanta, noua competitie urmand a asigura locuri la turneul final EURO 2020.

Ideea de baza din jurul Ligii Natiunilor este una simpla, echipele urmand a fi impartite in urne valorice, astfel ca vor exista meciuri intre nationale de acelasi calibru, fara discrepante majore.

Echipele vor fi impartite in patru grupe denumite de UEFA “ligi” de la A la D in functie de pozitia in ierarhia coeficientilor la finalul preliminariilor pentru Cupa Mondiala din 2018.

Liga A va fi formata din cele mai puternice 12 echipe din Europa, urmatoarele 12 din ierarhie vor forma Liga B, urmatoarele 15 Liga C, pentru ca restul de 16 echipe sa formele Liga D.

Ligile A si B vor fi formate fiecare la randul lor din patru grupe a cate trei echipe.

Liga C va contine o grupa de trei echipe si patru grupe de patru echipe, in timp ce Liga D va fi alcatuita din patru grupe a cate patru echipe.

Meciurile se vor disputa in sistem tur-retur in perioada septembrie – noiembrie 2018.

Castigatoarele celor patru grupe din Liga A se vor califica pentru UEFA Nations League Finals, faza care se va disputa in sistem Final Four cu doua semifinale si finale (mica si mare) in iunie 2019 pe terenul unei tari care va fi decisa de Comitetul Executiv al UEFA din decembrie 2018. Tara organizatoare va fi una dintre cele patru finaliste.

Castigatoarele Ligilor B, C si D vor obtine promovarea in Liga A pentru sezonul urmator, in timp ce ultimele clasate din grupele Ligilor A, B si C vor retrograda.

Sistemul gandit de UEFA pentru aceasta Liga Natiunilor imprumuta elemente din organizarea Campionatelor Mondiale de hochei pe gheata pe grupe valorice, dar si din competitiile de baschet si handbal cu acest Final Four de care aminteam mai sus.

Tragerea la sorti a grupelor va avea loc pe 24 ianuarie 2018 la Lausanne, ocazie cu care va fi prezentat si trofeul competitiei.

Potrivit coeficientilor din prezent Romania ar face parte din Liga C. Vedeti mai jos cum ar arata cele patru Ligi in acest moment:

LIGA A
Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Elvetia, Franta, Anglia, Italia, Polonia, Croatia, Islanda, Tara Galilor

LIGA B
Rusia, Irlanda de Nord, Slovacia, Suedia, Olanda, Ucraina, Bosnia&Hertegovina, Austria, Turcia, Irlanda, Danemarca, Ungaria

LIGA C
Slovenia, Albania, Muntenegru, Serbia, Scotia, Cehia, Romania, Grecia, Bulgaria, Israel, Norvegia, Cipru, Finlanda, Estonia, Azerbaijan

LIGA D
Lituania, Belarus, Georgia, Armenia, Macedonia, Insulele Feroe, Luxemburg, Letonia, Moldova, Kazahstan, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino, Gibraltar

Locuri la EURO 2020

Sistemul de calificare la urmatorul Campionatul European din 2020 a suferit unele modificari. Astfel, 20 de echipe vor obtine calificarea din cele zece grupe, primele doua urmand a obtine biletele pentru turneul final.

Pentru ultimele patru locuri se vor duela cele 16 castigatoare de grupe din nou infiintata Liga Natiunilor, astfel ca miza competitiei va fi una dubla.

In situatia in care o castigatoare de grupa din Liga Natiunilor a obtinut deja calificarea la EURO 2020 prin sistemul de calificare sa-i spunem normal, aceasta echipa va fi inlocuita in acest sistem de baraj de urmatoarea clasata din grupa ei.



Liga Natiunilor confirmata de UEFA din 2018. Romania in penultima urna valorica