Echipa Nationala

Istoria intalnirilor Romania-Olanda. Statistica ne-a ramas potrivnica

Nationala României trebuia sa învinga Olanda pentru a se detasa în fruntea clasamentului Grupei D în Preliminarii Cupei Mondiale, dar nu a putut sa depaseasca statistica deloc favorabila a întâlnirilor cu batavii. Doar doua goluri marcasem în cele zece meciuri consemnate de FIFA, iar acum l-am înscris pe al 11-lea.

Cele doua echipe s-au întâlnit de 11 ori incluzînd si partida de marti seara, la nivelul primelor reprezentative, recordul României fiind unul negativ: o victorie, trei remize si nu mai putin de sapte înfrângeri.

Primul meci oficial între România si Olanda s-a jucat pe 27 mai 1924 la Paris în cadrul Jocurilor Olimpice de Vara. Olanda s-a impus cu 6-0, dar meciul nu este retinut în statistica FIFA a întâlnirilor directe.

Abia pe 5 iunie 1968 avem prima partida primele reprezentative ale României si Olandei. Meciul s-a jucat la Bucuresti si s-a încheiat 0-0.

Prima înfrângere a României în fata Olandei a venit la 2 decembrie 1970 într-un meci de asemenea amical disputat la Amsterdam. Batavii s-au impus cu 2-0.

Un al doilea 0-0 s-a consemnat la 5 iunie 1974 de aceasta data la Rotterdam, pentru ca dupa o pauza de 14 ani Olanda sa bata din nou România, scor 2-0, într-un alt amical jucat la Amsterdam.

Cele doua echipe s-au reîntâlnit dupa o pauza de 12 ani, mai precis la 27 mai 2000, pe noua ArenA din Amsterdam. Olanda s-a impus cu 2-1 într-un amical care conta la vremea respectiva drept ultima verificare a tricolorilor înaintea participarii la turneul final al EURO 2000.

Golul marcat de Viorel Moldovan pe ArenA avea sa fie de altfel primul din cele doar doua marcate de România în poarta Olandei.

Preliminariile pentru Cupa Mondiala din 2006 au programat primele meciuri oficiale între România si Olanda. Jucatorii din Tara Lalelelor s-au impus în ambele manse cu acelasi scor, 2-0. Mai întâi la 26 martie 2005 pe Giulesti, si mai apoi pe 4 iunie la Rotterdam.

România rata calificarea la turneul final din Germania.

Sortii ne-au adus din nou în aceeasi grupa în calificarile pentru EURO 2008. Dupa un 0-0 la Rotterdam pe 24 martie 2007, România a câstigat primul si pâna acum singurul meci contra Olandei la Constanta. Golul marcat de Dorin Goian avea sa aduca României calificarea la turneul final din Elvetia si Austria.

De întâlnirile cu Olanda nu am scapat nici la turneul final, unde am facut parte din aceeasi grupa. Dupa 0-0 cu Franta si 1-1 cu Italia, România pierdea meciul decisiv cu Olanda, scor 2-0, în 17 iunie 2008.



Istoria intalnirilor Romania-Olanda. Statistica ne-a ramas potrivnica