Echipa Nationala

EURO 2020: Scandalul inutil al celei de-a treia urne valorice vs Traseul excelent al României

Unii au privit drept un mare dezastru faptul ca România nu a învins cu 2-0 în Muntenegru pentru a prinde a treia urnă valorică în tragerea la sorți pentru EURO 2020. Privind urnele 3 și 4, lucrurile nu stau deloc așa. Iar traseul României, unul foarte bun în ultimul timp, a rămas uitat. Nu și pentru noi.

În cazul în care ar fi prins urna a treia valorică (aici sunt toate urnele), România ar fi scăpat de adversarii posibili Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord, Scoția, Norvegia, Serbia, Finlanda și Bulgaria. Niciunul nu este vreun nume care să ne sperie. 

Slovacia și Turcia au obținut doar o singură victorie fiecare în grupele Nations League. Irlanda și Irlanda de Nord au ieșit cu zero puncte din Liga B. Echipe slabe. Iar restul numelor - Scoția, Norvegia, Serbia, Finlanda, Bulgaria - sunt, ca și noi, din Liga C.

Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi reușit „marea performanță” de a ne califica în urna 3? Am fi primit un adversar din urna a patra. Pe cine? Ar fi fost nume precum Ungaria, Grecia sau Albania, trei echipe cu care istoric am avut meciuri grele, în general pierdute atunci când au fost cu miză. Lucru care nu se poate spune despre  majoritatea celor din urna 3, „mirajul” nostru.

Bineînțeles, dacă am fi fost în urna 3 am fi putut avea adversari mai facili din urna 4 precum Muntenegru, Cipru, Estonia, Slovenia sau Lituania. Dar nimeni nu îi putea garanta. Grecia, Turcia, Ungaria ar fi fost meciuri grele și psihologice pentru noi.

De aceea, din punctul nostru de vedere, ratarea calificării în urna a treia valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor EURO 2020 nu a fost un lucru important. Din contră, urna a patra ar fi putut aduce adversari mai dificili, în urma unei trageri mai ghinioniste.

România, neînvinsă


Însă, România este cum este, la noi primează scandalul. Nu vedem că echipa națională a terminat Liga Națiunilor neînvinsă. Nu vedem progresul: am terminat 0-0 acasă cu Muntenegru pentru ca apoi să îi învingem în deplasare. Am uitat că în 2017 Muntenegru ne învingea în preliminariile Cupei Mondiale 2018. Acum plângem că nu i-am învins la două goluri...

Știți câte echipe din Liga C au terminat neînvinse? Noi și Serbia. Știți câte echipe au reușit să termine neînvinse în primul sezon al Ligii Națiunilor: doar 8 - din Liga A doar Portugalia, din Liga B doar Danemarca și Bosnia, din Liga C am spus, din Liga D doar 3 - Georgia, Belarus și Kosovo.

8 din 55. Noi suntem printre primele 8.  O fi rău?

Ce spune această cifră? Spune ceea ce a arătat și România pe teren. Este o echipă aflată în creștere, cu potențial. În plus, pentru prima oară, vin din spate și tinerii de la U21. Acestea sunt lucrurile adevărate, bune.

Că nu am prins urna a treia, că au știut sau nu toți jucătorii despre necesitatea unui 2-0, acestea sunt niște lucruri puerile.

Să ne bucurăm că România a avut un traseu bun. Liga Națiunilor este o competiție bună, pentru că aduce concurență într-un mediu echilibrat și meciuri organizate, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru o echipă ca România. Toate echipele din Liga Națiunilor, cu excepția Ligii A acolo unde sunt nume mari, vor avea de câștigat de pe urma acestei noi competiții. Plus mai sunt și cele patru „bilete de aur”, în cazul ratării prezenței la EURO în urma preliminariilor. 

Revin stadioanele pline?


Într-un meci de Liga Națiunilor, România a avut 40.000 de oameni cu Serbia. Este un progres inclusiv pe plan organizațional, al FRF. Am fi avut și cu alte echipe, dacă nu am fi avut suspendări, iar aici FRF trebuie să lucreze, să împiedice alte incidente care să ducă la probleme similare.

În preliminarii, acasă, dacă se cer rezultate, stadioanele trebuie să fie pline la fiecare meci, iar FRF trebuie să se ocupe de asta din timp și cu cap, așa cum a făcut în ultima perioadă.

Al treilea sezon de invincibilitate din istorie


România a jucat 10 partide în 2018, fiind neînvinsă. În 2017, pierdeam 3 din 9.

Din 1962 și până în prezent doar în trei ani am terminat neînvinși: 1997, 2015 și 2018.

Dar, da, nu am prins urna a treia. Grav. Nu a știut băieții că trebuia să le dea două goluri... Nenorocire. Și s-au mai și bucurat ca proștii la final, după ce au învins Muntenegru în deplasare... 

Preliminarii EURO 2020 sau „biletul de aur” din Liga Națiunilor


În rest, numai de bine. Așteptăm tragerea la sorți pentru EURO 2020. Vor fi grupe de 5 sau de 6 din care doar primele două se vor califica la turneul final.

Dacă vom fi printre ele, perfect. Dacă nu, vom mai avea șansa de a ajunge la European revenind în playoff-ul Ligii Națiunilor doar dacă Serbia se va califica direct din preliminarii. În acel playoff se vor mai da patru bilete pentru EURO 2020.

România a avut o campanie frumoasă în prima ediție a Ligii Națiunilor, asta va rămâne. UEFA a adus un plus de fotbal cu Liga Națiunilor, au arătat-o emoția și audiența competiției, cel puțin în România. Nu avem decât motive de bucurie. Așteptăm tragerea la sorți de pe 2 decembrie a preliminariilor EURO 2020 să vedem dacă băieții are ghinion sau noroc.

onlinesport.ro: Vadim Cușnarencu



EURO 2020: Scandalul inutil al celei de-a treia urne valorice vs Traseul excelent al României