Echipa Nationala

Cardiff 1993: Romania se califica la Cupa Mondiala din 1994 dupa un meci memorabil cu Prodan in teren

Pe 17 noiembrie 1993, in urma cu fix 23 de ani, nationala Romaniei isi dadea unul dintre cele mai aprige examene din istorie. Un meci in deplasare cu Tara Galilor, un meci de care pe care pentru calificarea la turneul final SUA 94.

Meciul incepea perfect pentru tricolori cu un gol marcat de Hagi in minutul 33, dupa ce Rush rata de putin deschiderea scorului pentru gazde, iar Petrescu nimerea bara cu un sut din apropiere. O pasa scurta de la Belodedici, capitanul a avansat si l-a scos din joc pe Horne cu un dribling scurt inainte de a-l invinge pe Southall.

Repriza secunda avea sa fie una nerecomandata cardiacilor. Galezii ne-au egalat in minutul 61 prin Saunders, unul dintre jucatorii lor de parada la acea vreme alaturi de celebrul Ian Rush si de Ryan Giggs, cel care avea sa devina simbolul lui Manchester United cativa ani mai tarziu.

Pentru cateva fractiuni de secunda inimile suporterilor romani au incremenit la lovitura de la 11 metri pe care centralul elvetian Kurt Rothlisberge o acordase pentru un fault in careu asupra lui Gary Speed.

Paul Bodin si-a asumat executia, un tip recunoscut ca inchide ochii si trage tare. Asa a facut si atunci pe batranul Arms Park transformat intre timp in modernul Millenium Stadium. Sansa noastra s-a numit bara transversala din care mingea sutata de Bodin a ricosat ca dintr-un resort.

La 1-1 inca eram in carti, eram calificati la turneul final, insa tricolorii erau decisi sa scrie istorie. A venit minutul 83 cu Ilie Dumitrescu plecat in actiune pe flanc. Dupa ce dribleaza un galez inteapa mingea in fata portii pentru alunecarea lui Florin Raducioiu si e gol.

Romania castiga cu 2-1 la Cardiff calificandu-se la Cupa Mondiala din 1994, unde aveam sa scriem cea mai frumoasa poveste a fotbalului romanesc la nivel de nationala.

Printre titularii meciului de la Cardiff s-a numarat si Daniel Prodan. Avea 22 de ani si la jumatate de an dupa debutul in echipa nationala devenise deja unul dintre stalpii formatiei.

Caseta tehnica a meciului:

ROMANIA:
Florin PRUNEA (Dinamo Bucuresti 15) - Dan PETRESCU (Genoa 28), Daniel PRODAN (Steaua 5), Miodrag BELODEDICI (Valencia 28), Tibor SELYMES (Cercle Brugge 9) /74' Dorinel MUNTEANU (Cercle Brugge 24) - Ioan SABAU (Brescia 42), Ioan LUPESCU (Leverkusen 25), Gica POPESCU (PSV 40), Gheorghe HAGI (Brescia 80) - Florin RADUCIOIU (Milan 21), Ilie DUMITRESCU (Steaua 31) /89' Gheorghe MIHALI (Dinamo Bucuresti 13)
Antrenor: Anghel Iordanescu (4).

Nota: In paranteza am trecut echipele la care evoluau jucatorii in acel moment si numarul de selectii la echipa nationala.



Cardiff 1993: Romania se califica la Cupa Mondiala din 1994 dupa un meci memorabil cu Prodan in teren