România poate ajunge la Cupa Mondială 2026, primul său turneu final de după cel din 1998, la capătul unui traseu complicat și plin de calcule în Nations League: Aflată pe locul 1 în grupa sa din această competiție, România poate accede la Mondial direct de aici, dacă va rata calea tradițională din grupele preliminarii clasice ale CM 2026.
Cupa Mondială de Fotbal 2026 din Canada, SUA și Mexic va avea pentru prima oară 48 de echipe, extins de la clasicul 32, cel cu care am fost obișnuiți în ultimii zeci de ani.
48 de echipe înseamnă mai multe șanse de calificare. Pentru zona Europa, numărul echipelor calificate va crește de la 13 la 16. Cele 16 calificate din zona UEFA vor fi cele 12 câștigătoare ale grupelor de calificare, plus 4 echipe venite din baraj, un baraj care va include un total de 16 echipe - cele 12 locuri 2 din preliminarii plus cele mai bune 4 echipe din Nations League.
Astfel, România are două căi de calificare la Mondial, una din preliminariile competiției (fie direct, fie prin baraj), iar alta din Nations League (doar prin baraj).
Cel mai simplu pentru România să acceadă la CM 2026 este să își câștige grupa de calificare la Mondial. Aceasta nu a fost încă trasă la sorți de FIFA, dar se poate anticipa că nu va fi ușoară, iar șansele tricolorilor să termine acolo pe 1 sunt medii spre mici.
Cu toate acestea, chiar dacă nu va termine pe 1 în preliminarii și nu va accede direct la Mondial, România poate merge la barajul de calificare, dacă va termina pe locul 2 în preliminarii. Toate locurile 2 din cele 12 grupe preliminarii ale CM 2026 vor accede în barajul de calificare al cărui format îl vom detalia mai jos.
Așadar, la capătul preliminariilor, România are șanse fie să meargă direct la Mondial de pe locul 1 al grupei sale, fie să meargă în baraj de pe locul 2.
În cazul în care ratează locurile 1 sau 2 din preliminariile Mondialului, România are totuși o șansă să ajungă la barajul de calificare pentru Mondial, prin intermediul Nations League.
În cazul în care va termina printre primele 4 echipe din toate grupele Nations League, România poate ajunge în barajul CM 2026, acolo unde va juca alături de cele 12 echipe care au terminat pe locul 2 în grupele preliminarii ale Mondialului. Pentru a reuși să termine în Top 4 al Nations League, trebuie ca România să obțină cât mai multe puncte și un golaveraj cât mai mare în grupa sa din această competiție, pentru ca la finalul grupei să fie prima din Liga C (să fie echipa cu cele mai multe puncte dintre toate echipele din Liga C, indiferent de grupe, ideal și cu golaveraj mare pentru a trece în față în cazul egalității de puncte). Clasamentul Ligii C se face luând toate echipele, din toate grupele Ligii C, și realizând un clasament comun bazat pe puncte și golaveraj.
Dacă va câștiga Liga C din Nations League, România are asigurat un loc în barajul pentru CM 2026. Poate ajunge în barajul CM și dacă termină mai jos de locul 1 în Liga sa din Nations League, de exemplu pe 2 sau 3, cu condiția ca echipele clasate mai sus în Liga noastră din Nations League să fi terminat pe locurile 1 sau 2 în preliminariile CM 2026.
Dacă România nu va termina pe locul 1 în grupele preliminarii pentru Mondial, dar va reuși măcar un loc 2 acolo sau va încheia în Top 4 Nations League, va accede în barajul de calificare pentru CM 2026.
Barajul va avea 16 echipe, formate din cele 12 locuri 2 din preliminarii, plus cele 4 din Nations League.
Cele 16 echipe vor fi împărțite în patru grupe a câte patru echipe fiecare. În fiecare grupă se va juca pe modelul semifinală și finală, ambele într-o singură manșă. Semifinala va fi eliminatorie, iar echipa câștigătoare a finalei va ajunge la Mondial.
Astfel, din totalul celor 16 echipe din baraj, doar 4 vor ajunge la mondial, fiecare câștigătoare a grupei sale de baraj. Aceste 4 câștigătoare din baraj se vor alătura celor 12 câștigătoare ale grupelor preliminarii UEFA pentru Mondial, iar toate cele 16 vor reprezenta Europa la CM 2026.