CM 2022

Totul despre Argentina – Franta, finala Cupei Mondiale (duminica, 17:00)

Sursă foto: twitter.com

Stadionul Lusail gazduieste, duminica, de la ora 17:00, marea finala a Cupei Mondiale din Qatar, mult asteptatul duel dintre Argentina, campioana Americii de Sud, si Franta, detinatoarea titlului mondial.

Cotele FORTUNA: Argentina 2.90| Egal 3.00| Franta 2.90

Franta ar deveni prima echipa, dupa Brazilia in 1962, care isi apara titlul mondial.

De cealalta parte, Argentina tinteste al treilea titlul mondial, dupa cele cucerite in 1978 si 1986.

Argentina a mai disputat trei finale in istorie, in 1930, 1990 si 2014.

Franta are o singura finala pierduta, cea din 2006 cand s-a inclinat in fata Italiei la loviturile de departajare, si doua trofee in vitrina (1998, 2018).

De 12 ori s-au mai intalnit cele doua formatii pana acum, bilantul fiind favorabil Argentinei. Sud-americanii au obtinut sase victorii, in timp ce Franta s-a impus de trei ori, alte trei dispute terminandu-se la egalitate.

Ultima oara Franta si Argentina s-au duelat in optimile Cupei Mondiale din 2018, cand echipa europeana a transat disputa, cu 4-3.

Argentina castigase anterior ultimele doua dispute, 1-0 in 2007 si 2-0 in 2009, in partide amicale.

De alte doua ori Franta si Argentina s-au intalnit la Cupa Mondiala, in 1930 cand a castigat Argentina (1-0) si in 1978 cand de asemenea sud-americanii au obtinut victoria.

Ultima remiza s-a inregistrat intr-un amical din 1977, o remiza fara goluri.

Drumul spre finala

Argentina a inceput cum nu se poate mai rau turneul final din Qatar, pierzand confruntarea cu Arabia Saudita (1-2), dupa ce deschisese scorul si ratase numeroase ocazii in prima repriza.

Au urmat trei victorii la rand pana la remiza cu Olanda (2-2) din faza sferturilor, duel transat la loviturile de departajare, pentru ca in semifinale Argentina sa treaca la pas de Croatia (3-0).

Franta n-a avut niciun meci cu prelungiri pana acum, inregistrand cinci victorii si o infrangere (0-1 cu Tunisia). De remarcat ca pana in faza semifinalelor Franta a primit gol in toate celelalte cinci meciuri din Qatar. Doar in meciul cu Maroc (2-0) campionii mondiali au scapat fara gol primit.

Duelul marcatorilor pentru Gheata de Aur

Nu mai putin de patru jucatori, cate doi din fiecare tabara au sanse la Gheata de Aur, trofeu acordat pentru cel mai bun marcator la Cupa Mondiala.

Lionel Messi si Kylian Mbappe, coechipieri la echipa de club Paris Saint-Germain, au marcat fiecare pana acum cate cinci goluri.

In plan secund ii avem pe Julian Alvarez si Olivier Giroud, patru goluri.

Echipele probabile

Argentina: Emiliano Martinez; Nahuel Molina, Cristian Romero, Nicolas Otamendi, Marcos Acuna; Rodrigo De Paul, Leandro Paredes, Enzo Fernandez, Alexis Mac Allister; Julian Alvarez, Lionel Messi.

Franta: Hugo Lloris; Jules Kounde, Raphael Varane, Ibrahima Konate, Theo Hernandez; Aurelien Tchouameni, Youssouf Fofana, Ousmane Dembele, Antoine Griezmann, Kylian Mbappe; Olivier Giroud.

Partida va fi arbitrata la centru de polonezul Szymon Marciniak, ajutat la cele doua linii de asistentii Pawel Sokolnicki si Tomasz Listkiewicz, de asemenea din Polonia.



Totul despre Argentina – Franta, finala Cupei Mondiale (duminica, 17:00)