CM 2022

Croatia in semifinalele Cupei Mondiale! A eliminat Brazilia la loviturile de la 11 metri, dupa ce n-au avut niciun sut pe poarta in 90 de minute 

Sursă foto: https://twitter.com/HNS_CFF

Echipa Croatiei a jucat un fotbal urat, cinic, dar pana la urma si-a atins obiectivul, calificarea in semifinalele Cupei Mondiale, dupa 4-2 la loviturile de departajare contra Braziliei. La finalul celor 90 de minute scorul a fost 0-0, Croatia fiind fara sut pe poarta. Livakovic a facut minuni intre buturi, cu trei interventii monumentale, dar pana la urma Brazilia a deschis scorul prin Neymar (105'). Croatia a egalat la singurul sut pe poarta in urma unui contraatac dus pana la capat de Petkovic (117') si totul s-a decis la 11 metri.

Brazilia a dominat inceputul meciului, insa prima ocazie de gol a apartinut croatilor la o minge centrata de pe flancul drept in minutul 12. Perisic a dat pe langa minge in fata portii. 

Un prim moment de panica in apararea croata a aparut, in minutul 20, dupa o combinatie rapida intre Vinicius si Neymar. Sutul lui Vinicius din interiorul careului a fost blocat de un adversar. 

Cu patru minute inaintea pauzei Vinicius a obtinut o lovitura libera din preajma careului croat, insa sutul lui Neymar din faza fixa n-a adus schimbarea pe tabela de marcaj. Interventie sigura din partea portarului Livakovic. 

Prima repriza s-a incheiat la egalitate (0-0), cu doar trei suturi pe poarta, toate trimise de brazilieni. Insa n-a fost nicio ocazie demna de a fi tinuta minte in primele 45 de minute ale meciului de pe Education Stadium din Doha. 

Repriza secunda a inceput cu o faza de penalty, in minutul 48, la un hent comis de Juranovic. Croatii au scapat de 11 metri, VAR-ul hotarand ca a fost offside pe atacul brazilian in faza premergatoare hentului reclamat. 

Ocazie mare ratata de Brazilia, in minutul 55, prin Neymar, sutul acestuia fiind blocat cu piciorul de Livakovic. De remarcat si pasa oferita de Richarlison. 

Livakovic s-a opus golului si in minutul 66, cand a blocat in extremis reluarea lui Paqueta dintr-o pozitie unu contra unu. 

Zece minute mai tarziu acelasi Livakovic s-a opus golului cu genunchiul la sutul trimis de Neymar din actiune. 

Meciul a ajuns in prelungiri, dupa ce la finalul celor 90 de minute regulamentare scorul a ramas 0-0, Croatia bifand un mare zero in dreptul suturilor pe poarta. Brazilia a avut nu mai putin de opt. 

Croatia a fost aproape sa dea lovitura in debutul prelungirilor, insa Brozovic a sutat peste poarta din 15 metri. 

In cele din urma Brazilia a deschis scorul prin Neymar, in minutul 105. Acesta a primit in careu de la Paquet, a driblat portarul si a inscris golul 77 la nationala cu o executie sub bara. Neymar (30 ani) l-a egalat pe legendarul Pele la numarul de goluri pentru Brazilia. 

Croatia a dat lovitura si a egalat prin Petkovic la capatul unui contraatac, in minutul 117. A fost un sut din interiorul careului usor deviat de Marquinhos. 

S-a ajuns la loviturile de departajare, unde Croatia s-a impus cu 4-2. Rodrygo si Marquinhos au ratat pentru cvintupla campioana mondiala. Golurile croatilor au fost aduse de Vlasic, Majer, Modric si Orsic. Pentru brazilieni au marcat Casemiro si Pedro.  

Croatia va juca in semifinale cu invingatoarea din meciul Olanda – Argentina.

Caseta tehnica

Croatia: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa (Budimir 110) – Brozovic (Orsic 114) – Kovacic (Majer 106), Modric – Pasalic (Vlasic 72), Kramaric (Petkovic 72), Perisic. Selectioner: Zlatko Dalić.

Brazilia: Alisson – Militao (Alex Sandro 106), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo - Casemiro – Lucas Paqueta (Fred 106), Neymar – Raphinha (Antony 56), Richarlison (Pedro 84), Vinicius Junior (Rodrygo 64). Selectioner: Tite.

Cartonaşe galbene: Brozovic 31, Petkovic 117 / Danilo 25, Casemiro 68, Marquinhos 77

Arbitru: Michael Oliver (Anglia).



Croatia in semifinalele Cupei Mondiale! A eliminat Brazilia la loviturile de la 11 metri, dupa ce n-au avut niciun sut pe poarta in 90 de minute