CM 2022

Argentina elimina Olanda la 11 metri si ajunge in semifinale la Cupa Mondiala. Batavii au revenit de la 0-2 in timpul regulamentar

Sursă foto: https://twitter.com/FIFAWorldCup

Argentina si Olanda nu s-au dezis de o istorie tumultuoasa inceputa in 1974 si au oferit cea mai frumoasa partida de la Cupa Mondiala gazduita de Qatar. Sud-americanii au avut 2-0 si pareau scapati in castigatori, cand uriasul Weghorst, arma secrata a lui Van Gaal, a intrat pe final si a trimis meciul in prelungiri cu o dubla. Argentina a fortat pe final si a avut o bara, inainte ca totul sa se decida la loviturile de la 11 metri, 4-3 in favoarea dublei campioane mondiale.

Argentina a dominat inceputul meciului, fara insa a avea vreo ocazie evidenta. Olanda a acceptat dominarea ca parte a planului tactic impus de Van Gaal, cel mai probabil, dupa care a inceput usor sa impinga liniile spre poarta lui Martinez. 

Primul corner al meciului a apartinut batavilor la jumatatea reprize. O faza fixa din care n-au obtinut nimic insa. 

Argentina a fost aproape de gol dupa o faza creata de Messi (22’). Decarul argentinian a depasit trei adversari dintr-o preluare la 30 de metri de poarta, insa a trimis cu stangul mult in peluza dominata de fanii sud-americani. 

Olanda a replicat imediat cu o faza rapida creata de catre Depay si Bergwijn, ultimul sutand pe langa poarta dintr-o pozitie favorabila la 16 metri. 

Cu zece minute inaintea pauzei Argentina a deschis scorul dupa o faza creata de Messi. Acesta a patruns in zona centrala si l-a lasat pe Molina singur cu portarul.  

In partea secunda cele doua echipe au inceput prudent, cu un plus la capitolul initiativa pentru Olanda. 

Messi a incercat sa faca diferenta pe cont propriu si a obtinut in minutul 60 o lovitura libera prin care a incercat sa inchida meciul. Sutul decarului argentinian a trecut putin peste bara. Jumatate din stadion a vazut-o in poarta, mingea stergand plasa laterala. 

Argentina si-a dublat avantajul din minutul 74, dupa ce Messi a transformat magistral o lovitura de la 11 metri. Mateu Lahoz a acordat punctul cu var dupa faultul comis de Dumfries asupra lui Acuna la limita careului. 

Olanda a revenit in meci prin reusita lui Weghorst din minutul 83. Intrat de putin timp in teren, atacantul de la Besiktas a reluat in poarta cu capul dupa o centrare din flancul drept. 

Pana la primul gol marcat de atacantul lui Besiktas olandezii nu avusesera niciun sut pe poarta.

La ultima faza a meciului, in minutul 90+10, acelasi Weghorst a restabilit egalitatea dupa o faza fixa jucata surprinzator de batavi. In locul unui sut peste zid, asa cum se astepta toata lumea, olandezii au jucat pe jos prinzandu-i pe argentinieni total cu garda jos. 

Argentina a dominat prelungirile si a ratat doua mari sanse in secventele de final prin Lautaro Martinez si Enzo Fernandez, ultimul sutand in bara, in minutul 120. 

S-a ajuns astfel la loviturile de la 11 metri pentru stabilirea echipei calificate in semifinale. 

Emiliano Martinez a aparat primele doua lovituri ale olandezilor, la suturile lui Van Dijk si Berghuis, oferind un avantaj moral decisiv pentru Argentina.  

Messi a deschis seria cu o executie sigura, reusita acestuia fiind dublata de Parades care a facut 2-0. 

Koopmeiners si Weghorst au mentinut Olanda in carti, iar Luk de Jong a facut 3-3, dupa ratarea lui Enzo Fernandez, care a cedat presiunii si a dat pe langa poarta. 

Lautaro Martinez a tras ultimul in seria de cinci si a marcat trimitand Argentina in semifinala cu Croatia. 

Caseta tehnica

Olanda: Noppert - Timber, Van Dijk, Ake - Dumfries, De Roon (Koopmeiners 46), F. De Jong, Blind (de Jong 64) – Depay (Weghorst 78) – Gakpo (Noa Lang 113), Bergwijn (Berghuis 46). Selectioner.: Louis van Gaal;

Argentina: E. Martinez – Romero (Pezzella 78), Otamendi, Lisandro Martinez (Di Maria 112) – Molina (Montiel 106), De Paul (Paredes 67), E. Fernandez, Mac Allister, Acuna (Tagliafico 78) - Messi, Julian Alvarez (Lautaro Martinez 82). Selectioner: Lionel Scaloni;

Cartonaşe galbene: Timber 43, Weghorst 45+2, Depay 76, Berghuis 88, Bergwijn 91 / Walter Samuel (antrenor) 31, Acuna 43, Romero 45, Lisandro Martinez 76, Paredes 89, Lionel Scaloni (antrenor) 90, Messi 90+10, Otamendi 90+12, Montiel 106, Pezzella 112.

Arbitru: Antonio Mateu Lahoz (Spania).



Argentina elimina Olanda la 11 metri si ajunge in semifinale la Cupa Mondiala. Batavii au revenit de la 0-2 in timpul regulamentar