CM 2022

Argentina, CAMPIOANA MONDIALA!

Sursă foto: https://twitter.com/fifaworldcup

Argentina a cucerit titlul mondial dupa, probabil, cea mai frumoasa finala din istoria Cupei Mondiale. O finala decisa la loviturile de departajare (4-2 in favoarea sud-americanilor), dupa ce la finalul celor 90 de minute a fost 2-2, iar dupa 120 de minute 3-3. Argentina a condus cu 2-0, dar Franta, echipa fara sut spre poarta pana in minutul 71, a lovit fulgerator de doua ori in mai putin de trei minute. O finala in care Kylian Mbappe a marcat trei goluri obtinand Gheata de Aur a turneului final (8 goluri). Lionel Messi a marcat si el de doua ori la, cel mai probabil, ultimul meci international.

Cele doua echipe au trecut rapid peste minutele de tatonare, cu Argentina preluand initiativa in ofensiva. Francezii au intrat cu lectia invatata de a juca la intimidare, Messi fiind pus la pamant de doua ori in cinci minute. Primul sut pe poarta i-a apartinut lui Alvarez (3’), dupa care a urmat executia lui Mac Alister (5’). Deschamps a avut ceva emotii dupa contactul dintre Romero si Lloris, portarul nationalei Frantei avand nevoie de doua minute pentru a-si reveni.

Franta s-a vazut prima data in ofensiva abia in minutul 14, cand Rabiot a incercat o pasa printre pentru urcarea lui Mbappe in careul argentinian. Portarul Martinez a avut ultimul cuvant.

Ocazie pentru Argentina ratata de Di Maria (17') la mingea intoarsa de catre De Paul. Marele noroc al francezilor a fost ca Messi a ratat de putin intalnirea cu balonul in 9-10 metri de poarta.

Hernandez a obtinut o lovitura libera in marginea careului argentinian (19'), insa Giroud a plonjat peste Di Maria la centrarea lui Griezmann si s-a dat fault in atac.

A urmat faza din care Lionel Messi a deschis scorul. Di Maria a patruns in careu si a obtinut lovitura de la 11 metri in duel cu Dembele. Penalty transformat impecabil, magistral, de Messi, jucator ajuns la cota 6 reusite la Cupa Mondiala din Qatar.

Messi a devenit cu aceasta ocazie primul jucator din istorie care a marcat in toate fazele unei editii a Cupei Mondiale: grupe, optimi, sferturi, semifinale si finala!

Argentina s-a desprins la 2-0 cu zece minute inaintea pauzei la capatul unui contraatac de predat la scolide de fotbal. Balon recuperat in propria jumatate de teren, atingere de geniu din partea lui Messi pentru Mac Alister si de la acesta Di Maria a fost servit singur cu portarul.  

Deschamps n-a mai rezistat si I-a scos din teren, in minutul 40 (!), pe Dembele si Giroud, doi dintre principalii oameni de atac ai Frantei. Au intrat tinerii Thuram si Kolo Muani.

In ultimele minute ale reprizei argentinienii au facut pasul inapoi, invitand Franta sa preia initiativa. Izolat in atacul Frantei, Mbappe n-a avut nicio sansa, niciun sut, in timp ce noul intrat Kolo Muani a scos primul galben al finalei la Enzo Fernandez dupa o patrundere in viteza la centrul terenului.

Argentina a inceput repriza secunda asteptand Franta pe doua linii in aparare, desi sud-americanii ar fi putut inchide meciul inca din minutul 46. De Paul a reluat din voleu pe centrul portii din centrarea lui Di Maria.

In criza de timp, francezii au intrat in capcana intinsa de Argentina, cu un joc extrem de fragmentat. Alvarez a cautat coltul scurt (59') din pasa printre oferita de Di Maria, insa sutul atacantului argentinian la coltul scurt a fost blocat de Lloris.

Abia in minutul 71 Franta a trimis primul sut spre poarta Argentinei. Mbappe a luat o faza pe cont propriu la limita careului si a trimis peste.

Kolo Muani I-a luat prim planul lui Otamendi si a obtinut lovitura de la 11 metri (79'). Mbappe a transformat din penalty la primul sut pe poarta din meci.

Apararea argentiniana a colapsat doua minute mai tarziu si Mbappe restabilea egalitatea cu un voleu fabulos din interiorul careului. Totul a pornit insa de la recuperarea lui Coman in fata lui Messi.

Franta a facut jocul pana la finalul celor 90+8 minute, ratand prin Mbappe si Rabiot doua bune ocazii. Stoarsa sa energii si cu moralul la pamant dupa cele doua goluri incasate, Argentina s-a clatinat aproape la fiecare faza de atac a francezilor. Sud-americanii au incercat sa dea lovitura decisiva prin Messi, insa sutul acestuia pe centrul portii a fost respins de Lloris peste bara si s-a intrat astfel in prelungiri.

Argentina s-a trezit in prima repriza de prelungiri si a ratat doua mari ocazii prin Lautaro Martinez, jucator introdus de Scaloni in locul lui Alvarez. Upamecano l-a blocat in extremis de fiecare data pe atacantul argentinian ajuns in pozitie de finalizare.

A doua repriza de prelungiri a fost una interzisa cardiacilor. Messi a readus Argentina in avantaj (109') cu o reluare din sase metri, dar Franta nu-si spusese ultimul cuvant. Un hent comis de Montiel a adus un nou penalty pentru Franta si Mbappe a transformat pentru 3-3, trecandu-si in cont hattrick-ul.

In secventele de final Mbappe si apoi Lautaro Martinez au trecut pe langa lovitura de KO si totul s-a decis la loviturile de departajare.

Argentina s-a impus, cu 4-2, la 11 metri. Messi, Dybala, Paredes si Montiel au punctat pentru Argentina. De la francezi au transformat Mbappe si Kolo Muani, ratarile venind de la Tchouameni si Coman.

Argentina obtine al treilea titlu mondial, dupa cele din 1978 si 1986.  

Franta rateaza sansa de a deveni prima echipa, dupa Brazilia in 1962, care isi apara titlul mondial cucerit la editia anterioara.

Caseta tehnica

Argentina: Martinez – Molina (Montiel ’91), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala ‘120+1) - Di Maria (Acuna ’64), De Paul (Paredes ‘102), Fernandez, Mac Allister (Pezzella ‘116) - Messi, Alvarez (Lautaro Martinez ‘103). Selecţioner: Lionel Scaloni;

Franţa: Lloris – Koundé (Disasi ‘120+1), Varane (Konate ‘112), Upamecano, T. Hernandez (Camavinga ’71) – Griezmann (Coman ’71), Tchouaméni, Rabiot (Fofana ’96) - O. Dembélé (Kolo Muani ’41), Giroud (Thuram ’41), Mbappé. Selecţioner: Didier Deschamps;

Arbitru: Szymon Marciniak (Polonia).



Argentina, CAMPIOANA MONDIALA!