Cupa Mondiala de Fotbal

Cupa Mondiala va avea 48 de echipe din 2026

Sursă foto: twitter.com

Consiliul FIFA reunit la Zurich a aprobat, marti, in unanimitate, marirea numarului de participante la turneul final al Cupei Mondiale incepand cu editia 2026, anunta L’Equipe.

Formatul competitiei va fi de 16 grupe a cate trei echipe fiecare, iar numarul partidelor va creste de la 64 la 80.

Din fiecare grupa se vor califica mai departe primele doua clasate, iar apoi competitia va continua in sistem eliminatoriu.

Daca la prima editie, in 1930, au participat doar 13 echipe, numarul acestora a crescut apoi la 16, pentru ca incepand cu Spania 1982 sa se treaca la formatul cu 24 de echipe. Actuala distributie cu 32 de formatii la start a fost introdusa in Franta 1998 in primul mandat al lui Sepp Blatter, fostul presedinte al FIFA si personajul care a atras organizatia intr-un mega scandal de coruptie.

Marirea numarului de echipe s-a facut la propunerea lui Gianni Infantino, actualul presedinte al FIFA.

Amintiri din 98

Romania nu a mai participat la un turneul final al Cupei Mondiale din Franta 98, cand am fost cap de serie la tragerea la sorti si am castigat o grupa cu Anglia, Columbia si Tunisia. Ne-am oprit in optimi, invinsi de Croatia, cu 1-0.

De atunci cel mai aproape de calificare am fost pentru editiile din 2002 si 2014, cand am fost eliminati in urma unor duble de baraj cu Slovenia, respectiv Grecia.

Marirea numarului de echipe la Cupa Mondiala vine dupa ce UEFA a decis cresterea numarului de participante la Campionatul European din 2016 de la 16 la 24 de echipe.



Cupa Mondiala va avea 48 de echipe din 2026