Cupa Mondiala 2014

Franta castiga clar cu Elvetia si merge in "optimi"

Franta a acces in optimile de finala ale Cupei Mondiale din Brazilia dupa o victorie zdrobitoare inregistrata in fata Elvetiei, scor 5-2, cu Giroud, Matuidi, Valbuena, Benzema (dubla) si Sissoko in rol de marcatori, respectiv Dzemaili si Xhaka. "Cocosii" au rezolvat meciul inca din prima parte, cu doua goluri inscrise in minutele 17 si 18, urmate de un penalti irosit de Benzema si de reusita  Valbuena, venita cu cinci minute inainte de pauza. Benzema si Sissoko au inscris la randul lor, iar Dzemaili si Xhaka au contribuit la spectacol cu doua goluri spectaculoase. Franta a marcat si pentru 6-2, dar golul nu a fost validat pentru ca arbitrul deja fluierase finalul, in ciuda faptului ca la TVR comentatorul meciului a incheiat oficial crezand ca a fost 6-2, ca pe vremea lui Ilie Dobre.

Ultima oara, in 1998, cand Franta a castigat primele doua meciuri din grupa, a castigat finala Cupei Mondiale. Franta a scos pur si simplu fotbalul din cap "elvetienilor" care au 15 straini intr-un loc de 23 de jucatori.

Karim Benzema a semnat prima faza la poarta lui Benaglio, in minutul 6, cu un sut plasat din marginea careului mare care a trecut putin alaturi de tinta.

Bjorn Kuipers, cel are a scos o singura data cartonasul galben in primul meci arbitrat la Cupa Mondiala 2014, a considerat ca nu se impune nici macar un avertisment la contactul dintre Giroud si Von Bergen, in urma caruia elvetianul, sangerand, a fost imediat inlocuit cu Senderos (9).

"Cocosii" s-au desprins pe tabela, in minutul 17, cand Valbuena a centrat impecabil de la coltul terenului, iar Giroud a catapultat mingea in poarta de la 10-11 metri cu o lovitura de cap superba.

La urmatorul atac, Benzema a pasat decisiv pentru Matuidi, care si-a trecut numele pe lista marcatorilor cu un sut la coltul scurt, pe fondul unei greseli de plasament a lui Benaglio. Elvetia tocmai repusese de la centru, dupa ce primisera primul gol, iar francezii au interceptat si au marcat imediat pentru 2-0.

Elvetienii au dat semne de revenire, cu un sfert de ora inainte de finalul primei reprize, cand Mehmedi, Shaqiri si Seferovici au trecut pe langa golul de 2-1 la capatul aceluiasi atac.

Francezii au beneficiat de o lovitura de pedeapsa, in minutul 32, dupa ce Djourou i-a dat peste picioare in careu lui Benzema. Atacantul Realului a trimis in blocajul lui Benaglio, iar Cabaye, aflat pe respingere, a tintit transversala din doar cativa metri.

Scorul pauzei a fost stabilit de Valbuena, care a indeplinit o simpla formalitate, singur cu Benaglio. Giroud l-a angajat perfect pe Valbuena, care a atins cifra 6 in dreptul golurilor inscrise in cele 36 de aparitii in tricoul reprezentativei cocosului galic.

Karim Benzema a marcat la randul sau, in minutul 67, cu un sut din apropiere, dupa ce s-a desprins de marcajul lui Senderos.

Cinci minute mai tarziu, Sissoko a inscris cu primul sau gol in tricoul reprezentativei Frantei. Benzema l-a angajat in care, iar mijlocasul l-a batut pe Benaglio cu un sut fara preluare la coltul lung.

Dzemaili si-a justificat prezenta in teren cu un gol din lovitura libera. Xhaka a inscris, la randul sau, dupa ce a dejucat iesirea la ofsaid a lui Debuchy (87).

Benzema a completat setul, dar golul a fost anulat deoarece arbitrul fluierase inainte finalul.

[news-107759]

Elvetia: Benaglio, Lichtsteiner, Von Bergen (Senderos 9), Inler (c), Seferovic (Drmic 69), Xhaka, Behrami (Dzemaili 46), Rodriguez, Mehmedi, Djourou, Shaqiri

Franta: Lloris (c), Debuchy, Evra, Varane, Sakho (Koscielny 66), Cabaye, Valbuena (Griezmann 82), Giroud (Pogba 63), Benzema, Matuidi, Sissoko

Arbitru: Bjorn KUIPERS (Olanda)

Cartonase galbene: Cabaye 89 

Cartonase rosii: -

Stadion: Arena Fonte Nova (Salvador)

Spectatori: 51.003



Franta castiga clar cu Elvetia si merge in "optimi"